Lifjells vinterlandskap er preget av store snømengder i år. Det skulle gi fine muligheter for gode vinterbilder fra nærfjellet mitt. Morgenlyset er gjerne det aller beste, men orker jeg krype ut av senga tidlig nok?

 

Store snømengder i sør

De store snømengdene i Sør-Norge setter sitt tydelige preg på vinterlandskapet, også her ved Bø i Telemark. Kulda holder fortsatt stand, så det smelter heller ikke mye for tida. Men det er jo flott med litt god, gammeldags vinter.

Sist lørdag fant jeg ut at det var på tide med en tur ut i nærområdet igjen, og på denne årstida er det Lifjell som lokker høyest. Jeg hadde lyst på en skikkelig morgentur, det er ikke så mye som slår lyset som oppstår i vinterfjellet en times tid før soloppgang.

 

Morgen ved Skåråfjelldekkane på Lifjell.

 

Gidder jeg?

Men for å rekke opp i fjellet før morgengry, må man naturligvis ganske tidlig opp. Det er et ork når alarmen ringer klokka fire, den første tanken er som regel “gidder jeg dette?”. Men kommer man seg først ut, blir det som regel verdt umaken. I alle fall om værmeldinga stemmer sånn noen lunde, slik den gjorde denne lørdagen. Takk til Gislefoss!

Etter påkledning og frokost nr 1 kjørte jeg de tjue minuttene opp til Jønnbu, ca 750 m.o.h. Kvart på fem var det på med skiene, og i lyset fra hodelykta stavet jeg opp Krintokleiva til Krintofjellet. Oppe i den øverste fjellskogen kunne jeg skimte den første lysstripa på horisonten i øst, mens månen kastet sølvskinn mellom de vindskeive grantrærne.

 

Vinterlys nær Skåråfjellholmen på Lifjell.

 
Jeg fotograferte fjellskogen i det gryende lyset, mens jeg stadig beveget meg mot høyere terreng. Som jeg håpet på, hadde vinden blåst snøen til fine mønstre og skavler. Disse gir ofte gode forgrunner til landskapsbilder, ved siden av å være fine fotomotiver i seg selv. De har et navn også, dette fenomenet kalles for sastrugi.

 

Sastrugi nær Skåråfjellholmen på Lifjell.

 

Soloppgang

Etterhvert fulgte jeg skiløypa opp til Skåråfjellholmen, og videre over vannet. Da jeg kom til løypedelet mot Øysteinnatten, viste himmelen det lilla lyset som fortalte at soloppgangen nærmet seg med stormskritt. Jeg fant flere intrikate mønstre på den vindblåste snøvidda, og fikk komponert de sammen med soloppgangen her oppe på rundt 1050 m.o.h.

Det resulterte i flere greie vinterbilder til samlinga, før jeg ga meg og kjørte løypa ned igjen. Jeg var hjemme før klokka rundet 8.30 til frokost nr 2, så det kan man trygt kalle en morgentur. Ork eller ikke, det blir helt sikkert ikke den siste.

 

Oppdatering 1.1.2020: Bø og Sauherad kommuner er slått sammen til den nye Midt-Telemark kommune.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 16.03.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.