De som har kjørt E75 fra mellom Varangerbotn og Vadsø, har neppe unngått å legge merke til kirka som ligger vakkert plassert på et nes i Varangerfjorden. Dette er Nesseby kirke, en kulturperle i Arktis.

 

Vakre Varanger

Varangerfjorden ligger vid og vakker mellom Varangerhalvøya med Vadsø i nord, og Sør-Varanger med Kirkenes på sørsiden. Fjorden er ca 90 km lang, og med det er den Finnmarks nest lengste, etter Porsangerfjorden.

Ytterst er Varangerfjorden 55 km bred, regnet mellom Kibergneset ytterst på Varangerhalvøya, og Grense Jakobselv i Sør-Varanger.

Det arktiske kystlandskapet langs fjorden er åpent, rolige linjer dominerer horisonten hvor enn du retter blikket. I alle fall når du er på nordsiden av fjorden. I sør er landskapet mer kupert, og flere mindre fjordarmer som Bugøyfjorden, Bøkfjorden og Jarfjorden skjærer seg inn i landskapet.

 

Vinterkveld ved Nessebybukta, Varangerfjorden.

 
Men vi skal holde oss på nordsiden av fjorden. Lengst inne i Varangerfjorden ligger Nesseby kommune, eller Unjárga gielda, som den heter på samisk. Her finnes eldgamle kulturminner i nesten hver bukt og på hvert nes.

Ved Mortensnes står f.eks. Transteinen, en 1500 år gammel bautastein. Like i nærheten finnes nesten 200 hustufter, hvor de eldste dateres tilbake til steinalderen.

Litt lenger inne i fjorden ligger grenda Nesseby. Her ligger et betydelig nyere kulturminne, men det er en flott kulturperle plassert i nydelige omgivelser.

 

Vakre Nesseby kirke, Nesseby.

 

Kirka på neset

Ei drøy mil fra Varangerbotn ligger Nesseby. Ingen som passerer langs E75 kan unngå å legge merke til den hvitmalte trekirka som ligger usedvanlig vakkert plassert ute på et nes i Varangerfjorden. Dette er Nesseby kirke, et landemerke i området. Tidligere var den hvitmalte kirka også brukt som seilingsmerke.

Før dagens kirke ble bygget, sto en eldre kirke der ute på neset. Det var den gamle Kiberg kirke, som ble flyttet hit i 1746. Den ble etter hvert for liten, og i 1854 fikk arkitekten Christian H. Grosch oppgaven med å tegne en ny kirke.

 

Kveld ved Nesseby kirke.

 
I 1858 sto den nye kirka klar, vigslet av biskop Knud Gislesen den 17. august. Foruten Nessebys egen, var prestene fra Vardø, Vadsø, Lebesby og Måsøy med på vigselen. Kirka var overfylt, fra Vadsø alene kom 200 mennesker.

Nesseby kirke er en såkalt langkirke, og den har 250 sitteplasser. Den er bygget i tre, med et 22 m høyt tårn og spir. Bygningen er delvis reist med tømmer fra den gamle kirka, og altertavlen fra rundt 1720 ble også brukt.

Kirka står i dag omtrent som den ble bygget, men noe restaurering ble gjort til hundreårsjubileet i 1958. Kirka ble bedre isolert, det ble lagt inn strøm, og tårnet fikk nytt kobber på taket.

 

Vinterkveld ved Nesseby, Varangerfjorden.

 

Presten som trosset tyskerne

Nesseby kirke er en av få bygninger i dette området som unngikk å bli brent under tyskernes tilbaketrekning fra Finnmark i 1944. Da tyskerne kom for å sette fyr på kirka, stod sogneprest Sverre Raddum på trappa. Han var en kraftig kar, og kjent som uredd og tøff. Med prestekragen rundt halsen fortalte han soldatene på klingende tysk:

«Hvis det er noen som søker til kirke eller gudshus med onde tanker, så er de garantert siden å bli straffet av høyere makter»

Tyskerne ga seg umiddelbart, og Raddum hadde berget kirken sin. Den ble den eneste bygningen som sto igjen i grenda etter at okkupasjonsmakten hadde forlatt Nesseby.

 

Fiskehjell ved Nessebybukta.

 

Blåtime ved Nessebybukta

Som nevnt står kirka spektakulært plassert ute på et nes i Varangerfjorden. Med unntak av kirketomta, er hele neset og buktene på begge sider fredet som Nesseby naturreservat.

Det er et rikt fugleliv i den store og grunne tidevannsbukta vest for neset. Landskapet er vakkert, og en tur her ute gir ro til kropp og sinn.

Jeg besøkte Nesseby kirke en iskald ettermiddag i slutten av februar. Frostrøyk og tåke lå og skvalpet lenger ute i Varangerfjorden, men himmelen over meg var klar. Til tross for at klokka ikke var mer enn fire på ettermiddagen, hadde sola gått ned. Blåtimen var her, og himmelen mot høst ble farget lilla.

Det var lavvann, men kulda hadde rukket å stivfryse fjæra etter at tidevannet hadde trukket seg tilbake. Det knaste under føttene da jeg ruslet langs fjæra for fotograferte den fine kirkebygningen og det det vide landskapet rundt meg.

Ute på neset står også en gammel fiskehjell, et levende kulturminne som fortsatt er i bruk. Snart ville store mengder fisk henge til tørk her.

Varangernaturen viste seg fra sin beste vinterside denne kvelden, og jeg fikk en nydelig fotoopplevelse ved fjorden. Vi sees nok igjen om ikke altfor lenge, Nesseby og jeg.

 

Blåtimen ved Nessebybukta, Varangerfjorden.

 

Kilder:
Svein Askheim – Varangerfjorden, Store Norske Leksikon (hentet 17.03.2022).
Thorsnæs, Askheim – Nesseby, Store Norske Leksikon (hentet 17.03.2022).
Nesseby kirke, Wikipedia (hentet 17.03.2022).

 

Se flere bilder fra denne kvelden

 
Publisert 20.03.2022. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.