I skogsåsene mellom Heddalsvatnet og Bø i Telemark ligger mye spennende turterreng. Lendet er kupert, men et nettverk av stier tar deg trygt gjennom glissen fjellskog, over myrer og langs idylliske tjern. Velkommen til Sauheradmarka.

 

Ut i Sauheradmarka

Vi legger ut på tur i nærmiljøet igjen, akkompagnert av Gulltrimmens turmålsapp og poengjakt. Vi skal opp på de høyeste åsene i Sauheradmarka, og tar oss til Gvarv i nordenden av Norsjø. Her preges kulturlandskapet av fruktdyrking, store arealer er dekket av blomstrende epletrær nå i mai. Sauherad markedsfører seg som fruktbygda i Telemark, naturligvis ikke uten grunn. Men vi legger kulturlandskapet bak oss, og kjører grusveien fra gården Bergan og opp til Holtan Damtjønn, etter å ha betalt bomavgiften via SMS. Skogtjernet ligger ca 400 m.o.h., og er et sentralt utgangspunkt for flere turer i Sauheradmarka.

 

Ved turposten på Sudnuten, Skåråfjell.

 

Fjellskogpreg

Vi er ganske tidlig ute denne søndagsmorgenen, og starter fra parkeringen ved Holtan Damtjønn. Den godt skiltede og merkede stien går i nordlig retning, mot Bordstul. Naturen er  iferd med å ta tilbake de gamle setervollene rundt stølen, men det er fortsatt fin og vid utsikt mot Norsjø og Gvarv.

Utsikten blir ikke dårligere når stien stiger jevnt opp gjennom skogsterrenget. Opp mot Skåråfjell blir skogen mer glissen, og får et økende preg av fjellskog. Krokete gran, furu og bjørk konkurrerer om plassen, og det ser ut til tømmerøksa har vært fraværende i ganske lang tid. Det er dermed fin gammelskog oppe på Skåråfjell, og mange fine skogsmotiv er å finne for naturfotografen. Den skarpe maisola ga kanskje ikke det beste fotolyset for slike bilder, men en grå og fuktig høstdag kan lokke frem fjellskogens mystikk på en utmerket måte her oppe.

 

Gammelskog på Skåråfjell, Sauheradmarka.

 

På Skåråfjell

Skåråfjell er en bred skogsås med to topper, Sudnuten og Skåråfjelltoppen. Fra begge kan man nyte en formidabel utsikt mot hele kulturlandskapet mellom Norsjø og Øvre Bø. Skogsåsene strekker seg i blåne bak blåne sørover mot Grenland, mens langt ute i vest troner fjellheimen i Vest-Telemark. I nord dominerer Lifjell. Vi var også her på Skåråfjell sensommeren 2018, en tur du kan lese mer om her.

 

Ved idylliske Blekketjønn, Sauheradmarka.

 

Skautstein

Ifjor snudde vi på Skåråfjelltoppen. Denne turen gikk imidlertid videre mot neste topp, som er Skautstein. Den er høyest i Sauheradmarka, og mangler én fattig meter på å nå 700 m.o.h. Den ligger litt mer tilbaktrukket inne på skogsplatået, og gir følgelig litt mer begrenset utsikt. Men på veien passerer man det svært idylliske Blekketjønn, hvor Eivinds Benk er strategisk plassert og en yndet rasteplass. De like idylliske Månetjønnene ligger bare meter fra toppen av Skautstein.

 

Rast ved Blekketjønn, Sauheradmarka.

 

Retur

Returen fra Skautstein gikk via Gulnosstulen, eller Gullnås som den også kalles. Den ligger inne i granskogen øst for Skautstein, og er nok en turpost ved stinettet i Sauheradmarka. Herfra gikk vi gjennom mer gammelskog over Dålåtjønnatten, før vi kom inn på stien mellom Sudnuten og Bordstul. Derfra bar det samme vei som vi kom til Holtan Damtjønn. Hele runden tok rundt tre timer, og vi tilbakela ca 11 km. Turen kan absolutt anbefales for alle som liker en skogstur i småkupert terrenng med utsikt.

 

Fra Bordstul er det utsikt mot Norsjø og Gvarv.

 

Se flere bilder fra denne turen