Gothrock. Eller bare goth. Det er stikkordet når det britiske bandet The Mission gir lyd fra seg. Og det er som regel mye lyd. Vi fikk med oss en energisk konsert på Parkteatret i Oslo.

 

Mørkt og melankolsk

Goth, eller gothrock om du vil, er en musikkstil under sjangeren alternativ rock. Denne sjangeren utviklet seg fra 1980-tallets punk og new wave, og ble populær utover 1990-tallet.

Gothrock er kjent som en mørk og melankolsk musikkstil, på grensen til depressiv. Dominerende bassgang og ofte bruk av trommemaskin uten backbeat ga rytmen et primitivt preg, mens melodilinjene utviklet seg fra det enkle til det mer varierte og delvis pompøse.

Tidlige navn innen goth inkluderer Bauhaus, The Cure, Alien Sex Fiend og Virgin Prunes. Disse bandenes tidlige utgivelser kjennetegnes ofte av en enkel musikkstil. Senere kom band som The Sisters Of Mercy og Fields Of The Nephilim med en dypere og mer variert gothrock, og ble dominerende i sjangeren.

 

The Mission på Parkteatret i Oslo 18. mai 2023.

 

Utbryterne

Det britiske gothrock-bandet The Mission oppstod i 1986, da vokalist, gitarist og frontmann Wayne Hussey og bassist Craig Adams forlot The Sisters Of Mercy året før. Duoen fikk med seg Mick Brown på trommer og Simon Hinkler på gitar, og 20. januar 1986 holdt de sin første konsert på Alice In Wonderland i London.

Første album het “God’s Own Medicine”, og ble utgitt i november samme år. I 1988 kom andrealbumet “Children”, og i 1990 ble høydepunktet “Carved In Sand” gitt ut. Første singel var “Butterfly On A Wheel”, som så vidt gikk klar av topp ti-listen i Storbritannia. Andre sterke låter er “Deliverance” og “Amelia”.

 

Simon Hinkler på gitar.

 
Med dette sterke albumet i ryggen gikk The Mission på scenen ved mange store festivaler i Europa, og de turnerte med eget show på større arenaer i USA og Storbritannia. Mange så bandet som et mulig alternativ for storslagen stadionrock.

Slik gikk det imidlertid ikke. Konflikter og utfordringer med sykdom gjorde turnelivet vanskelig, og bandet så flere utskiftninger i de påfølgende årene. Men Wayne Hussey holdt tak i prosjektet sitt, og The Mission utga flere album. Listen inneholder nå ti studioalbum, i tillegg til flere live- og samleutgivelser.

Fra 2011 har de originale medlemmene Hussey, Adams og Hinkler holdt hjulene i gang, sammen med trommeslager Mike Kelly. Sistnevnte ble erstattet av Alex Baum i 2022.

 

Wayne Hussey, frontmann og vokalist.

 

På scenen igjen

Tidlig i 2020 la The Mission ut på turné igjen, men den ble avbrutt av COVID-19 pandemien som la det meste av konsertarrangementer på is. Konserten i Oslo skulle vært holdt i april, men ble først utsatt til 2021. Det gikk heller ikke, og først torsdag 18. mai 2023 kunne Wayne Hussey, Craig Adams, Simon Hinkler og Alex Baum entre scenen på Parkteatret i Oslo.

Først ut var allikevel det norske goth-bandet Long Night fra Tau i Rogaland. De spilte et sterkt sett med drivende god rock, og det ble et nytt og særdeles fint bekjentskap for undertegnede. Settet bestod av låtene It’s All Gone, The Night’s Ablaze, Barren Land, On A Little Snowy Field, Tick Tock og til slutt Sorrow Returns.

 

The Mission på Parkteatret i Oslo 18. mai 2023.

 
Rundt halv ni gikk The Mission på scenen, og fyrte i gang showet med Beyond The Pale fra albumet Children. Så fulgte en rekke klassiske låter, for det meste fra de tidligste skivene. Lydnivået var høyt, men ikke ubehagelig der jeg befant meg. Det ble en finfin konsertopplevelse med mange kjente låter.

Jeg hadde fått fotopass fra bandets management, og fikk anledning til å ta bilder fra “foto-grava” foran publikum gjennom de tre første låtene. Deretter tok jeg plass ute i mengden av fans som tilsynelatende hadde en utmerket kveld. Det hadde i alle fall jeg, og alle bildene fra konserten kan du se fra linken nederst i artikkelen.

 

Craig Adams på bass.

 

Settliste

The Mission – Parkteatret, Oslo, Norge – 18. mai 2023:

Beyond The Pale
Tomorrow Never Knows
Serpent’s Kiss
Met-Amor-Phosis
Garden Of Delight
Stay With Me
Like A Child Again
Afterglow
Never Again
Butterfly On A Wheel
Wasteland
Deliverance

Swoon
Severina
Belief

Tower Of Strength

 

The Mission på Parkteatret i Oslo 18. mai 2023.

 
Kilder:
Gothrock, Wikipedia (hentet 25.05.2023)
The Mission, Wikipedia (hentet 25.05.2023)

 

Se flere bilder fra konserten

 
Publisert 25.05.2023. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.