Efjorden i Nordland er en av de fineste naturperlene jeg vet om. Glattskurte tinder strekker seg mot himmelhvelvingen over et idyllisk fjordlandskap. En stille sommerkveld her må være noe av det beste livet kan tilby.

 

Til Nord-Norge i barndommen

Mange sommerferieturer i min oppvekst gikk fra barndomshjemmet i Elverum til Nord-Norge, nærmere bestemt Ramfjorden utenfor Tromsø. Der lå min fars barndomshjem, i Gambukta på sørsiden av fjorden. Før vi kom dit, lå en reise på 1600 km i bil, mye av turen langs E6.

Veistrekningen gjennom Nordland har ei lang rekke naturperler å by på, men det er få, om noen, som kan måle seg med Efjorden. Den var et naturlig stoppested på de fleste av Nord-Norgereisene på 70- og 80-tallet, og jeg sitter igjen med mange fine minner fra den gang. I voksen alder har stedet fortsatt en spesiell plass i bevisstheten min.

 

Sommernatt nær Vårset ved Efjorden.

 

Tinderekke

Efjorden er en sørøstlig arm av Vestfjorden, og starter der sistnevnte går over i Ofotfjorden. Efjorden strekker seg 35 km innover i landet, og fjordbotnen når nesten inn til riksgrensen mot Sverige. Bare 18 km mangler.

Fjorden er omgitt av et naturlandskap som kan og bør ta pusten fra de fleste “globetrottarar fra Voss”, og sikkert en del flere. Sørsiden kan oppvise en rekke med spisse tinder og fjell med blankskurte granittsva fra varde til saltvann. Her ligger Valletindan, Eidtinden, Stortinden og Kulhornet i en spektakulær rekke, det siste fjellet når 981 m.o.h. og er et populært klatrefjell.

 

Rundtinden i Valletindan, Efjorden.

 
Men det slutter ikke der. Fjellene blir høyere og høyere jo lenger inn i fjorden man kommer, Isfjellet innerst rager 1438 m over vannspeilet.

Fra de indre delene av Efjorden er også “gude-ambolten” ved naboen Stefjorden synlig, det er naturligvis snakk om Stetinden. Den kan du lese mye mer om i denne artikkelen publisert nylig.

 

Stetinden ruver over Forsavatnet nær Efjorden.

 

Han kjører E6

E6 krysser Efjorden omtrent midt på. Her ligger Hallvardøya og Storøya, og mellom dem dannes tre ganske kraftige tidevannsstrømmer. Den nordligste er den største, og heter Kjerringvikstraumen. Stamveien krysser havstrømmen på en drøyt 500 m lang hengebru.

Så følger Mellastraumen og Sørstraumen med kortere brukryssinger. Jeg kjørte strekningen flere ganger i løpet av ferieturen nå i sommer, og to av dem på flotte og varme kvelder med nydelig lys.

 

Lys sommernatt ved Ospdalen nær Efjorden.

 

Det store Svadet

Efjorddalen er en vid dalsekning mellom Kulhornet og Stortinden, og her går E6 over Skjellesvikskaret til Skrovkojsen og fergeleiet ved Skarberget. På sørsiden av dalen, opp mot nettopp Kulhornet, går et halvannen kilometer langt, og inntil 350 m bredt sva. Ikke helt unaturlig er det kalt Svadet.

Det er lett tilgjengelig fra Europaveien, og et populært sted for de som er glad i terrengsykling. Men Svadet er også fint og lett å gå til fots, noe jeg gjorde på den siste passeringen av Efjorden i sommer. Med det forlater jeg eventyrlandskapet for denne gangen, men kommer nok helt sikkert tilbake.

 

På Svadet i Efjorddalen.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 20.10.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Naturlandskap