En forreven og klippefylt kyst møter Norskehavet der det konstant dundrer mot land på kysten av Sunnmøre. Vi drar på tur ut mot havet, til to flotte naturattraksjoner på Runde og Nerlandsøya i Herøy kommune.

 

Ut mot havet i Herøy

På kysten av Søre Sunnmøre i Møre og Romsdal ligger den lille øykommunen Herøy. Fra den store Gurskøya ligger mindre øyer bokstavelig talt som perler på en snor ut mot Norskehavet.

Snora er veiforbindelsene som knytter alle bebodde øyer sammen via bruer. Dette inkluderer Nautøya, Herøya, Leinøya, Bergsøya, Remøya, Runde og Nerlandsøya. Skorpa ligger vest for sistnevnte, litt for seg selv, og uten fastlandsforbindelse eller fast bosetting.

Herøy kommune har ca 8700 innbyggere. De fleste bor på Bergsøya og den nordlige delen av Gurskøya, som Herøy deler med Sande, nabokommunen i sør. Kommunen har et sterkt næringsliv som for det meste er knyttet til maritim virksomhet. Kommunesenteret er Fosnavåg, som fikk bystatus i 2000.

 

Ved Vågen i Fosnavåg, Herøy.

 

Trollvogga på Runde

Øya Runde er mest kjent for sine rike fuglefjell, hvor lundefugl, havsule, alke og lomvi hekker i store mengder. I Skarveura finnes en av verdens største kolonier med toppskarv.

Runde er også kjent for skattejakt under vann. På 1700-tallet forliste det nederlandske skipet “Akerendam” utenfor øya. Det var bl.a. lastet med flere tusen gull- og sølvmynter. I 1972 ble vraket funnet av sportsdykkere, og funnet har senere blitt omtalt som Rundeskatten.

Men vi skal kikke nærmere på noe helt annet. Sørvest på Runde, i den stupbratte og vestvendte fjellsida, ligger Trollvogga. Det er et rundt 30 m høyt steintårn som på mirakuløst vis balanserer i den loddrette fjellveggen. Det hele ser temmelig vaklevorent ut, og vil en dag utvilsomt rase ned. Slik det ser ut, heller før enn senere.

 

Trollvogga på Runde, Herøy.

 
Enda mer mirakuløst blir det når vi får vite at fjellformasjonen ble forsøkt sprengt vekk for snart 50 år siden. Man fryktet at fjellet skulle rase ut, og forårsake en flodbølge mot Kvalsvik på Nerlandsøya. I oktober 1960 ble derfor Trollvogga sprengt med dynamitt, men det var ikke helt vellykket. Rundt en tredjedel av formasjonen ble stående igjen i fjellveggen, men volumet utgjør nå ingen alvorlig trussel.

Enn så lenge er Trollvogga et artig fotomotiv, så jeg gikk den relativt korte turen opp på fjellet. En drøy kilometer og snaue 200 høydemeter er ikke så mye å slite seg ut på, men til tross for kort lengde, ga turen mye fin utsikt. Det ble en kjempeflott naturopplevelse i det nydelige høstværet som velsignet landsdelen. Vindstille og over 20 varmegrader er ikke vanlig på disse kanter i september.

 

Kveld i Mulevika på Nerlandsøya, Herøy.

 

Høstlys på Nerlandsøya

Turen til Trollvogga gjorde ikke kål på all tida jeg hadde til rådighet, så jeg tok nok en kort avstikker fra Fosnavåg. Mulevika på Nerlandsøya ble det utvalgte målet, det så i alle fall fint ut på kartet. Ikke helt overraskende var det fint i virkeligheten også.

Nerlandsøya ligger sørvest for sunde, og er over dobbelt så stor med sine drøyt 14 km&sup2. Øya er kupert, med Storevarden på 430 m.o.h. som høyeste punkt. De snaut 900 innbyggerne på øya har sitt hjem ved Kvalsund på sørsiden, og ved Nerland i nord. Ved sistnevnte er går et lavt eide som skiller fjellryggen Barmen (278 m.o.h.) og Storevarden. På vestsiden av Eidet ligger Mulevika.

 

Morgen ved Myraneset på Nerlandsøya, Herøya.

 
Mulevika er ei ganske bred bukt, det er to kilometer mellom de ytterste punktene. Strandområdene i vika er dominert av rullestein og svaberg, med noen få flekker der hvit sand har samlet seg. Innenfor ligger fine gressvoller der beitedyr bidrar til å holde kystlandskapet i hevd.

Jeg fikk oppleve en nydelig solnedgang der ute i havgapet, mellom rullestein, svaberg og de grønne gressbakkene. Neste morgen kjørte jeg igjen ut til den samme øya, og fikk med meg soloppgangen på motsatt side. Det ble en minst like fin opplevelse, før det var på tide å starte den lange turen hjem.

 

Fra Nerlandsøya mot Rundebrua, Herøy.

 

Kilder:
Harald Jarl Runde – Trollvogga og Laupsnipa, spådomar og litt til, Vestlandsnytt 2020.
Herøy (Møre og Romsdal), Wikipedia (hentet 21.04.2022).
Runde, Wikipedia (hentet 22.04.2022).
Nerlandsøya, Wikipedia (hentet 23.11.2022).

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 02.12.2017. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.