Sørlandskysten hører til de mildere områdene i landet vårt. Det er ikke så ofte kuldegrader og snø ved sjøkanten langs Skagerrak. Men når værforholdene slår til med kaldt vær og pålandsvind, kan det komme mye.

 

Kaldt på Sørlandet

Kyststrøkene på Sørlandet forbindes ikke ofte med kuldegrader og snø, men det kan bli kaldt og komme store mengder hvit nedbør innimellom. Spesielt når det pålandsvind og kaldt over land.

I løpet av vintrene 2006 og 2007 dalte enorme mengder snø over landsdelen, og trafikken stoppet opp selv på E18, man måtte hente værfaste bilister med snøscooter på strekningen mellom Lillesand og Kristiansand ved flere tilfeller.

Vi skal imidlertid lenger tilbake. Desember i 2002 bød i alle fall på en god slump hvit nedbør der jeg bodde, som var i nettopp Lillesand på den tida. Skog og hei lå plutselig hvitt og rent idet romjula kom, og det ble skikkelig kaldt til kyststrøkene å være. Om morgenen på nyttårsaften målte man f.eks. -22,8 ved Landvik nær Grimstad, den nærmeste offisielle målestasjonen. Kulda og snøen førte til mange fine og ikke så vanlige fotomotiver i distriktet.

 

Blank is har lagt seg på trærne ved Vardeheia, Lillesand.

 

På med skia

Den kaldeste dagen, som var nyttårsaften, spente jeg på meg skia utenfor hjemmet vårt i Lillesand. Jeg var så heldig å bo slik til at jeg kunne gå så og si rett ut i naturen der. Jeg tok med kamera og stativ til Vardeheia, som ligger inne i Olashei naturreservat, rett nord for byen.

På toppen av heia møtte jeg soloppgangen, og fikk festet ett og annet brukbart motiv til filmen. Et spesielt fenomen jeg ikke har sett hverken før eller siden, var den blanke isen som dekket trær og busker på den ene siden. I begynnelsen av kuldeperioden hadde det falt en god del underkjølt regn fra øst. Dette hadde resultert i et tykt lag med is på trestammer, greiner og kvister.

 

Kaldt langs Stikselva ved Kaldvell, Lillesand.

 

Ettermiddagstur

På ettermiddagen var det ikke fullt så kaldt, og da tok jeg en liten tur til Kaldvell øst for Lillesand. Her kommer Stikselva ned fra Grimevannet i fosser og stryk, før den renner rolig ut mot Kaldvellfjorden.

Kveldssola farget den snøtunge løvskogen langs elva, og også her var det ganske lett å finne gode fotomotiver. Jeg fikk foreviget et ganske uvanlig vakkert vinterlandskap på disse kantene av landet.

 

Snølandskap ved Sådeholla nær Kaldvell, Lillesand.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 09.02.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Naturlandskap