Mar Menor er en stor saltvannslagune på den spanske Middelhavskysten. Den er adskilt fra Middelhavet av den kjente La Manga, men vi tar en morgentur til en av de andre småbyene rundt “det lille havet”.

 

Saltvannslagune

Mar Menor er en stor saltvannslagune ved Middelhavet, lokalisert i den spanske Murcia-regionen. De som er kjent her vil da vite at vi befinner oss på Costa Cálida, “den varme kysten”.

Mar Menor er skilt fra Middelhavet av den 22 km lange og smale landtungen La Manga. Lagunen dekker et areal på 170 km², og har en maksimal dybde på bare 7 meter. Det gjør at vanntemperaturen normalt ligger 2-3 grader over nivået i havet utenfor.

Mar Menor betyr “lite hav”, mens Middelhavet ofte kalles Mar Mayor (større hav) av lokalbefolkningen. Fire kommuner deler lagunen: Cartagena, Los Alcázares, San Javier og San Pedro del Pinatar.

 

Morgen i Santiago de la Ribera ved Mar Menor.

 

Lang historie

Det er en lang historie av menneskelig aktivitet rundt Mar Menor. Men det er lite spor av permanente forhistoriske bosettinger i området. Men rundt 700-500 f.Kr. var det stor handelsvirksomhet her, da grekere og fønikere kom på jevnlige visitter.

En romersk invasjon fant sted i år 209 f.Kr., og Mar Menor spilte en viktig rolle med sine rike naturressurser. Romerne anla saltutvinningsanlegg hvor det er drift den dag i dag.

 

Morgenlys over Mar Menor.

 

Okkupasjon og pirat-angrep

Arabere okkuperte Murcia mellom 713 og 1243, men det var fortsatt lite bosetting i området. Men etter hvert ble flere og flere gårder anlagt rundt Mar Menor, og det oppsto flere små samfunn.

På 1500- og 1600-tallet slet de med angrep fra nord-afrikanske pirater, og det ble bygget vakttårn og forsvarsanlegg for å hindre disse angrepene. Et av disse gårdsanleggene var Torre Minguez, og det havnet i hendene på José María Barnuevo av Santiago-ordenen.

 

Soloppgang ved Playa de Colón, Santiago de la Ribera.

 

Tett bebyggelse

Bebyggelsen ligger ganske tett rundt det meste av Mar Menor, og danner småbyer som stort sett matcher kommunenavnene nevnt over.

San Javier kommune ligger nær nordenden av lagunen. Her finner vi Santiago de la Ribera, en typisk ferie- eller badeby på solkysten. De lange sandstrendene, og det varme og stabile klimaet gjør byen populær for ferierende fra hele Europa. En popularitet den deler med de andre byene rundt Mar Menor.

 

Soloppgang ved Playa de Colón, Santiago de la Ribera.

 

Santiago de la Ribera

Det er offisielt akseptert at Santiago de la Ribera sprang ut fra Barnuevo-familiens planer i 1888. Disse byplanene var forutseende og moderne for sin samtid, og etter hvert bygget mange velstående fra Murcia sine feriehjem her.

Tidlig på 1900-tallet ble planer om et hotell realisert, og like ved ble det reist en kirke. I dag er Santiago de la Ribera en av de mest populære turistdestinasjonene på solkysten, og befolkningstallet mangedobles i sommermånedene.

Den siste morgenen i ferieuka på solkysten tok jeg turen til stedet. Det var temmelig stille da jeg parkerte ved strandpromenaden, og det ble en stemningsfull og fin opplevelse å se sola stå opp over Mar Menor.

 

Padler i soloppgang på Mar Menor.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 16.12.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.