Januar. Vinterstillheten ligger kjølig rundt Lifjell i Telemark. Fjellområdet er et kjent og kjært turmål for mange, og byr på flott fjellnatur året rundt. Vi skal ut på en kort morgentur til fjellskogen nær Jønnbu.

 

Til Lifjell igjen

Lifjell er fortsatt mitt nærmeste fjellområde, selv om jeg har flyttet fra Bø til Ulefoss, som ligger litt lenger unna. Det tar meg rundt 40 minutters å kjøre opp til Jønnbu på sørøstsiden av fjellet, og bare halvparten fra Bø hvor arbeidsplassen min ligger.

Jønnbu er et hytteområde som ligger ca 750 m.o.h., ved foten av Krintofjellet og Bøkstulnatten. Herfra leder flere merkede turstier opp i fjellet, og vinterstid er en del avg disse kjørt opp til skiløyper.

Populære turmål på denne siden av Lifjell er Gleksefjell på 1120 m.o.h. og Øysteinnatten på 1174 m.o.h.. Tregrensa ligger på rundt 900-1000 m.o.h, og her vokser fin fjellgranskog.

Når nysnøen faller over li og fjell, forvandles landskapet ved tregrensa til den reneste skulpturpark. Da gjelder det å komme seg ut i naturen så fort som mulig, om man vil nyte synet av fjellskogen som har blitt formet til flokker av tusser og troll. For det varer ikke alltid så lenge. Mildvær og vind kan fort rive ned kunstverkene.

 

Vinterlys ved Skåråfjelldekkane, Lifjell.

 

Kaldt ved daggry

En morgen tidlig i januar, rett etter et ganske stort snøfall, kjørte jeg opp til Bø, og videre til Jønnbu på Lifjell. Jeg var tidlig ute, det var bare så vidt begynt å lysne da jeg festet ski og hodelykt.

Det er morgenlyset jeg synes er finest i dette hjørnet av Lifjell. For å rekke opp i fjellskogen for å fotografere det, må man ut en god stund før det lysner.

Fjellskogen ved Jønnbu er flott, spesielt når mye snø har falt over landskapet. Det har jeg erfart mange ganger opp gjennom de årene jeg har bodd i nærområdet. Slik var det også denne vintermorgenen.

Et lite, blått lysskjær kunne anes mot sørøst da jeg fulgte skiløypa opp Krintokleiva. Stjernehimmelen over meg var klar. Det var ganske kaldt, rundt 15 minusgrader. En kald trekk fra nord gjorde heller lite for å lette arbeidsforholdene. Men med gode og varme klær er det som kjent ikke noe problem å være ute i vinternaturen.

 

Vintermorgen ved Skåråfjelldekkane, Lifjell.

 

Morgenlys i fjellskogen

Det tok ikke lang tid å komme seg fra parkeringsplassen, og opp til toppen av den bratte kleiva. Bare en halvtimes tid etter starten, forlot jeg skiløypa, og gikk opp lia mot sørsiden av Skåråfjell.

Himmelen lysnet etter hvert med et lilla skjær i nord og vest. I sørøst, der sola om en stund skulle krype over horisonten, gikk fargene sakte over til gult og oransje.

Lia under Skåråfjell heter Skåråfjelldekkane, og her vokser spredt fjellgran og fjellbjørk. Som ventet var trærne krokbøyd av snøen som tynget, og de skapte spennende fotomotiver i den gryende morgenlyset.

 

Vinterlys ved Skåråfjelldekkane, Lifjell.

 
Jeg gikk på kryss og tvers mellom “snøskulpturene”, og forsøkte å fange morgenstemningen med kameraet. Etter hvert kom sola over horisonten i sørøst, og sollyset farget fjellskogen i en blanding av oransje, rosa og lilla sjatteringer.

Dronen var også med på turen, og jeg fikk den i lufta noen minutter etter soloppgang. Det var bitende kaldt å manøvrere den med bare fingre, men det gikk fint å fotografere en 10 minutters tid. Det flyvende kameraet ga noen fine overblikk over fjellskogen.

Etter hvert som sola krøp høyrere på himmelen, ble lyset gradvis hvitere. Da var det på tide å ta seg ned til sivilisasjonen igjen, etter en fin morgenstund på fjellet.

 

Dyrespor nær Skåråfjelldekkane, Lifjell.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 07.06.2021. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Naturlandskap