Når snøen faller og lave skyer dekker fjellterrenget vårt er det ikke skiturer i høyden som lokker meg ut. Da går turen til en av de mange små elvene som renner gjennom skogen i nærområdet.

 

Ut av stua

I dag måtte jeg en tur ut i naturen. Jeg orket ikke bare å sitte og se på den gjennom vinduet, eller via et program på den firekanta “kopekassa” man bruker altfor mye tid på. Men lett snøvær og lavt skydekke innbød i alle fall ikke til noen skitur i fjellet, så da måtte jeg finne på noe annet. Heldigvis har Bø i Telemark mer enn fjellterreng å by på.

Jeg kunne for eksempel sjekke ut ett eller annet elveløp for om mulig å finne flotte isformasjoner som kunne fotograferes, gjerne i kombinasjon med rennende vann. Det pleier ikke å være noe problem når kuldegradene har festet seg i skog og mark. For omtrent ett år siden gjorde jeg akkurat det samme. Jeg brukte et par grå vinterdager ved Langefoss i Hørteåa, som ligger bare noen kilometer fra hjemmet mitt. Bildene ble publisert i et innlegg med tittelen “Iskaldt landskap“.

 

Isen er i ferd med å dekke Åseåa ved Høgfoss, Bø, Telemark.

 

Under Høgfoss

Som tenkt, så gjort. Det ble nok en gang Høgfoss som ble dagens turmål. Fossen ligger nederst i Åseåa, som har sine kilder i Lifjell-området. Elva renner gjennom Årmotdalen, før den møter Hørteåa et par kilometer nord for Sommarland i Bø. Ved Høgfoss har Åseåa gravd ut ei kløft på tvers av elveretningen ovenfor, og elva gjør derfor en 90 graders sving her. Selve fossen er rundt 10 m høy, og delt i to løp av en fjellformasjon. Elva faller ned i ei gryte under fossen, før den renner rolig snaut 150 m ned til Åmøtet.

Den lille canyonen under Høgfoss kan varte opp med mange fine fotomotiver, og det var hit dagens utflukt gikk. Jeg klatret ned i kløfta ved et par steder, og fant mange fine fotomotiver med snø, is og rennende vann. Her er en ny bildeserie med is og vann, “Iskaldt landskap – Del 2”.

 

Tett på Åseåa ved Høgfoss, Bø, Telemark.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 14.01.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Naturlandskap