Til Ytre Sunnmøre

Turen mot nordvest fortsatte fra det indre Nordfjord og utover mot kysten. Det bar forbi Hornindalsvatnet, Europas dypeste innsjø med hele 514 m maksimal dybde. Høstfargene satte sitt preg i landskapet her også, og det samme gjaldt fjellsidene under Sunnmørsalpane. Jeg ankom Herøy på Ytre Sunnmøre utpå ettermiddagen, men det var ennå mange timer til mørket jeg ventet på. I stedet for å sture på hotellrommet i Fosnavåg, ble det en kort avstikker ut til Runde. Fuglelivet var vel neppe særlig aktivt på denne årstida, men en spesiell fjellformasjon hadde fanget interessen.

 

Trollvogga på Runde, Herøy.

 

Trollvogga på Runde

Trollvogga er et 40-50 m høyt steintårn som mirakuløst står i den loddrette fjellsida på sørsida av Runde. Det hele ser temmelig vaklevorent ut, og vil en dag rase ned. Slik det ser ut, heller før enn senere. Men enn så lenge er den et artig fotomotiv, så jeg gikk den relativt korte turen opp på fjellet. En drøy kilometer og snaue 200 høydemeter er ikke så mye å slite seg ut på, men turen ga mye fin utsikt og en kjempeflott naturopplevelse i det nydelige høstværet. Vindstille og over 20 varmegrader er ikke vanlig på disse kanter i september.

 

Kveld i Mulevika på Nerlandsøya, Herøy.

 

Høstlys på Nerlandsøya

Turen til Trollvogga gjorde heller ikke kål på tida jeg hadde til rådighet, så jeg tok nok en kort avstikker fra Fosnvåg. Mulevika på Nerlandsøya ble målet, det så i alle fall fint ut på kartet. Ikke overraskende var det fint i virkeligheten også, og solnedgangen ble fotografert der ute i havgapet mellom rullestein, svaberg og grønne gressbakker. Neste morgen kjørte jeg igjen ut til den samme øya, og fikk med meg soloppgangen på motsatt side. En minst like fin opplevelse, før det var på tide å begynne den lange turen hjem.

 

Morgen ved Myraneset på Nerlandsøya, Herøya.

 

Se flere bilder fra denne turen