Den langstrakte Nordlandskysten byr på noe av det flotteste naturlandskapet vi har i Norge. Høye fjell med kvasse tinder hever seg over blågrønt hav, med holmer og skjær. Mange steder lyser det i kritthvite sandstrender. 

 

Nærturområde i Bodø

Mange steder langs norskekysten finner vi hvite sandstrender der turkisgrønt sjøvann vasker inn mot skjellsanda. Kysten av Nordland rommer usedvanlig mange slike strandområder. Både Helgelandskysten og Saltendistriktet varter opp med helt unike strandperler, og vi skal ut på tur til en av de absolutt vakreste og meste spesielle. Den ligger noen minutters kjøretur nord for Bodø.

Rundt tjue minutters kjøring nordover fra byen, finner vi Mjelle. Dette er ei nydelig kystgrend som ligger ved foten av det stupbratte Mjellefjellet. Her strekker flere spisse tinder seg mot himmehvelvingen, den høyeste er Valviktinden på 780 m.o.h. Fra Mjelle ser vi også utover Vestfjorden, hvor Lofotens taggede tindrekke lokker i det fjerne.

Rundt Mjelle ligger et av de mest brukte nærturområdene for Bodøs befolkning. De flotte strendene og kystlandskapet her trekker mange turgåere året rundt. Det går turstier langs fjæra ved Mjeldevika og Urvika, og Buholmen har flott utsikt mot Landegode.

 

Hovdsundet nær Mjelle, Bodø.

 

Det instavennlige Hovdsundet

Vestover fra Mjelle strekker Hovden seg ut mot Vestfjorden. Denne halvøya rommer et kupert terreng med mange fine bukter og viker. Noen er preget rullestein og svaberg, mens andre har fin sandstrand. Den aller flotteste stranda finner vi helt ytterst på Hovden.

Mellom Hovden og Litlhovden går Hovdsundet. Det har blitt et kjent turmål på sosiale medier som Instagram og Facebook. Det er naturligvis ikke uten grunn, for stedet er ganske unikt. Hovdsundet er nemlig fylt av hvit skjellsand, og en smal sandstrand deler sundet i to. Turkisgrønt sjøvann vasker mot sanda fra begge sider, og det er en nesten overjordisk vakker plass her ute i havgapet.

 

Ved Finnvika nær Mulstranda, Bodø.

 

På tur langs fjæra

For å komme til Hovdsundet, må du enten ha båt, eller belage deg på en moderat krevende fottur i småkupert terreng. Starten går fra en stor parkeringsplass som nylig er opparbeidet ved Futskaret. Den ligger langs bilveien ut til Mjelle. Herfra tar det en ca 1,5 time å gå ut til sandstranda i Hovdsundet.

Turen går for det meste langs fjæra på sørsiden av halvøya. Å forsøke å gå i høyden oppe på Hovden vil antakelig være en vanskeligere affære, selv om det nok er kortere. Halvøya er delt på tvers av flere dype kløfter som kan være problematiske å forsere.

Jeg går turen en nydelig sensommerdag i midten av august. Fra parkeringsplassen følger jeg først asfaltveien tilbake et par hundre meter. Ved en skarp sving tar en tydelig sti av, og på den passeres bebyggelsen ved Finnvika. Jeg kommer ganske raskt ned til fjæra i Mulstrandvika, og den følger jeg videre utover halvøya.

 

Auvika med Landegode i bakgrunnen.

 

Over rullestein og sandstrand

Etter rundt 25 minutters gange runder jeg Melgrovneset, og like etter er jeg framme i den vakre Auvika. Her ligger en 250 m lang og nydelig sandstrand, ganske lunt og skjermet mot vind fra vest og nord. Stranda er et populært utfartssted for både lokalbefolkning og tilreisende, og en tur hit er lett å gjennomføre for både store og små. Den hvite sanda går i en pen bue rundt vika, og det åpner seg en fin utsikt mot Landegode i vest.

Videre går turen opp og ned, over svaberg og knauser. De fleste vil nok oppleve turen som hakket mer kronglete og slitsom når man har passert Auvika. Stien svinger seg forbi ganske bratte berghamre, før jeg passerer rullesteinsstranda i Rørvika.

Vandringen fortsetter i samme stil langs sjøkanten frem til Trollvika, en drøy kilometer fra Auvika. Her forlater jeg fjæra, og følger stien opp i høyden. En stigning på vel 80 høydemeter forseres, før jeg er framme på et platå med spektakulær utsikt ned mot strandperla i Hovdsundet.

 

Ettermiddag i Trollvika, Bodø.

 

Sydenstemning på sandstranda

Det er et flott syn som møter den som tar turen ut til Hovdsundet. Det er ikke så vanskelig å skjønne at denne utsikten har blitt populær på Instagram. Ei skinnende hvit sandstrand deler det asurblå sundet i to, og sørger for at Litlhovden også er en del av fastlandet.

I vest ligger Landegode, og nordover ser man mot Mistfjorden og fjellene ved Kjerringøy. Bakenfor i øst ruver Mjellefjellet med sine spisse tinder, og sørover blinker det i bebyggelsen inn mot Bodø. Jeg fisker frem dronen fra sekken, og sørger for å fotografere den unike strandperla fra mange forskjellige vinkler.

Jeg hadde ventet at flere turgåere og båtfolk hadde tatt turen ut hit i det fine været denne dagen, siden det stod mange biler på parkeringsplassen i Futskaret. Men stranda er overraskende helt folketom. Det passer meg imidlertid helt utmerket.

 

På stranda i Hovdsundet, Bodø.

 
Etter ganske omfattende fotografering fra høyden, følger jeg stien ned til den hvite stranda. Det er ganske bratt her og der, og på ett punkt er det lagt ut tau for å lette nedstigningen. Men jeg kommer relativt lett ned på den fantastiske stranda, og er nesten helt alene. Bare to unge turjenter har kommet før meg, og er i full gang med Instagram-posering i den flotte naturen. Jeg skjønner dem godt. Det er den reneste sydenstemning i Hovdsundet denne ettermiddagen.

Jeg fotograferer også så godt jeg kan, men må ty til mange sammensatte panorama-bilder for å fange hele det drømmeaktige landskapet. Så tar jeg en pause på svabergene ved Litlhovden, og får i meg en bit av nistematen jeg har med. Mens sola varmer fra skyfri himmel kjenner jeg roen senke seg. Det gir sjelefred å sitte der i dette unikt nordnorske kystlandskapet. Etter en stund pakker jeg sammen, og rusler tilbake den samme veien som jeg kom. Enda en suveren naturopplevelse rikere.

 

Det unike Hovdsundet, Bodø.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 07.12.2020. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Naturlandskap