Sørlandets skjærgård er sommerparadis for mange. Men denne kysten har mange flotte naturopplevelser å tilby hele året rundt. Når vårsola begynner å varme er det en ren nytelse å være ute i den fredelige skjærgården.

 

Ut mot Skagerrak

Forrige helg gikk turen til Sørlandet, til barna mine i Lillesand. Når våren er i anmarsj for fullt, er Sørlandskysten blant de fineste stedene man kan være. Spesielt om været viser seg fra godsida, slik det gjorde for en drøy uke siden.

På denne tida er det stille og fredelig i skjærgården, før alle hytteturistene er ferdige med skisesongen i fjellet. Da venter fine opplevelser på den som tar turen ut på svabergene, ut mot Skagerrak.

På Justøya utenfor byen er det mange muligheter for nettopp det. Yttersida av øya har en brem av svært flotte svaberg med båndgneis og rike strukturer. De er lett tilgjengelige også, spesielt fra parkeringen ved Justøy Camping. Det var utgangspunkt for turen lørdag morgen.

 

Aprilmorgen på Urholmen ved Justøya, Lillesand.

 

Fra parkeringen er det lettest å gå tvers gjennom campingområdet, og følge en kort vei ut til den vesle vika Danehavn. Da er man ute ved havet, og her er det ikke mer land før man treffer Danmark på den andre siden av Skagerrak. På hver sin side av vika ligger Urholmen og Tangvikodden, begge med utrolig fint formede svaberg.

I løpet av de 11 årene jeg bodde i Lillesand ble det mange fine turer ut hit, for å oppleve naturen og fotografere strukturer og former i skiftende årstider og lysforhold. Mange fargerike planter klorer seg også fast i sprekkene her når det nærmer seg sommer, bl.a. bitterbergknapp, strandnellik og rosenrot. Noe som ytterligere utvider mulighetene for gode naturbilder.

 

Svaberg på Urholmen, Justøya.

 

Dynge fyrlykt

Søndag morgen bar det litt lenger avgårde. Mens ungdommen sov ble det en grytidlig start ut for å møte soloppgangen ved Dynge fyrlykt i Høvåg. Den ligger ute på et nes som stikker relativt langt ut mot storhavet, med bare noen få holmer og skjær utenfor.

Det var blikkstille og mildt for årstida, og de eneste lydene var dempede fugleskrik fra måke, tjeld og ærfugl. Østhimmelen fikk stadig mer intense farger etterhvert som sola nærmet seg horisonten, og det var ikke akkurat sparsomt med fotomotiver i det gryende morgenlyset. Holmer og skjær formet som ubåter tegnet seg mørke mot det fargesprakende havet.

 

Fargerik soloppgang bak Dynge fyrlykt.

 
Morgenstemning ved Dynge er en opplevelse som roer både kropp og sjel. Også hit ble det mange turer i løpet av tiden i Lillesand, men naturlig nok har det blitt færre etter at jeg flyttet til Telemark.

Jeg må imidlertid innrømme at disse skjærgårdsopplevelsene er noe av det jeg savner mest med livet langs kysten. Så gjør det til gjengjeld ekstra godt når de først kommer min vei. Jeg håper det ikke blir like lenge til neste gang. 

 

Morgen ved Dynge fyrlykt nær Skottevik, Høvåg.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 30.04.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.