Ringvassøya i Troms er Norges sjette største øy. Den ligger nord for Tromsø, og kan vise til en variert natur med fjell, daler, elver og vann. Små kystsamfunn klorer seg fast i barsk, arktisk natur.

 

Vakkert øysamfunn

Om du reiser nordover fra Tromsø, med bil eller båt, kommer du fort i kontakt med Ringvassøya. Den berglendte øya er Norges sjette største, om man ser bort fra Svalbard og konsentrerer seg om hovedlandet vårt. Øyas areal dekker 656 km².

Det opprinnelige navnet på Ringvassøya er antakelig Rind. Det ble brukt frem til 1700-tallet, og betyr “jord- eller bergrygg”. Det passer jo godt, for det meste av øya er dekket av fjellterreng. De høyeste toppene finner vi på øyas sørøstre del, et alpint fjellområde med tinder og topper rundt 800-100 m.o.h. Solltinden når aller høyest med 1050 m.o.h.

 

Ved Lomstjørna nær Skogsfjordvatnet, Ringvassøya.

 
Omtrent midt på Ringvassøya ligger Skogsfjordvatnet. En kuriositet er at dette er Norges største innsjø som ligger på en øy. Vatnet ligger bare 20 m.o.h., og er omgitt av grønn og krokete fjellbjørkeskog. I bakgrunnen ruver øyas høyeste fjell, og det er et vakkert landskap her ute.

Ringvassøya er kjent for sine gode fiskemuligheter, både i ferskvann og i sjøen. Utallige små og mellomstore fjellvann ligger spredt utover det meste av øya, og fiske- og friluftslivsturisme har blitt en viktig næringsvei blant øyas innbyggere.

Noen korte fjordarmer skjære seg også inn i landskapet på øya, i hovedsak på nordsida. De største er Skogsfjorden, Dåfjorden og Grunnfjorden.

 

Solgløtt ved Lanes, Ringvassøya.

 

Karlsøy kommune

Ringvassøya er delt mellom Tromsø og Karlsøy kommuner, ca to tredjedeler av øya hører til sistnevnte. Det bor rundt 1300 mennesker på øya, 1000 av dem i Karlsøy. Det utgjør omtrent halvparten av kommunens innbyggere.

Hansnes ligger lengst nordøst på Ringvassøya, og stedet er administrasjonssentrum i Karlsøy. Her ligger butikker, overnattingsteder, skole, barnehage og sykehjem.

Fiske er hovednæringsvei i Karlsøy, og viktig eksport av saltfisk går til Spania, Portugal og Brasil. Fisketurisme har også blitt viktig. Fisketurer i Karlsøy har blitt spesielt populært blant tyske havfisketurister

 

Regnbue ved Skogsfjord, Ringvassøya.

 
Ringvassøya har fastlandsforbindelse via Kvalsundtunnelen. Den går riktignok til den enda større naboøya Kvaløya, men derfra går bruer over Sandnessundet og Tromsøysundet til fastlandet.

Det er fergeforbindelser til de andre øyene i kommunen. Fra Hansnes kommer du deg til Vannøya, Karlsøya og Reinøya, mens fra Mikkelvik i nordvest går det ferge til den særdeles vakre Rebbenesøya.

Karlsøy har også sin viktige del av Norges krigshistorie. Våren 1943 flyktet motstandsmannen Jan Baalsrud fra Toftefjorden på Rebbenesøya etter et mislykket sabotasjeoppdrag med skøyta MK “Bratholm I”.

Den dramatiske flukten gikk via Ringvassøya og videre gjennom Nord-Troms til Sverige. Hendelsene er dramatisert i flere bøker og filmer, sist i Harald Zwarts “Den 12. Mann“.

 

Bekkeblom ved Mikkelvika, Ringvassøya.

 

Min tur

Jeg besøkte Ringvassøya en kveld i begynnelsen av juni. I vekslende vær gikk turen med bil fra Tromsø, først over Sandnessundet til Kvaløya. Derfra fulgte jeg fylkesvei 863 nordover mot Kvalsundet, og etter en halvtimes kjøring fra byen var jeg kommet gjennom Kvalsundtunnelen og frem til øya.

Jeg fortsatte på den samme veien, som går på østsiden av Ringvassøya. Veien følger strandkanten langs Grøtsundet og Langsundet, og på min tur vekslet det raskt mellom regnbyger og solgløtt. Fine regnbuer ble avløst av kraftig regn. De høyeste fjellene lå stort sett innhyllet i skyer, men det var flust med vakkert landskap å fotografere.

 

Sollyset slipper gjennom skydekket over Rebbenesøya.

 
Omtrent midtveis i Langsundet går en annen fylkesvei mot de nordvestre delene av Ringvassøya. Fylkesvei 7910 tar deg til Mikkelvika, hvor det er fergeforbindelse til Rebbenesøya. På veien passeres Skogsfjordvatnet og Skogsfjorden, og jeg fikk oppleve det flotte landskapet med mange fine lyseffekter. For eksempel rammet en nydelig regnbue inn veien ved Skogsfjord.

Skyene drev østover i raskt tempo, og solgløttene som oppsto i mellom skapte kontrastrike lysbrytninger over fjord og fjell. Jeg snudde ved Mikkelvik mens flere “spotlys” sveipet over øyriket. Det ustabile været bidro til en steike fin naturopplevelse langs veiene på Ringvassøya.

 

Gammelt naust ved Dåfjord.

 

Kilder:
Svein Askheim og Geir Thorsnæs: Ringvassøya, Store Norske Leksikon (hentet 27.06.2022).
Geir Thorsnæs: Karlsøy, Store Norske Leksikon (hentet 27.06.2022).

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 28.06.2022. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Naturlandskap