Den store Kvaløya ligger vest for Tromsø, og den varter opp med et særdeles alpint landskap med høye og spisse tinder. Vakre fjorder skjærer seg inn mellom fjellene. Vi har vært på fottur i sommernatta.
Kvaløya – Stor og fjellrik
Vest for Tromsø ligger den store Kvaløya som et Norge i miniatyr. Dette er Kvaløya, eller Sállir, som den heter på nordsamisk. Øya dekker 737 km², og er med det Norges femte største. I likhet med Senja, naboøya i sør, rommer Kvaløya en stor variasjon i natur og landskap.
Den store øya kan by på høye fjell med stupbratte tinder og vegger, blanke fjorder med kritthvite sandstrender, men også mindre dramatisk terreng med myr og bjørkeskog. Kulturlandskap dominerer langs de brede fjordene på innersiden.
Hele Kvaløya ligger innenfor Tromsø kommunes grenser, i Troms fylke. De største tettstedene på øya er Kvaløysletta er det største tettstedet på øya, med rundt 7000 innbyggere. Andre tettsteder på Kvaløya er Storelva, Kaldfjord, Ersfjordbotn og Brensholmen.

Kveldssol på Blåmannen, Kvaløya.
Utenfor sistnevnte ligger dessuten Sommarøy, et livskraftig fiskevær fordelt på to øyer, Store Sommarøya og Hillesøya. Ellers finnes spredt bebyggelse langs nesten hele Kvaløyas kystlinje.
Du kommer lett til Kvaløya fra Tromsø, det er veiforbindelse over Sandnessundet på brua som bærer samme navn som sundet. Nordover går fylkesvei 863 til Ringvassøya, den nås gjennom den undersjøiske Kvalsundtunnelen.
Sørover kan du kjøre fylkesvei 858 over til Malangshalvøya, veien går under Rystraumen i Ryatunnelen. Om sommeren er det fergeforbindelse mellom Brensholmen og Botnhamn på Senja.

Sommerkveld ved Grøtfjorden, Kvaløya.
Mektig natur
Kvaløya byr som vi allerede har nevnt på mye mektig natur. Fjellene reiser seg bratte og dramatiske over de vakre fjordene. Det høyeste fjellet er Store Blåmannen, den når 1044 m.o.h.
Flere andre fjell når også over 1000 m.o.h., det gjelder f.eks. begge fjellene som har navnet Hollendaren. De to toppene ligger øst og vest for Vågbotn i Grøtfjorden.
Ersfjorden går inn ca 12 km fra havet i vest, og fra nord løper den rundt 16 km lange Kaldfjorden sørover. De to fjordene deler nesten Kvaløya i to, det er bare 800 m som skiller fjordbotnene ved Ersfjordeidet. En annen større fjord på Kvaløya er Kattfjorden, som innerst går over i Nordfjorden.

Sommerkveld ved Karigambukta, Grøtfjorden.
Grøtfjorden – Ei naturperle
En av de fineste naturperlene på Kvaløya er etter mitt syn Grøtfjorden. Den ligger på den nordvestlige delen av øya. Fjorden har vært en personlig favoritt de siste årene.
Den fem kilometer lange fjordstumpen skjærer seg inn mellom den spisse Nonstinden i vest, og Breitinden i øst. Innerst i fjorden reiser den flott Vågstinden seg, flankert av den østre Hollendaren og Revbergtinden. Lenger vest finner vi den andre Hollendaren, en sylkvass og imponerende tinde.
Den innerste delen av Grøtfjorden er ubebodd, og naturen fremstår som vill og urørt her inne, i alle fall om man ser bort fra fylkesveien som fører utover til Tromvik og Rekvika.

Sommerkveld ved Karigambukta, Grøtfjorden.
Men det finnes bebyggelse lenger ut i Grøtfjorden, ved Karigambukta og Grøtfjord på østsida, og Åsheim på vestsida. Ved Grøtfjord ligger forresten en flott sandstrand.
Jeg oppdaget Grøtfjorden en stille høstdag i 1995, da jeg var på oppdagerferd på Kvaløya. Siden den gangen har jeg besøkt den vesle fjorden flere ganger, og til alle årstider. Men det er de lyse sommernettene som har gjort størst inntrykk.
Det er litt av en opplevelse å være ved Grøtfjorden når midnattsola varmer det vakre fjellandskapet. Følelsen av å være i en gigantisk naturkatedral blir nesten overveldende.

Sommerkveld nær Vågbotn, Grøtfjorden.
Fjelltur i sommernatta
Det er godt ut på kvelden da jeg kjører langs Grøtfjorden nord på Kvaløya. Lyset fra den dalende sola farger landskapet i varme farger, og det er stille.
Kveldssola varmer godt ved Karigambukta, ei lita grend på østsiden av fjorden. Her finner jeg flere fine fotomotiver nede ved fjæra, der et gammelt båtvrak og ei fin tretønne kan brukes som forgrunner.
Men jeg har planer om en fjelltur med utgangspunkt innerst i fjorden. Fjellene og tindene reiser seg bratt opp fra fjæra, men her inne har jeg funnet en mulig rute opp i fjellet.

Vågelva fosser ned under Vågstinden, Grøtfjorden.
Søre Kråa står det på kartet, og det er startstedet for denne lille fjellturen. Jeg finner en plass utenfor veien til bilen, og begir meg ut på tur.
Det ligger et lite tjern her inne ved fjordbotnen, og jeg runder det på østsiden. Så følger jeg Vågelva til fjells. Den danner flere fine fossefall ned den bratte fjellsida. Kveldssola farger Vågstinden oransje i bakgrunnen.
Det er bratt, og ingen sti å følge. Men det er ikke spesielt vanskelig å ta seg frem. Det er er imidlertid noe steinur her og der, hvor det er lurt å utvise ekstra forsiktighet.

Sommerkveld ved Vågelva nær Grøtfjorden, Kvaløya.
Midnatt under Vågstinden
Det nærmer seg midnatt da jeg er oppe ved et navnløst vann sørvest for Vågstinden. Det lille vannet ligger 364 m.o.h., så da har du en pekepinn på høydeforskjellen på denne turen.
Det er på tampen av midnattsol-sesongen her, så sola forsvinner bak Vengsøya i nord. Men fjelltoppene har enda en liten glød av sollys på seg.
Det er et ubeskrivelig vakkert 360 graders panorama jeg har rundt meg. Et stort amfi rundt vannet dannes av Vågstinden, Styrmannstrinden, Melketinden og Revbergtinden. Alle på 700-1000 m.o.h.

Sommernatt i fjellet ved Grøtfjorden, Kvaløya.
Når jeg snur meg ser jeg utover Grøtfjorden, med Vengsøya i bakgrunnen, der sola akkurat har duppet bek fjellene. Vågelva fosser utfor kanten, og ned mot fjorden.
Jeg fotograferer og nyter synet av dette fantastiske landskapet en stund, før jeg begir meg på tilbaketuren ned den bratte lia.
Det går uten problemer, og ved halv to-tida er jeg nede ved bilen igjen. Enda en stor naturopplevelse rikere.

Sommernatt i fjellet ved Grøtfjorden, Kvaløya.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 10.01.2015. Sist oppdatert 13.05.2025.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.