Julefreden senker seg nå forhåpentligvis over land og strand. Etter et temmelig hektisk fotoår blir det godt å roe ned hjemme under Lifjell i Telemark. Snøen har lagt seg på de høye toppene for lengst.

 

Jula banker på

Da er vi sannelig her igjen, nær enden av enda et år. Jula banker på for alvor. Siste arbeidsdag før juleferie er unnagjort, og jeg ser frem til noen rolige dager etter et ganske å hektisk foto-år.

Selv om fjellet har vært dynget ned i snø en stund, er vi ikke plaget med store snømengder i lavlandet denne førjulsvinteren heller. Det begynner jo å bli en vane. Men det er da i det minste hvitt ute, her vi bor under Lifjell i Telemark.

Det blir en rolig hjemmejul sammen med familien for min del, noe som kan passe bra ettersom det har vært mye reising til både fjernt og nært i 2017. Men før freden senker seg helt, har jeg tatt med kameraet ut i kulda i et forsøk på å finne julestemningen ved et virkelig gammelt byggverk her i Bø.

 

Førjulsmorgen ved Bø gamle kyrkje, Bø i Telemark.

 

Bø gamle kyrkje

Den gamle kirka i Bø ligger noen kilometer fra der jeg bor i Øvre Bø. Kirka er en gammel steinkirke, bygget mellom 1150 og 1180. Den har såkalt langkirkeplan og kor mot øst.

Det meste av kirka stammer fra middelalderen, da kirka ble oppført. Det gjelder både skip, kor og apsiden, den halvrunde avslutningen av koret. Men våpenhuset er et tilbygg fra 1600-tallet, mens takrytteren ble satt inn på 1800-tallet. Kirkeskipet har portaler mot vest og sør, og koret har inngang fra sør.

Ny kirke ble bygget rett ved siden av den gamle i 1870. Men bygdefolket ville ta vare på den gamle kirka, og den ble restaurert for innsamlede midler. Samtidig ble det gjort arkeologiske undersøkelser. Disse viste at det tidligere hadde stått ei mindre trekirke på stedet.

 

Frosne jernkors ved Bø gamle kyrkje, Telemark.

 
Bø gamle kyrkje er en av få steinkirker fra middelalderen der det ikke er gjort omfattende endringer siden kirka ble bygget. I selve kirkerommet er veggene hvitkalkede, men i middelalderen hadde de trolig malt dekor. Slik man kan se det i nabokirkene Nes og Sauherad.

Over korbuen henger et romanske triumfkrusifiks fra 1200-tallet, en fremstilling av en levende og seirende Kristus på korset. Korbuen er flankert av to lavere, rundbuede nisjer for sidealter. Etter reformasjonen ble kirkeinteriøret ombygd. Det ble satt inn gallerier langs nord- og vestveggen, prekestol og ny altertavle. Alt ble utført i renessansestil.

Jeg tok en tur ut til den gamle kirka på morgenkvisten i går, og fanget noen råkalde førjulsstemninger. Jeg kommer tilbake med høydepunkter fra 2017 utpå nyåret, men vil ønske alle som følger med her, på Facebook og Instagram en riktig god jul og et skikkelig godt nytt år!

 

Fredelig førjulsstemning ved Bø gamle kyrkje, Telemark.

 

Kilde: Øystein Ekroll, Morten Stige og Jiri Havran: Kirker i Norge – Bind 1: Middelalder i stein, Arfo Forlag 2000.

 

Se flere bilder av Bø gamle kyrkje

 
Publisert 23.12.2017. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.