Mar Menor er en stor saltvannslagune som ligger i Murcia-regionen i Spania. Den er adskilt fra Middelhavet av lang og smale sandbanker. I nordenden av disse sandbankene finner vi Salinas de San Pedro del Pinatar.

 

Saltverket ved Mar Menor

Mar Menor er en stor saltvannslagune i den spanske Murcia-regionen. Lagunen er adskilt fra Middelhavet av lange og smale sandbanker. Den sørlige delen av disse er kjent som La Manga, og er som kjent et tungt utbygd turistmål.

I nord er også landskapet preget av menneskelig virksomhet, men her er det betydelig mindre bebyggelse. Derimot ligger et stort saltverk her, med utvinning som har røtter tilbake i middelalderen.

Salinas de San Pedro del Pinatar utvinner salt fra sjøvann ved å pumpe det inn i store bassenger om våren. I den stekende sola som dominerer været i denne regionen, fordamper vannet i løpet av sommeren. Utpå høsten ligger bare salt igjen, som dermed kan samles, og sendes ut på markedet.

 

Kveld på Carretera Camino Quintin ved Mar Menor.

 

Lang strandpromenade

Byområdene i San Pedro del Pinatar ligger på nordsiden av Mar Menor, og fra bydelen Los Quaerteros går Carretera Camino Quintin utover mellom de store saltverksdammene og Mar Menor.

Den første kilometeren går veien som en steinbelagt strandpromenade, og  fortsetter som grusvei ytterligere 2,7 km. Den går helt ut til sandstrendene på yttersiden av sandbankene, som her danner en halvøy mellom Middelhavet og Mar Menor.

 

Molino de la Calcetera ved San Pedro del Pinatar.

 

Gamle vindmøller

Gangveien starter ved Molino Quintin, og passerer Molino de la Calcetera 2,7 km lenger ute. “Molino” er spansk for “mølle”, og disse to gamle vindmøllene ble en gang brukt til å pumpe sjøvann inn i bassengene ved saltverket.

Møllene ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet, og består av koniske tårn som er roterbare. Et mekanisk system overfører kraften fra vindseilene til et belte av vannkar, som frakter sjøvann inn i saltvannsbassengene.

I dag har elektriske pumper forlengst overtatt, men vindmøllene står fortsatt som viktige kulturminner i regionen.

 

Kveld på Carretera Camino Quintin ved Mar Menor.

 

Fargerik solnedgang

Jeg gikk den snaut tre kilometer lange turen ut til Molino de la Calcetera en fin og varm kveld i begynnelsen av september. Jeg startet litt før sola gikk ned, og fikk oppleve en svært fargerik solnedgang over turistbyen Santiago de la Ribera, som ligger på motsatt side av Mar Menor. Der ble jeg vitne til en tilsvarende fargerik og fin soloppgang på forrige Spania-reise, ett år tidligere.

Denne gangen stod kveldshimmelen i brann over lysene fra bebyggelsen, og den gamle vindmølla ute på halvøya var også et supert fotomotiv mot de glødende skyene.

Neste gang skal jeg ta turen enda lenger ut, jeg har funnet ut at det ligger fine sanddyner ute mot Middelhavet. Det kan tenkes at det finnes noen potensielle blinkskudd der også. Tiden vil vise.

 

Kveld ved Mar Menor.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 02.11.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.