Roholtfjellet er et tydelig blikkfang ved Vrådal i Telemark. Fjellet ligger med sine blankskurte sva og liksom svever over barskogen som omgir det. Vi tar en tur til topps på en fin og stille junidag.

 

Glattskurte sva

Roholtfjellet er et av de fineste fjellene jeg vet om. Det vakre fjellet har store, glattskurte sva med fargerike striper som bukter seg ned mot fjellskogen under. Store og små flyttblokker ligger strødd i landskapet, de ligger der som monumenter over den siste istida som endte for 10000 år siden. Idylliske tjern speiler den mektige naturen rundt de to toppene, Austre og Vestre Roholtfjellet. Sistnevnte er høyest med 1017 m.o.h., men den andre følger hakk i hel med 1005 m. Fjellet finner du rett nord for Vrådal i Kviteseid kommune, Vest-Telemark.

 

Stor tørrfuru ved Roholtfjellet nær Vrådal.

 

Forbi fjellet

Jeg har kjørt forbi Roholtfjellet et utall ganger de siste årene. Annenhver helg siden 2009 har turen gått frem og tilbake mellom Lillesand og Bø både fredager og søndager, for å hente og bringe mine to barn som bor i sørlandsbyen. Innimellom har det også blitt noen ekstraturer, til skoleavslutninger og lignende.

En stor del av disse kjøreturene har gått på rv 41, kalt Telemarksveien. Den passerer heia mellom Kviteseid og Vrådal, og har godt utsyn mot fjellet med de blankskurte svaene. Jeg tør påstå at jeg har kastet et blikk opp mot fjellet hver eneste gang jeg har passert. Men til tross for dette har har jeg kun vært på toppen en gang. Det begynner dessuten å bli lenge siden. Men nå har jeg i alle fall digitalisert bildene fra turen.

 

På Austre Roholtfjellet ved Vrådal.

 

Til topps

Midt i juni 2003 var jeg på vei tilbake til Lillesand etter arbeid i Oslo. Dagen var varm og fin, og jeg tok omveien gjennom Telemark med Roholtfjellet som turmål. Det vanlige utgangspunktet for turen er fra rv 41. De fleste starter fra parkeringsplassen på toppen av heia mellom Kviteseidvatnet og Nisser, og herfra går en merket rute til toppen.

Men jeg valgte et annet utgangspunkt, og kjørte et stykke langs en skogsbilvei fra Vrådal sentrum opp mot Såtedalen. Den ligger på østsiden av fjellet, og herfra kom jeg inn på den merkede stien opp gjennom fjellskogen mot de store, blankskurte fjellsidene.

Ruta gikk på bratte sva opp til Austre Roholtfjellet, en spennende vandring. Men jeg gikk ikke helt opp på toppunktet med en gang. Jeg fulgte en avsats ned mot de små tjernene mellom Austre og Vestre Roholtfjellet, før jeg fulgte eggen tilbake mot selve toppen av førstnevnte. Det er et spesielt og flott landskap her oppe, så jeg anbefaler absolutt den lille omveien.

Jeg nøt den fine utsikten mot Nisser og Vråvatn en god stund, før jeg returnerte samme vei ned til utgangspunktet. Her er bilder fra fotturen, i tillegg til noen andre glimt fra Telemark fotografert på samme tid.

 

På Båtberget ved Nisser, Kviteseid kommune.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 17.01.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.