April er her, og naturen har forlengst våknet til liv etter vinteren. Fuglesang og bekkesus fyller lufta i skogen, og vårblomstene pryder solvarme skråninger der snøen har sluppet taket. Det er ei herlig årstid.

 

Ut i frisk luft

Vinteren er ikke min favorittårstid for friluftsliv. Det er selvfølgelig mye fint å se ute i naturen, og jeg liker absolutt blåfrosne fotomotiver. Men kulde og skigåing frister mindre og mindre etter hvert som årene passerer.

Derfor er våren en kjærkommen årstid, med bar bakke og mer behagelie temperaturer. Det er lettere å komme seg ut for å mosjonere, og dørstokkmila blir betydelig kortere. Pollenallergien er heller ikke verre enn at en tablett om dagen fjerner det meste av plager.

 

Hestehoven blomstrer under Eriksteinfjellet.

 

Nærtur

Årets fottursesong startet forsiktig den første april-helga, med en tur i nærområdet her i Øvre Bø, Telemark. Nærmere bestemt til Korpenuten, en topp jeg ser rett på fra mitt eget stuevindu.

Toppen er en del av det høyere Eriksteinfjellet (645 m.o.h.), som reiser seg med bratte stup over gården Erikstein. Den ligger i kulturlandskapet på det vi kaller Vreimsida, som skilles fra motsatt side av Bøelva. Toppen av Korpenuten ligger 418 m.o.h.

 

Vid utsikt fra Korpenuten ved Øvre Bø.

 

Bratt

Turen til Korpenuten er kort, men ganske bratt. Den vanligste ruta starter ved Skruverud, hvor du først følger gårdsveien mot Haugen. Der veien svinger 90 grader mot øst, går en gammel traktorvei opp gjennom skogen.

Her begynner stien du kan følge helt til topps. Den er sporadisk merket med røde prikker på steiner og trestammer, og starter med moderat stigning i retning nordvest, rett mot turmålet. Men etter noen hundre meter dreier den nesten 180 grader, og flater ut.

Herfra følges lia i østlig retning, i omtrent samme høyde, bortover til Geiteholet. Her kommer en liten bekk ned gjennom lia, og stien følger bekkefaret bratt opp mot Søtebakke. Om våren vokser det flust med blåveis her, og det ga mange fine blomstermotiver på min tur denne aprildagen.

 

Krokete furutrær på Korpenuten.

 

På fjellhyllene

Ved Søtebakke har du nådd omtrent 350 m.o.h., og stien bøyer av vestover igjen. Den stiger litt oppover langs Livskor, som er en bred hylleformasjon i den ellers stupbratte fjellsida.

Det vokser temmelig grov furuskog her, så det er ingen som bør føle noe høyderelatert ubehag her. Hylla smalner imidlertid betraktelig av, men utvider seg igjen og flater ut frem mot toppen. Det blir aldri særlig utsatt, så de aller fleste i normalt god form klarer denne turen ganske lett.

 

Furua klorer seg fast i fjellsida.

 

Krokete furu og svaberg

Vel fremme på Korpenuten blir du møtt av en turpost satt opp av lokalbefolkningen, hvor du kan legge igjen navnetrekket ditt om du ønsker det. Så kan du stige ut på de glattskurte svabergene, hvor krokete furutrær klorer seg fast på den steinharde grunnen.

Herfra har du et formidabelt, 180 graders panorama mot kulturlandskapet i Øvre Bø, 300 høydemeter under deg. Bøelva snor seg gjennom åker og eng, og du har god oversikt over gårdene i grendelaget.

Bakenfor strekker skogsåsene seg sørover og vestover mot Nome og Kviteseid. Turen til Korpenuten er en fin utflukt for folk i alle aldre, men pass på de minste oppe på berget. Det er høye stup under, og det er ikke særlig helsefremmende å falle utfor. Ellers er det bare å nyte utsikten, og den fine naturen du befinner deg i.

 

Blåveis under Eriksteinfjellet.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 07.04.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.