Gygrestolen er et kjent landemerke i Telemarkskommunen Bø. Den gedigne fjellformasjonen troner høyt over Uvdal, og sagnet sier at når stolen faller, går verden under. Det er godt mulig, men enn så lenge står den.

 

Landemerke

Gygrestolen ligger på sørsiden av Uvdal ved Eikjabygda, sør for Bø sentrum i Telemark. Den store fjellformasjonen ruver med to svære tårn over ei diger steinur med gigantiske blokker, noen så store som hus.

Fjellformasjonen er et kjent landemerke i Bø, og kan ses på lang avstand fra mange steder rundt om i kommunen. Som mange slike naturattraksjoner, har også Gygrestolen et sagn knyttet til seg. Den dagen stolen faller ned i Uvdalstjønna, skal verden gå under.

Jeg tror ikke man skal legge for mye i akkurat det, men Uvdalstjønna er utgangspunkt for den mest brukte ruta opp til Gygrestolen. Det bør og nevnes at det finnes en fin badeplass ved tjernet, der blir det fort behagelig vanntemperatur etter et par varme sommerdager.

 

Sommerkveld på Gygrestolfjellet, Bø i Telemark.

 

Opp til Gygrestolfjellet

Turen til Gygrestolen går bratt opp gjennom lia på nordsiden av Gygrestolfjellet. Stien går gjennom gammel skog, og over en god del bart fjell.

Noen steder kan det være sleipt i vått vær, og ved temperaturer under 0 grader. Vi passerer Svarttjønn, hvor det går en liten avstikker bort til Svarttjønnhola.

Turstien kommer opp på fjellplatået øst for selve Gygrestolen. Åpen og skrinn furuskog dominerer, noe som gir et flott og lettgått turterreng. En kort avstikker østover til Venetjønn anbefales. Her er det virkelig idyllisk, med gamle og krokete furutrær rundt tjernet.

 

Gygrestolen ved Bø i Telemark.

 

Vi skal imidlertid vestover, det gjenstår bare 600 m frem til Gygrestolen. På veien passerer vi fjellets høyeste punkt på 490 m.o.h.

Vel fremme på stupkanten får vi fin utsikt mot de store steintårnene som danner det spennende landemerket. Gygrestolen er et av de mest kjente turmålene i Bø kommune, og fjellformasjonen er mye brukt til fjellklatring.

Fra fjellet har vi god oversikt over Uvdal med Uvdalstjønna, og bak åsryggene på den andre siden av dalen ruver Lifjell med sine topper opp mot 1300 m.o.h.

 

Gygrestolen ved Bø i Telemark.

 

Vernet for ettertida

Gygrestolen naturreservat ble opprettet i november 2016, og utvidet to år senere. Reservatet dekker ca 3,8 km², og skal ta vare på et skogområde som har særlig betydning for biologisk mangfold.

Det finnes større sammenhengende gammelskogsarealer i sørboreal og mellomboral sone, herunder gammel lavlandsblandingsskog og lavlandsgranskog. Videre finnes rike forekomster av grov, gammel osp med mye død ved, i tillegg til død ved av gran.

Området har særskilt naturvitenskapelig verdi på grunn av stort artsmangfold med forekomst av sjeldne og truede arter av vedboende sopp, særlig knyttet til ospelæger. Det er også forekomst av høyproduktiv og lite påvirket, naturpreget granskog.

Både tilreisende og lokalbefolkning bruker Gygrestolen flittig til gode friluftsopplevelser, både turgåing og klatring er populære aktiviteter. Derfor er det gledelig at området blir tatt vare på for ettertida. God tur!

 

Fargerikt speilbilde ved Venetjønn på Gygrestolfjellet.

 

Kilde: Miljødirektoratet/Naturbase.

 

Oppdatering 1.1.2020: Bø er slått sammen med Sauherad til den nye Midt-Telemark kommune.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 18.07.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.