Britiske Coldplay er utvilsomt et av planetens største band med over 100 millioner solgte album verden over. I august fylte de enorme Wembley Stadium i London over seks konserter. Vi fikk oppleve et spektakulært show.

 

Veien til verdensherredømme

Coldplay ble dannet i London, tilbake i 1996. Chris Martin (vokal og keyboard), Jonny Buckland (gitar), Guy Berryman (bass), Will Champion (trommer) og Phil Harvey (kreativ leder) møttes på Univesity College London i 1996, og begynte å spille musikk sammen.

Sjangermessig lå musikken i skjæringspunktet mellom pop og rock, i likhet med mange andre band. Men Coldplay gjorde det bedre enn de aller fleste. Chris Martin har som låtskriver blitt sammenlignet med John Lennon.

 

Coldplay på Wembley Stadium, London, 20. august 2022.

 
I 1998 ga de ut en EP på egen hånd, før de året etter signerte en platekontrakt med Parlophone. Bandets debutalbum Parachutes kom i 2000, og det inkluderte deres første hit, Yellow. Albumet vant en Grammy Award for beste alternative musikkalbum, og en Brit Award for årets beste bristiske album.

To år senere ga Coldplay ut albumet A Rush OF Blood To The Head, og vant de samme prisene på nytt. Men med X&Y (2005) og Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008) tok de steget opp i den aller upperste musikkeliten. Begge album var verdens mest solgte i sine respektive utgivelsesår, og Viva La Vida utforsket dessuten nytt musikalsk territorium.

 

Coldplay på Wembley Stadium, London, 20. august 2022.

 
En ytterligere spredning i musikalsk uttrykk har manifestert seg alle senere utgivelser. Albumene Mylo Xyloto (2011), Ghost Stories (2014), A Head Full Of Dreams (2015), Everyday Life (2019) og Music Of The Spheres (2021) har gitt Coldplay en svært variert katalog. Musikken inkluderer nå elektronika, ambient, R&B, funk, klassisk, jazz fusion og progressiv rock.

Coldplay har solgt over 100 millioner album globalt, og er med det et av de mestselgende band gjennom alle tider. De er dessuten kjent for massive, euforiske konserter på noen av verdens største stadionanlegg. Det er det denne artikkelen og bildeserien skal prøve å gi et lite innblikk i.

 

Coldplay på Wembley Stadium, London, 20. august 2022.

 

Music Of The Spheres

I fjor ga Coldplay ut albumet Music Of The Spheres, og i mars 2022 la de ut på en gigantisk verdensturne med totalt 109 konserter i Latin-Amerika, Nord-Amerika og Europa. I sommer spilte de seks utsolgte konserter på legendariske Wembley Stadium i London, som på sett og vis nå er deres hjemmebane.

Vi hadde billetter til showet den 19. august, men streik på undergrunnsbanen gjorde at den konserten måtte flyttes til søndag 21. Vi måtte reise hjem den dagen, så løsningen ble å skaffe nye billetter til konserten den 20. august. Med to ukers varsel fikk jeg på mirakuløst vis tak i to billetter til gode seter, men prisen ble jo deretter. Det skulle imidlertid vise seg at det var verdt innsatsen.

 

Chris Martin eier scenen på Wembley.

 
Wembley har plass til 90 000 tilskuere, men det er ikke halvfullt engang da oppvarmingsbandet London Grammar går på scenen. De gjør allikevel en god figur med stemningsfull poprock, spesielt Californian Soil runger på imponerende vis utover den enorme arenaen.

Klokka nærmer seg halv ni da hovedattraksjonen entrer scenen. Higher Power fra det nyeste albumet dundrer ut av PA-anlegget, og stadion eksploderer i et fargesprakende lysshow. Hver eneste tilskuer har fått utdelt et spesielt armbånd med LED-lys som skifter farge etter showprodusentenes valg, og med 90 000 på tribuner og bane blir det et hav av lys som bølger i takt med musikken.

Denne turnéen har spesielt fokus på bærekraft, og før konserten har et kinetisk gulv generert strøm fra hoppende fans. Energien brukes til å drifte en del av showet.

 

Coldplay på Wembley Stadium, London, 20. august 2022.

 
Chris Martin er den fødte showmann, og det ser ut som han på egenhånd kan generere like mye strøm som alle fans i arenaen til sammen. Han eier scenen fullstendig, og selv om resten av bandet fremstår mer dempet, gir publikum full respons.

Konserten fortsetter med en hit-rekke de fleste kan misunne Coldplay, men med over 20 års låtproduksjon har de mer enn nok å velge fra. Viva La Vida spilles fra miniscenen midt ute i folkehavet, og gir umiddelbart en hoppende masse av mennesker.

Til Yellow skifter lysteppet naturligvis farge til gult, og blir nok et naturlig høydepunkt med solid allsang fra de tallrike fans som har tatt turen til Wembley denne kvelden.

 

Chris Martin midt i lyshavet på Wembley.

 
A Sky Full Of Stars avslutter hovedsettet med total eufori, der 90 000 mennesker hopper vilt og hemningsløst, mens lysarmbåndene skaper et helt sykt skue rundt oss på alle kanter.

Etter en kort pause, inntar bandet en liten scene i motsatt ende av arenaen, hvor et akustisk sett roer tempoet i showet. Settet inkluderer ABBA-klassikeren Knowing Me, Knowing You, og Kate Bush’ store hit Running Up That Hill.

 

Coldplay på Wembley Stadium, London, 20. august 2022.

 
Konserten avsluttes med Humankind, den store balladen Fix You, og sjelfulle Biutyful. De drøye to timene har flydd avsted. Rolling Stone Magazine UK ved Nigel Russell oppsummerer det best, sitert på originalspråket:

“For the band and crowd alike, it’s the kind of show we could have only dreamed of while live music seemed like a distant dream during lockdown. Providing a soundtrack for your every mood among a catalogue of classics that speaks to every demographic, young or old, Coldplay still remain as irresistible as ever.”

 

Fargesprakende Coldplay på Wembley.

 

Settliste

Coldplay – Wembley Stadium, London, Storbritannia – 20. august 2022:

Higher Power
Adventure Of A Lifetime
Paradise
Charlie Brown
The Scientist
Viva La Vida
Hymn For The Weekend
Don’t Panic
Politik
In My Place
Yellow
Sunrise
Human Heart
People Of The Pride
Clocks
Infinity Sign
Something Just Like This
Midnight
My Universe
A Sky Full Of Stars

Sparks
Knowing Me, Knowing You
Running Up That Hill (A Deal With God)

Humankind
Fix You
Biutyful

 

Coldplay på Wembley Stadium, London, 20. august 2022.

 

Kilder:
Coldplay, Wikipedia (hentet 22.11.2022).
Kitty Empire – Coldplay review – one massive, euphoric singalong, The Guardian 2022.
Nigel Russell – Coldplay live at Wembley: Chris Martin delivers a masterclass in showmanship, Rolling Stone UK 2022.

 

Se flere bilder fra konserten

 
Publisert 08.12.2022. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.