Store snømengder

De store snømengdene i Sør-Norge setter sitt preg på landskapet, også her i Telemark. Kulda holder fortsatt stand, så det smelter ikke mye for tida. Sist lørdag var det på tide med en tur ut i nærområdet igjen, og på denne årstida er det Lifjell som trekker mest. Jeg hadde lyst på en skikkelig morgentur, det er ikke så mye som slår lyset som oppstår i vinterfjellet en times tid før soloppgang.

 

Morgen ved Skåråfjelldekkane på Lifjell.

 

Gidder jeg?

For å rekke opp i fjellet før morgengry, må man tidlig opp. Det er et ork når alramen ringer klokka fire, den første tanken er som regel “gidder jeg dette?”. Men kommer man seg først ut, blir det som regel verdt det. I alle fall om værmeldinga stemmer sånn noen lunde, slik den gjorde denne lørdagen. Etter påkledning og frokost nr 1 kjørte jeg de tjue minuttene opp til Jønnbu, ca 750 m.o.h. Kvart på fem var det på med skiene, og i lyset fra hodelykta stavet jeg opp Krintokleiva til Krintofjellet. Oppe i den øverste fjellskogen kunne jeg skimte den første lysstripa på horisonten i øst, mens månen kastet sølvskinn mellom de vindskeive grantrærne.

 

Vinterlys nær Skåråfjellholmen på Lifjell.

 
Jeg fotograferte fjellskogen i det gryende lyset, mens jeg stadig beveget meg mot høyere terreng. Som jeg håpet på, hadde vinden blåst snøen til fine mønstre og skavler. Disse gir ofte gode forgrunner til landskapsbilder, ved siden av å være fine fotomotiver i seg selv.

 

Sastrugi nær Skåråfjellholmen på Lifjell.

 

Soloppgang

Etterhvert fulgte jeg skiløypa opp til Skåråfjellholmen, og videre over vannet. Da jeg kom til løypedelet mot Øysteinnatten, viste himmelen det lilla lyset som fortalte at soloppgangen nærmet seg med stormskritt. Jeg fant flere intrikate mønstre på den vindblåste snøvidda, og fikk komponert de sammen med soloppgangen her oppe på rundt 1050 m.o.h. Det resulterte i flere greie vinterbilder til samlinga, før jeg ga meg og kjørte løypa ned igjen. Jeg var hjemme før klokka rundet 8.30 til frokost nr 2, så det kan man trygt kalle en morgentur. Ork eller ikke, det blir helt sikkert ikke den siste.

 

Se flere bilder fra denne turen