Vi har tatt turen til Costa Blanca i Spania, og besøkt to flotte kystperler. Stikkord er stupbratte klipper, undersjøiske grotter og idylliske strender. Cala del Moraig er et dykkerparadis, mens Calpe kan by på flamingokoloni.

 

Strandhugg med bil?

Begrepet “strandhugg” stammer fra vikingtida, og betød den gangen overfall og plyndring av et landområde ved angrep fra sjøsiden. I våre dager bruker vi uttrykket om ganske enkelt å gå iland fra båt.

Vi gjør ingen av delene, og kommer kjørende til kystperlene i bil. Men ut på stranda går vi jo. Så pytt, begrepet gir en fin tittel til artikkelen.

 

Ved Cala del Moraig, Costa Blanca.

 

Til Costa Blanca

Fra vår base i Los Alcázares i Murcia-regionen, har vi kjørt et par timers tid nordover, inn i nabo-regionen Valenciana. Vi befinner oss i Alicante-provinsen, ca 7 mil nordøst for provinshovedstaden Alicante.

Vi har reist til kysten kjent som Costa Blanca. Den strekker seg 200 km langs Middelhavet, fra Dénia i nord til Pilar de la Horadada i sør.

Begrepet Costa Blanca stammer fra 1957 da flyselskapet Bristish Airways markeds førte flyvninger hit, det betyr “den hvite kysten” på spansk. Det igjen kommer av at berggrunnen i området består av lys kalkstein, som igjen dominerer klippene og strendene langs kysten. Costa Blanca er for øvrig en populær destinasjon for fjellklatrere.

Siden 1950-tallet har turisme utviklet seg til å bli hovednæringsveien her, og feriegjester fra hele Europa kommer i hopetall hvert eneste år. Mange bosetter seg også her, det er anslått at rundt 25000 nordmenn har fast bolig på Costa Blanca.

 

I Cova dels Arcs ved Cala del Moraig, Costa Blanca.

 

Cala del Moraig

Utenfor den lille byen Benitachell ligger Cala del Moraig. Det er ei ganske lita bukt med rundt 250 m strand, omgitt av stupbratte og spektakulære klipper på nesten 200 meters høyde.

En bratt kjørevei leder ned til stranda, men det er begrenset med parkeringsplasser. Kommer du i den travleste turistsesongen må du belage deg på å gå ned fra parkeringsplassen lenger opp.

Stranda innehar blått flagg, som betyr at den er miljøsertifisert av Foundation for Environmental Education (FEE), en internasjonal organisasjon som arbeider for bærekraftig utvikling gjennom miljøutdanning.

Ved sørenden av stranda finner vi Cova dels Arcs. Det er en havgrotte med tre naturlige steinspenn, en flott naturattraksjon i seg selv. Men for de som liker dykking har den mye mer å by på. Her er det kartlagt inntil 1000 m med undersjøiske grotteganger, helt ned til 62 m dybde.

Riu Blanc, en underjordisk elv munner også ut her. Ferskvann møter dermed saltvann inne i hulene, og det skaper et spesielt naturmiljø under havflaten.

 

Ved Calpe, Costa Blanca.

 

Calpe

Calpe er en kystby som vi også finner på Costa Blanca. Her bor rundt 22000 mennesker, som hovedsaklig lever av turisme og fiske.

Byen ligger innenfor den 327 m høye klippen Peñón de Ifach, som reiser seg med loddrette fjellvegger rett opp fra strendene rundt. Den er et kjent landemerke på Costa Blanca, og kan bestiges via en bratt sti som også går et stykke gjennom en tunnel i fjellet.

Midt i byen ligger Les Salines, en saltvannslagune som nå er tatt vare på som naturpark. Siden romersk tid har det vært utvunnet salt her, men denne virksomheten tok slutt på 1980-tallet.

Naturområdet ble fredet i 1993, og det er nå først og fremst kjent for sin store koloni med flamingoer. Men også andre fuglearter har tilhold her, og fuglekikkere kommer ofte hit for å observere fuglelivet. Det er laget gangstier i tre ute i lagunen, i tillegg går bygater rundt hele området.

Costa Blanca har uten tvil mye fint naturlandskap å utforske. Vi har bare såvidt skrapt i overflaten, men kommer forhåpentligvis sterkere tilbake en annen gang.

 

Flamingo ved Les Salines i Calpe, Costa Blanca.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 31.10.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.