Sørlandet er kjent for sommeridyll blant holmer og skjær. Og ikke minst for de hvite trehusbyene langs Skagerrak-kysten. Men det er kanskje de gamle uthavnene som representerer indrefileten i landsdelen. Hvordan ser de ut vinterstid?

 

Vinteruke på Sørlandet

I midten av desember tilbrakte jeg nok en gang en vinteruke på Sørlandet. Jeg flyttet kontoret fra Bø til mine barn i Lillesand, og jobbet derfra noen dager. Men som vanlig ble det også tid til litt fotografering på kveldene, og på et par helgedager.

I det som så ut til å bli årets siste fotoprosjekt, ble det et ganske naturlig valg å fokusere på de gamle uthavnene langs Sørlandskysten. Dette er kulturminneperler av høy rang, og de yrer av liv i de hektiske ferieukene i juli og august. I skarp kontrast til dette ligger de nå stille og tilsynelatende forlatt i vintermørket. Men det borger for fine stemninger når sola ligger like bak horisonten, og mykt vinterlys sveiper over landskapet.

 

Vinterkveld i Ulvøysund, Lillesand.

 

Morgen i Loshavn

Loshavn ligger på Lista i Vest-Agder, ved innseilingen til Lyngdalsfjorden. På 1700-tallet skrev man Luciehavn, Luushafn eller Lusehafn. Senere ble det til Luushavn og Lushavn. Opphavet kan komme fra det gammelnorske ordet “lutse”, som betyr lusen eller liten. Det ser dermed ut til at Loshavn rett og slett bare var en liten havn, selv om stedet også uten tvil har vært “losenes havn”.

Loshavn var uthavn for både den større havna i Eikvåg, og for Farsund. Den lille havna opplevde stor vekst under Napoleonskrigen i 1807-1814. Perioden er kjent som kapertiden, da flere av stedets redere drev autorisert kapring av engelske skip langs kysten. Skipseierne hadde fått utstedt såkalte kaperbrev fra kongens representanter i Kristiansand.

I dag brukes det fredete trehusmiljøet for det meste som fritidseiendommer, i likhet med de fleste uthavnene på Sørlandet. Loshavn har noe av den beste bevarte trehusbebyggelsen på hele Sørlandet, og det hviler en spesiell ro over de hvite husene og bryggene her ute. Det er spesielt tydelig en stille desembermorgen.

 

Morgenlys i Loshavn på Lista.

 

Vinterlys i Ulvøysund

Ulvøysund ligger helt på sørspissen av Aust-Agder, med den barske Kvåsefjorden i vest. Mot øst venter derimot lettere farvann gjennom den idylliske Blindleia til Lillesand. Husene i Ulvøysund ligger spredt mellom knatter og knauser på holmer og øyer helt ut mot Skagerrak.

Sommeren 2011 ble det funnet et skipsvrak på 10 meters dyp ved Ulvøysund. Etter undersøkelser foretatt av Norsk Maritimt Museum, viste vraket seg å stamme fra sen vikingtid. Deler av et reinsdyrgevir ble C14-datert til år 1020-30. Det er dermed Norges hittil eldste kjente skipsvrak.

Det bodde mennesker i Ulvøysund også i middelalderen. Det finnes brev skrevet på 1300-tallet av en værfast bergensbiskop, og man mener at en av kompassrosene som er hugget inn i fjellet ved sundet stammer fra 1400-tallet. På 1500-tallet nevnes den gamle uthavna på nederlandske kart som Wolfsondt.

Ulvøysunds eldste stående hus, var tidligere gjestgiveri. Husets eldste deler er trolig fra 1600-tallet. Den første beboer i Ulvøysund det finnes skriftlige kilder på, var bonden Jørgen Olsen som overtok gården Ulvøen i 1670.

Ulvøysund er et av mine favorittsteder langs Sørlandskysten, og som innbygger i Lillesand mellom 1997 og 2009 var jeg ofte her ute med kameraet. Jeg tar fortsatt turen av og til, når sjansen byr seg. Denne gangen ble det både en morgen- og kveldstur hit ut.

 

Vintermorgen i Ulvøysund, Lillesand.

 

Brekkestø

Et annet favorittsted på Sørlandskysten er Brekkestø, som ligger nærmere Lillesand. Stedet ligger nærmere bestemt på Justøya, og kan enkelt nås med bil på en kort fylkesvei. Denne gamle uthavna er et sommerparadis av de sjeldne, med trehusbebyggelse fra 1600-tallet. Det er ikke spesielt gammelt sammenlignet med Ulvøysund, men frykt for pirater førte nemlig til en sen utbygging her. Men siden øya har veiforbindelse, er det ca 30 fastboende i Brekkestø i dag.

Jeg tok med kameraet på et kort ettermiddagsbesøk, mens sola gikk ned over Skagerrak i sørvest. Det oppstod en nydelig desemberstemning når blåtimen kom snikende over hav og holmer.

 

Desemberkveld i Brekkestø på Justøya, Lillesand.

 

Kveld ved Revesand

Det siste stedet jeg tok turen til denne gangen, var Revesand på Tromøya utenfor Arendal. Den samme trehusbebyggelsen som vi har sett lenger vest, går igjen her ute. Revesand var sammen med Merdø, Havsøya og Sandviga viktige uthavner for skipsfart og trelasthandel på 1500- og 1600-tallet. Dette var før Arendal fikk bystatus i 1723.

Like bak stedet, altså mot nord, ligger en liten topp på ca 50 m.o.h. Det er Veden, og den gir en makeløs utsikt mot Merdø og fyrene på Lille og Store Torungen. Jeg fikk oppleve en flott solnedgang over øyer, holmer og skjær, med fyrlyktene blinkende i det fjerne. Med det sier jeg takk for i år, og ønsker velkommen til nye eskapader i 2018.

 

Fra Revesand mot Merdø ved Arendal. Torungen fyr i bakgrunnen.

 

Kilder:
Arthur Danielsen jr – En lusen havn, loshavnsidene.net.
Ulvøysund, Wikipedia.
Revesand, Wikipedia.

 

Oppdatering 1.1.2020: Aust-Agder er slått sammen med Vest-Agder fylke til det nye Agder fylke.

 

Se flere desemberbilder fra Sørlandskysten

 
Publisert 29.12.2017. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.