En av de høyeste toppene på Lifjell i Telemark er Jøronnatten. Den ligger sentralt plassert i fjellområdet, og gir et formidabelt 360 graders panorama. Man ser store deler av Telemark, og turen opp er flott.

 

Nærfjellet

Lifjell i Telemark er et drøyt 300 km² stort fjellområde sentralt plassert i fylket. Det er “nærfjell” for mange mennesker, ikke minst i de folketette områdene rundt Skien og Porsgrunn.

Fjellet ligger bare en times kjøretur fra byen, så mange har hytter i tilknytning til det populære turområdet. Men Lifjell er viktig også for lokalbefolkningen i kommunene rundt, som Bø, Notodden, Hjartdal og Seljord.

Mange bruker fjellet til mosjon og friluftsliv, en kilde til glede og inspirasjon i hverdagen. For den som er interessert i naturfoto, er det heller ikke så dumt å ha Lifjell rett utenfor stuedøra.

 

Mot Jøronnatten på Lifjell.

 

Jøronnatten

Jøronnatten er en av de høyeste toppene på Lifjell. Den rager 1275 m.o.h., noe som gir den en femteplass på lista, etter Mælefjell, Steinfjell, Røysdalsnuten og nabotoppen Troganatten. Dermed er det kanskje unødvendig å skrive at utsikten er vid.

Men det er den naturligvis, og i et 360-graders panorama har vi oversikt over mye av Telemarks skoger, åser og fjell. Men det kommer vi tilbake til når vi er oppe, for turen starter i langt lavere lende.

 

Opp gjennom Røksbulia, Lifjell.

 

Gjennom fjellskogen

Det letteste utgangspunktet for en tur til Jøronnatten finner vi langs Stavsholtvegen. Den går fra Liheia og opp gjennom skogsdalen på sørsiden av Lifjell, i Bø kommune. Ca 5,5 km fra veibommen ligger en parkeringsplass på venstre side av veien, dette er utgangspunktet for turen vår.

De første meterne går på en kort traktorvei opp til ei hytte i granskogen, hvor to stier går i hver sin retning opp mot fjellet. Det står en veiviser her, og vi tar til venstre mot Jøronnatten, som et av skiltene viser. Denne stien går opp gjennom fjellskogen mot Langetjønndalen, som gir den korteste ruta mot toppen.

Vi har imidlertid planer om en avstikker til et annet fjell, for som nevnt i et par tidligere artikler er vi deltakere i Gulltrimmen denne høsten.

 

Høstfarger i fjellet.

 

Valjuvsnatten

Et av turmålene i Gulltrimmen er Valjuvsnatten. Den danner sammen med Falkefjell en gigantisk port mot Valjuvet, det trange dalføret som fører opp til fjellvatnet Holmen. Valjuvsnatten mangler fattige to meter på 1000 m.o.h., men gir fin utsikt mot et kupert og vilt landskap.

Vi tar av fra hovedstien i nærheten av Røksbu, og går opp den ganske bratte Røksbulia. Stien opp her er utydelig i begynnelsen, men vi nærmer oss tregrensa, og terrenget blir fort ganske oversiktlig.

I slutten av august begynner høstfargene å komme til syne i lyng og småbusker, og det er en særdeles fin og fargerik opplevelse å gå opp gjennom lia her. Fint er det også på toppen, det siste stykket opp er ganske flatt og lettgått. Det er flott utsikt mot Valjuvet og Falkefjell på den andre siden.

 

Ved Langetjønn på Lifjell.

 

Tilbake på hovedsporet

Fra Valjuvsnatten går vi i vestlig retning over det flate Jordfjellet, før vi når frem til idyllen ved Langetjønn. Her kommer vi inn på hovedruta mot Jøronnatten igjen, og forsetter opp gjennom en fin fjelldal.

Vi passerer Nedre og Øvre Åsland, med tufter etter tidligere støler. Litt ovenfor sistnevnte, rett før vi kommer frem til Jøronnattjønna, går stien bratt opp mot selve fjelltoppen. Det flater litt ut før vi når helt opp, og på veien passerer vi noen ordentlig store steinblokker som ligger stablet oppå hverandre.

Etter all sannsynlighet er dette et istidsfenomen, men sett fra en gitt vinkel danner et par av blokkene en trollfigur. Så hvem vet, kanskje det er en forsteinet jutul som står her. Et sagn beskriver i alle fall de to jutulene Jøron og Øystein, som har hver sin “natt” på Lifjell oppkalt etter seg.

 

Store steinblokker på Jøronnatten, Lifjell.

 

På toppen

Så er vi endelig oppe. Fra startpunktet nede ved Stavsholtvegen har vi beveget oss litt i overkant av 700 høydemeter, og det betyr vanligvis god utsikt. Jøronnatten er ikke noe unntak. I nord ser vi til Gaustatoppen og Blefjell, i tillegg til de nærmere toppene Slettefjell og Himingen.

Mot øst strekker flere topper på Lifjell seg mot horisonten, men vi skimter også Sauheradfjella og Skrim ved Kongsberg i det fjerne. Sørover er det blåne bak blåne i skogsåser og daler ut mot Skagerrak. Norsjø er også godt synlig fra denne delen av Lifjell.

Vestover er det også Lifjell som dominerer, med Troganatten nærmest. Bakenfor ligger Røysdalsnuten og Mælefjell, mens Setesdal Austhei fyller den fjerneste horisonten. På Jøronnatten er det en kasse med turpost fra Bø Turlag.

 

Fra Jøronnatten mot Himingen, Lifjell. Blefjell i bakgrunnen.

 

Langs fjellvann

Turen til Jøronnatten er fin å gå som en runde. Det går en tydelig og godt merket sti ned til Holmen snaue 1000 m.o.h., og derfra videre gjennom Valjuvet til utgangspunktet ved Stavsholtvegen. Vi velger denne ruta, og etter en matbit på toppen legger vi i vei.

Stien går først i sikk-sakk ned gjennom noen bratte berghamre, før den flater ut forbi fjelltjernet Småholman. Så blir det litt brattere igjen ned til Holmen, det største vatnet i denne delen av Lifjell.

Det er egentlig to vann, delt av en smal tange midt på. Ørretfisket er godt her, og Bø Fiskelag har ei hytte i østenden av tangen som deler Holmen i to. Stien vi går langs følger strandkanten på vestsiden bort til Holmedammen.

 

På vei ned gjennom Valjuvet, Lifjell.

 

Ned gjennom Valjuvet

Holmedammen er en gammel samledam for vann til tømmerfløting lenger nede i Gjuvsåa, som har sitt utspring her. Den renner ned gjennom det bratte og trange Valjuvet, og elva danner flere fine fosser på sin vei.

Stien vår går også ned gjennom dalføret, og stedvis kommer vi ganske nær den fossende elva. Lengre nede i dalen går stien høyere opp i fjellsida, før vi kommer til den tidligere nevnte “porten” mellom Falkefjell og Valjuvsnatten.

Fjellene ruver over oss med svære stup og vegger, dette er Lifjell på sitt mest dramatiske. Det er en spennende avslutning på fjellturen vår, før det siste stykket går gjennom skogen tilbake til parkeringsplassen der vi startet. Vi brukte fem timer på den 16 kilometer lange rundturen, en opplevelse som kan anbefales for de aller fleste fjellglade.

 

Strukturer i kvartsitt på Jøronnatten.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 10.11.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.