Vi tar en sommerstopp i byen som er mest kjent for vinter-OL i 1994. Men Lillehammer har mer å vise til. Byen er omgitt av vakkert kulturlandskap, og Maihaugen varter opp med flott gammel byggekunst.

 

Juni-dag i OL-byen

Det begynner å bli lenge siden de utrolige februar-dagene i 1994. I kaldt og klart vær fikk vi oppleve strålende idrett gjennom 16 dager. Det er ikke så mye som minner om dette en solvarm juni-dag i 2018, selv om Håkonshall og Lysgårdsbakkene fremdeles ruver i terrenget.

Uansett avla jeg OL-byen en visitt for fire uker siden, og tok en liten sightseeing i og rundt stedet. Jeg tok først turen opp til hoppanlegget for å få litt utsikt, før jeg besøkte en langt eldre attraksjon.

 

Ved Garmo stavkirke på Maihaugen, Lillehammer.

 

På Maihaugen

Tannlegen Anders Sandvig begynte i 1887 å samle gjenstander fra bondekultur, folkekunst og håndverk i Gudbrandsdalen, og etter hvert utvidet han samlingen til å omfatte bygninger og hele tun fra distriktet. Den private samlingen ble i 1904 kjøpt opp av Selskapet for Lillehammer bys vel, og åpnet som museum.

I dag er Maihaugen det største friluftsmuseet i Norge utenfor Oslo. Det inneholder en rekke gamle og imponerende bygninger fra Gudbrandsdalen og Lillehammer, inkludert Garmo stavkirke, som ble gjenreist på museet i 1921.

 

Bjørnstad er et tun hentet fra Vågå i Ottadalen.

 
Filuftsmuseet er inndelt i tre soner: “Bygda” viser hus og tun fra bygdene i Gudbrandsdalen, med hovedfokus på perioden 1700 – 1850. “Byen” inneholder en samling bygninger fra Lillehammer, fra 1800 til ca 1920. “Boligfeltet” har en samling tidstypiske eneboliger fra nesten hvert tiår på 1900-tallet.

I tillegg finnes et stort besøkssenter som også huser Norges Olympiske Museum og Norges Postmuseum. Jeg hadde begrenset tid, og konsentrerte meg om friluftsmuseet. Jeg gikk en lang runde, og fotograferte mange av de staselige bygningene i det fine været.

 

Høyt over Mjøsa og Lillehammer ved Skogstad.

 

Høyt over Mjøsa

Lillehammer ligger fint plassert i nordenden av Mjøsa, der Gudbrandsdalen har sin start- eller ende, som igjen er avhengig av hvilken vei du kommer. Store, skogkledte åser reiser seg på begge sider, men også her finner man gårder og bebyggelse høyt oppe i liene. Flere har en fantastisk utsikt over Mjøsa og landskapet rundt.

Jeg utforsket små gårds- og bygdeveier oppe i åsene på vestsida av innsjøen, og fant mange fine utsiktspunkter. Noen inntrykk av dem havnet på minnebrikken min også. En fin fotodag gikk mot slutten, og turen gikk videre til Elverum for et ærende der.

 

Ved Mjøsa nær Vingnes. Lillehammer i bakgrunnen.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 01.07.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.