Vinteruke på Sørlandet

I midten av desember tilbrakte jeg nok en gang en vinteruke på Sørlandet. Jeg flyttet kontoret fra Bø til mine barn i Lillesand, og jobbet derfra noen dager. Men som vanlig ble det også tid til litt fotografering på kveldene, og et par helgedager. I årets siste fotoprosjekt valgte jeg å fokusere på de gamle uthavnene langs Sørlandskysten. Dette er kulturminneperler av rang, og ligger stille og tilsynelatende forlatt i vintermørket. Det borger for fine stemninger når sola ligger like bak horisonten, og mykt vinterlys sveiper over landskapet.

 

Vinterkveld i Ulvøysund, Lillesand.

 

Morgen i Loshavn

Loshavn ligger på Lista i Vest-Agder, ved innseilingen til Lyngdalsfjorden. Den var uthavn for Farsund, og opplevde stor vekst under Napoleonskrigen i 1807-1814. Perioden er kjent som kapertiden, da flere av stedets redere drev autorisert kapring av engelske skip langs kysten. Skipseierne hadde fått utstedt såkalte kaperbrev fra kongens representanter i Kristiansand. I tillegg var det også losvirksomhet fra Loshavn, naturlig nok vil mange si. I dag brukes det fredete trehusmiljøet for det meste som fritidseiendommer, i likhet med de fleste uthavnene på Sørlandet.

 

Morgenlys i Loshavn på Lista.

 

Vinterlys i Ulvøysund

Ulvøysund ligger helt på sørspissen av Aust-Agder, med den barske Kvåsefjorden i vest. Mot øst venter derimot lettere farvann gjennom Blindleia til Lillesand. Husene ligger spredt mellom knatter og knauser på holmer og øyer helt ut mot Skagerrak. Dette er et av mine favorittsteder langs Sørlandskysten, og som innbygger i Lillesand mellom 1997 og 2009 var jeg ofte her ute med kameraet. Jeg tar fortsatt turen av og til, når sjansen byr seg. Det ble både et kvelds- og morgenbesøk denne gangen.

 

Vintermorgen i Ulvøysund, Lillesand.

 

Brekkestø

Et annet favorittsted er Brekkestø, og jeg tok med kameraet på et kort ettermiddagsbesøk. Stedet ligger på Justøya, nærmere Lillesand. Uthavna er et sommerparadis av de sjeldne, med trehusbebyggelse fra 1600-tallet. Det er ikke spesielt gammelt i denne sammenhengen, frykt for pirater førte nemlig til en sen utbygging her. Men øya har veiforbindelse, og det er ca 30 fastboende i Brekkestø i dag.

 

Desemberkveld i Brekkestø på Justøya, Lillesand.

 

Kveld ved Revesand

Det siste stedet jeg tok turen til denne gangen, var Revesand på Tromøya utenfor Arendal. Den samme trehusbebyggelsen går igjen her, men bakenfor stedet ligger en liten topp på ca 50 m.o.h. Det er Veden, og den gir en makeløs utsikt mot Merdø og fyrene på Lille og Store Torungen. Jeg fikk oppleve en flott solnedgang over øyer, holmer og skjær, med fyrlyktene blinkende i det fjerne. Med det sier jeg takk for i år, og ønsker velkommen til nye eskapader i 2018.

 

Fra Revesand mot Merdø ved Arendal. Torungen fyr i bakgrunnen.

 

Se flere desemberbilder fra Sørlandskysten