U2 er utvilsomt et av klodens mest populære rockeband gjennom tidene. Nå har de inntatt en unik arena for konserter, Sphere i Las Vegas. Vi var der i desember, og fikk en helt spesiell opplevelse.

 

Revolusjonerende LED-teknologi

Det sies ofte at Las Vegas er byen store artister drar til for å “dø”. En siste krampetrekning på tampen av karrieren, for å suge noen ekstra dollar ut av livsverket. Nå har mitt livs favorittband også blitt gamle gubber, og havnet i Sin City for et lengre opphold. Om dette er U2’s siste krampetrekning vil vise seg.

Fra september 2023 til mars 2024 holder bandet i alle fall 40 konserter i det siste tilskuddet på arena-fronten: Sphere. Denne arenaen er ganske unik i verden, så vi lar U2 vente litt og tar først en nærmere titt på åstedet for showene. Arenaen er bygget noen meter fra The Strip i Las Vegas.

Sphere er enkelt og greit navngitt etter formen, en kule. Den minner mye om Globen i Stockholm, men er betydelig større. Sphere er nemlig 112 m høy, og 157 m i bredden. Den har 18 600 sitteplasser rundt et stort amfi, og det er plass til ytterligere 2000 på gulvet ved konserter.

 

Sphere lyser bak Sands Avenue, Las Vegas.

 
Så langt ikke noe revolusjonerende kanskje, men det er veggene inne i og utenpå arenaen som tar pusten fra de fleste. De er nemlig kledd i det siste innen LED-teknologi, som til sammen gjør utvendig og innvendig kledning til gigantiske videoskjermer.

Det er det Montreal-baserte firmaet Saco Technologies som står bak det som er verdens største LED-skjermer. Innsiden kan skilte med en gigantisk LED-skjerm på 15 000 m². Den er verdens største med 16K oppløsning, og omgir publikum med “oppslukende” effekt av det som vises på den.

Saco Technologies har jobbet sammen med U2 siden de bygde den store skjermen som var hoveddelen av sceneoppsettet på Popmart-turneen i 1997-98. Spesielt interesserte kan lese mer om den historien her.

 

Ved Sphere, Las Vegas.

 
Lydsystemet i Sphere er også temmelig state-of-the-art, med 16 000 høyttalere skjult i bak LED-panelene. I tillegg finnes 300 mobile høyttaler-moduler, som til sammen gir 167 000 høyttaler-drivere. Det skulle med andre ligge godt til rette for spektakulære konsertopplevelser i arenaen.

Utsiden av Sphere er også kledt i en svær LED-skjerm på 54 000 m². Den består av “pucker” med dioder, plassert med 20 cm avstand til hverandre. Det blir naturligvis ikke samme oppløsning som på innsiden, men det gir en fantastisk effekt med animerte bilder og figurer.

Sphere avgir naturlig nok mye lys, og er et betydelig bidrag til lysforurensing. Men midt i Las Vegas er det så mye lys fra før, at dette neppe gir noe dramatisk tillegg. Firmaet bak byggingen har imidlertid møtt motstand mot planer om tilsvarende bygninger andre steder i verden, nettopp med bakgrunn i bekymring for lysforurensing.

 

U2 i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 

U2:UV Achtung Baby Live At Sphere

September 1976. En lapp henges opp på oppslagstavla ved Mount Temple Comprehensive School i Dublin. Lappen har et enkelt budskap: Musikere til band søkes. Gutten som hang den opp var den da 14-årige Larry Mullen jr. Seks personer møtte opp på kjøkkenet hjemme hos familien Mullen.

Blant disse var Adam Clayton, David Evans og Paul Hewson. De to sistnevnte er i dag bedre kjent som The Edge og Bono. Dette møtet ble starten på U2, et av verdens mest populære rockeband de siste tiårene.

Larry har senere beskrevet seansen slik: “Det var The Larry Mullen Band i 10 minutter. Så kom Bono og blåste bort enhver mulighet for meg å være sjefen.” Bandets historie begynner etter hvert å bli lang, men den ser ikke ut til å være over enda.

 

Bono i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 
Det er flere eksempler på artister som har hatt sine siste opptredener i Las Vegas, ørkenbyen med et rykte der gambling, dop og fyll har hovedrollene. Det er i alle fall nok av glitter og glamour i fasadene, og Las Vegas er antakelig den eneste byen i verden der en bygning som Sphere ikke skiller seg astronomisk langt fra sine naboer.

U2 har gitt ut en lang rekke minneverdige album siden debuten i 1980. De siste utgivelsene har kanskje ikke spilt i eliteserien, for å si det forsiktig. Men personlige favoritter som The Joshua Tree og Achtung Baby står fremdeles støtt i min musikalske verden.

Og nettopp Achtung Baby fra 1991 sto i sentrum for konsertserien i Las Vegas. U2:UV Achtung Baby Live At Sphere var tittelen på showet, som gikk for fulle hus fra 29. september 2023 til 2. mars 2024. Albumet fylte 30 år i 2021, men pandemien satte en stopper for planer om en jubileumsturné det året. Men etter å ha sett showet i Sphere, kan man trygt fastslå at U2 har slått kraftig tilbake.

 

Pauli The PSM i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 

Zoo Station

Vi tar det fra begynnelsen. Etter at det meste av dagen ble tilbrakt i Valley Of Fire State Park, har jeg kjørt leiebilen inn til Las Vegas sentrum, og parkert ved Wynn. Derfra tar det bare et kvarter å gå frem til Sphere. Publikumsinnslipp går uten problemer, og jeg tar med opp til balkongen der jeg har sete.

Når jeg kommer inn i salen, viser den gigantiske skjermen en mur som skal minne om Berlin-muren. Achtung Baby-albumet ble spilt inn i den tyske hovedstaden i 1990, like etter at muren falt.

DJ’en Pauli The PSM holder det gående med dundrende remixer av gammel og litt nyere pop en times tid frem mot konsertstart. Han står i en neon-lysende Trabant midt ute i publikum, som beveger seg sakte rundt scenen.

Så er klokka 20.35, og hovedpersonene går ut på scenen, som er formet som en platespiller. Det blir fort klart at også selve scenen er kledt i videoskjermer, som lyser i alle mulige farger og mønstre.

 

U2 i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 
Trommeslager Larry Mullen jr glimrer imidlertid med sitt fravær. Han har gått gjennom operasjoner i rygg og nakke, som hadde slitasjeskader etter tiårene med trommespill både live og i studio. Han er dermed i en nødvendig restitueringsprosess etter operasjonene.

Erstatter er nederlandske Bram van den Berg, fra bandet Krezip. Han er stand-in for Mullen gjennom alle de 40 konsertene i Sphere.

Kjente toner i introen til låta “Zoo Station” runger ut i arenaen, mens digitalt murpuss begynner å falle fra “muren” foran oss. Den sprekker opp i et stort og lysende kryss, og etter hvert flimrer kornete bilder av bandet inne i krysset. Det er kjent estetikk fra Zoo TV-turnéen som etterfulgte Achtung Baby-albumet i 1992-1993.

 

The Edge og Adam Clayton i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 

Even Better Than The Real Thing

Konserten er dermed i gang, og Achtung Baby skal spilles i sin helhet i løpet av den. “The Fly” er neste låt, og igjen brukes kjente elementer fra 1992/93. Ord flasher over den store skjermen, før den fylles av tall og bokstaver som etter hvert “faller” ned i hodene på publikum.

Den svære skjermen som hvelver seg rundt og over det store amfiet gir helt enestående effekter. Det er ingen tvil om at dette er revolusjonerende konsertteknologi, og det er bare å la seg rive med.

Lyden er også enestående klar og ren, uten gjenklang og ekko som ofte oppleves i mer tradisjonelle arenaer bygget for både idrett og kulturarrangement.

 

U2 i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 
“Even Better Than The Real Thing” er tredje låt ut, og skjermhvelvingen fylles av kitch-kunst med Elvis og Las Vegas som tema. Det hele synker ned bak scenen, og gir nok en gåsehud-fremkallende effekt. “Storslagent” holder ikke helt for å beskrive opplevelsen.

Ytterligere fem låter fra Achtung Baby følger, deriblant “One”, som akkompagneres av et lyshav på den store skjermen. Det går i ett med publikums lysende telefonlykter i nok en slående effekt. Det er virkelig “better than the real thing”.

 

U2 i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 

Rattle And Hum

De første åtte låtene har avdekket et U2 som er like tett og samspilt som tidligere. Det bringer meg glatt tilbake til sommeren 1993, og et slitent Valle Hovin. Det låter like skarpt og vitalt som den gangen, selv om det er et hav av både tid, rom og teknisk utvikling mellom den julikvelden i Oslo, og konsertopplevelsen i Sphere.

Så er det duket for en liten pause i Achtung Baby-materialet. Fire låter fra 1988-klassikeren Rattle And Hum følger. Før “Love Rescue Me” adresserer Bono en uhyggelig hendelse i Las Vegas tidligere på dagen.

Ved University Of Nevada, bare et par kilometer sørvest for arenaen, har en 64 år gammel mann gått berserk med skytevåpen. Nok en tragisk amerikansk masseskyting endte med tre drepte og tre skadede, i tillegg til gjerningsmannen. Han ble til slutt skutt av politiet.
 

Bono i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 
Dette var enda en grusom hendelse som dessverre minner om en av de verste masseskytingene i amerikansk historie. Den skjedde bare få kvartaler unna i 2017. Da mistet 60 mennesker livet og mange hundre ble skadet da en annen 64-åring åpnet ild mot en musikkfestival.

Heldigvis er det fredeligere inne i Sphere, og publikum ser ut til å nyte både musikken og det spektakulære showet.

Etter hvert kommer de fire siste låtene fra Achtung Baby, og bolken avsluttes med en energisk “Ultra Violet (Light My Way)”, med fargerike eksplosjoner på gigantskjermen. Den roligere “Love Is Blindness” danner en effektiv avslutning av hovdsettet.

 

U2 i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 

Encore

Etter en kort pause fyres det hele i gang igjen. “Elevation” brøler ut i amfiet, før en ny låt gjør sin entré. “Atomic City” ble utgitt i september 2023, rett før konsertserien i Las Vegas startet. Hvilken by låta handler om er neppe vanskelig å tenke seg.

Den temmelig rocka “Vertigo” er neste låt ut, med rakt skiftende og blinkende lys som følgeeffekter i både skjerm og scene. Det er neppe helt ideelt om man lider av epilepsi.

 

U2 i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 
Så er det duket for det som for meg alltid er et høydepunkt på en U2-konsert. Åpningstonene fra favorittlåta på favorittalbumet vokser seg sterkere. Samtidig ser hele arenaen ut til å ha flyttet seg langt ut i ørkenen som omgir Las Vegas. En enkel timelapse viser solas gang på himmelen over et endeløst, amerikansk ørkenlandskap. Det føles virkelig som å stå der ute.

Gitarintroen på “Where The Streets Have No Name” skingrer igang samtidig med at sola stiger opp over den vide horisonten. Det hele er en skjellsettende opplevelse for en som mener “The Joshua Tree” fra 1987 er tidenes album. Ståpelsen i nakken holder seg gjennom hele låta.

 

U2 i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 
Enda en en låt fra The Joshua Tree følger. “With Or Without You” er ledsaget av bilder av et hav der en svart klode kommer sakte drivende mot oss. Den åpner seg i en helt vill tunnel-effekt, før skjermhvelvingen i Sphere fylles av all verdens skapninger. Fugler, insekter, fisk og dyr svever over og rundt oss med et guddommelig lys bakenfor.

Bildene på skjermen blir liggende gjennom siste låt også, som er “Beautiful Day”. Den avslutter på euforisk vis en helt unik konsertopplevelse.

Jeg legger ut noen bilder og videoklipp fra konserten på Facebook, da jeg noen minutter senere går tilbake langs Sands Avenue. Teksten til innlegget er enkel: “Dette var vel alle konserters mor. Punktum.” Det kjennes fortsatt som en helt grei oppsummering av U2:UV Acthtung Baby Live At Sphere.

 

 

Settliste

U2 – Sphere, Las Vegas, Nevada, USA – 6. desember 2023

Zoo Station
The Fly
Even Better Than The Real Thing
Mysterious Ways
One
Until The End Of The World
Who’s Gonna Ride Your Wild Horses
Tryin’ To Throw Your Arms Around The World
All I Want Is You
Desire
Angel Of Harlem
Love Rescue Me
Acrobat
So Cruel
Ultra Violet (Light My Way)
Love Is Blindness

Elevation
Atomic City
Vertigo
Where The Streets Have No Name
With Or Without You
Beautiful Day

 

U2 i Sphere, Las Vegas 6. desember 2023.

 

Kilder:
Joe O’Connor – Bright lights, Sin City: How a small Montreal LED company lit up the spectacular Las Vegas Sphere, Financial Post 2023 (hentet 02.03.2024).
Sphere, Wikipedia (hentet 12.03.2024).
U2:UV Achtung Baby Live At Sphere, Wikipedia (hentet 12.03.2024).
2023 University of Nevada, Las Vegas shooting, Wikipedia (hentet 12.03.2024).

 

Se flere bilder fra konserten

 
Publisert 15.03.2024. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Kunst/kultur