Ut mot Skagerrak

Forrige helg gikk turen til Sørlandet, til barna mine i Lillesand. Når våren er i anmarsj for fullt, er Sørlandskysten blant de fineste stedene man kan være. Spesielt om været viser seg fra godsida, slik det gjorde for en drøy uke siden. På denne tida er det stille og fredelig i skjærgården, før alle hytteturistene er ferdige med skisesongen i fjellet. Da venter fine opplevelser på den som tar turen ut på svabergene, ut mot Skagerrak. På Justøya utenfor byen er det mange muligheter for nettopp det. Yttersida av øya har en brem av svært flotte svaberg med båndgneis og rike strukturer. De er lett tilgjengelige også, spesielt fra parkeringen ved Justøy Camping. Det var utgangspunkt for turen lørdag morgen.  

 

Aprilmorgen på Urholmen ved Justøya, Lillesand.

 

Dynge fyrlykt

Søndag morgen bar det litt lenger avgårde. Mens ungdommen sov ble det en grytidlig start ut for å møte soloppgangen ved Dynge fyrlykt i Høvåg. Den ligger ute på et nes som stikker relativt langt ut mot storhavet, med bare noen få holmer og skjær utenfor. Det var blikkstille og mildt for årstida, og de eneste lydene var dempede fugleskrik fra måke, tjeld og ærfugl. Østhimmelen fikk stadig mer intense farger etterhvert som sola nærmet seg horisonten, og det var ikke akkurat sparsomt med fotomotiver i det gryende morgenlyset. 

 

Fargerik soloppgang bak Dynge fyrlykt.

 
Morgenstemning ved Dynge er en opplevelse som roer både kropp og sjel. Jeg hadde mange turer ut hit løpet av de 11 årene jeg bodde i Lillesand, men naturlig nok har det blitt færre etter at jeg flyttet til Telemark. Disse skjærgårdsopplevelsene er noe av det jeg savner mest med livet langs kysten, men da gjør det ekstra godt når de først kommer. 

 

Morgen ved Dynge fyrlykt nær Skottevik, Høvåg.

 

Se flere bilder fra denne turen