Rondane er utvilsomt blant de mest kjente og kjære fjellområdene våre. Stortopper på over 2000 m.o.h. lokker mange hit, men også de lettere tilgjengelige randområdene har mye spennende natur. Særlig når intense høstfarger dekorerer landskapet.

 

Fra hjertet av Rondane

Rondane ligger mellom Gudbrandsdalen i vest, og Østerdalen i øst. Flere av toppene når over 2000 m.o.h., med Rondslottet som den høyeste sine 2178 m. Fjellene er nakne og gråsprengte, med mye blokkmark og steinur.

Rondane nasjonalpark ble opprettet i 1962 som Norges aller første. Verneområdet ble utvidet i 2003, og dekker nå 963 km2. Etter utvidelsen omfatter nasjonalparken mye av randområdene rundt høyfjellet, og en stor del av Ringebufjellet.

På Gudbrandsdalssiden av fjellet ligger flere store hyttegrender, som Høvringen og Venabu. I fjellet øst for Otta ligger Mysusæter, tett på nasjonalparkens grenser. Her renner elva Store Ula forbi. Den har sine kilder i det smale Rondvatnet, som ligger midt mellom alle 2000-meterstoppene i det kjente fjellområdet.

 

I Store Ulas canyon nær Mysusæter.

 
Elva renner først rolig mot sørvest, over flate flyer som heller slakt ned mot Gudbrandsdalen. Like ovenfor Mysusæter begynner landskapet å helle litt brattere, og her har elva gravd ut en lang, rett canyon.

Øverst i kløfta stuper Store Ula utfor kanten, og danner den fine Storulfossen. Den er ikke så høy, kanskje 25 meter, men den ligger flott til i landskapet med stortoppene i Rondane lokkende i bakgrunnen.

Kløfta ligger dessuten øverst i fjellbjørkeskogen. For en naturfotograf er det ingen ulempe, spesielt ikke når høstfargene spraker på sitt mest intense.

 

Intense høstfarger ved Store Ula nær Mysusæter.

 

Gode forhold for naturfoto

De mest intense høstfarger i fjellet opptrer gjerne i løpet av halvdel av september. Så når jeg nå hadde et fotooppdrag nede i Gudbrandsdalen, var det naturlig å ta en avstikker til fjells. Det bar opp til Mysusæter, og den omtalte elvekløfta ved Rondane.

Høstfargene gjorde seg sterkt gjeldene i bjørkebeltet opp mot snaufjellet, og det ga generelt gode forhold for naturfoto, til tross for overskyet vær.

Det var flere med kamera her denne ettermiddagen, jeg traff på en gjeng naturfotografer som deltok på et fototreff i området. Jeg vekslet noen ord med hyggelige trøndere, før jeg gikk i gang med mitt.

 

Ved Storulfossen nær Mysusæter.

 
Det var ikke spesielt utfordrende å finne fotomotiver langs kløfta. Jeg begynte nederst, og ruslet oppover langs kanten på østsiden. Kløfta er omtrent 600 meter lang, så det tok ikke så lang tid før jeg var oppe ved Storulfossen.

Det var et slående vakkert syn. Lyngen på bakken foran meg glødet i rødt og oransje, fjellbjørkeskogen i gult, og bakerst lyste det hvitt i nysnøen på fjelltoppene i Rondane.

Jeg ble værende ved fossen en god stund, i håp om at sola skulle sende litt spot-lys innover flyene, men det uteble så lenge jeg var der. Allikevel ble det vel verdt turen, og her er det nok gode muligheter for flere besøk.
 

Storulfossen med Rondanes stortopper i bakgrunnen.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 26.11.2017. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.