Åmotan i Sunndal er godt kjent for sitt spektakulære fosselandskap. Hele fire elver møtes i det dramatiske, stjerneformede juvet som ligger drøye tre mil fra Sunndalsøra på Nordmøre. Det er vel verdt et besøk.

 

Dramatisk natur i Sunndal

Sunndal kommune på Nordmøre har mye dramatisk landskap innenfor sine grenser. Fjellområdene i Trollheimen og Dovrefjell/Sunndalsfjella dominerer store områder på hver sin side av den monumentale Sunndalen.

Dalen skjærer seg inn mellom steile fjellvegger, fra Sunndalsøra nede ved Sunndalsfjorden, til Gjøra nær grensen til Oppdal og Trøndelag. Det er en strekning på drøye tre mil.

Fjell og daler er med andre ord nøkkelen til å beskrive naturen i Sunndal. Vi skal ta turen til et skjæringspunkt mellom disse ulike naturområdene, og der er det i alle fall ikke mindre dramatisk.

 

Ved Åmotan i Sunndal.

 

Elvemøtet

Ved Gjøra i Sunndalen møtes elvene Driva og Grøvu. Førstnevnte er ei stor elv som drenerer deler av Trollheimen, og østlige områder på Dovrefjell. Men det er Grøvu som er den mest interessante for denne artikkelen.

Noen kilometer ovenfor samløpet med Driva, får Grøvu selv tilførsel fra flere andre elver. Det skjer i et unikt landskap av store kløfter og juv, og tre av de fire elvene danner gedigne fossefall som er blant de flotteste i Norge.

Berggrunn og fosserøyk bidrar i tillegg til en unik flora. Dette er Åmotan, en naturkatedral av sjelden kvalitet. Det stjerneformede juvet er en del av Åmotan-Grøvudalen landskapsvernområde, opprettet i 2002. Området verner det særegne natur- og kulturlandskapet som en buffersone mot Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

 

Svøufallet i Åmotan, Sunndal.

 

Grøvu

De fire elvene som møtes i Åmotan kommer fra Sunndalsfjella, det store fjellområdet på sørsiden av Sunndalen. Grøvu er den største av disse enkeltvassdragene, og har sitt utspring øverst i Grøvudalen. Det er en vakker seterdal som strekker seg hel inn til fylkesgrensen mot Oppland, og rommer flere gamle setervoller omgitt av storslagen natur.

Grøvu renner nedover i fosser og stryk gjennom en flere kilometer lang og trang kløft, men danner ingen markante vannfall i Åmotan. Det gjør derimot de tre andre elvene.

 

Ved Svøufallet i Åmotan, Sunndal.

 

Grødøla

Grødøla kommer som navnet antyder fra Grødalen, som også er en høytliggende seterdal. Dalføret går parallelt med Sunndalen, og mesteparten dreneres nordvestover mot Grøa. Men omtrent en tredel av Grødalen heller mot sørøst, og her renner Grødøla til den stuper over kanten til elvekløfta ved Åmotan.

Elva danner her det flotte Svøufallet, en rundt 100 m høy foss på nordsiden av kløfta. Dette er nok en hovedattraksjon i Åmotan, og fossen er mye besøkt av både bil- og fotturister. Den er et imponerende skue, særlig i snøsmeltingen på våren.

Ovenfor fossen ligger Fjellgardan, og veien opp dit svinger helt bort til toppen av fossen. Men du ser den absolutt best om du går stien ned til juvet fra Jenstad, som ligger på motsatt side av Åmotan.

 

Reppfallet ved Åmotan, Sunndal.

 

Reppa

Neste elv som møter Grøvu i Åmotan, er Reppa. Den kommer fra de høyeste delene av Sunndalsfjella. Elva har sitt utspring fra Istjønna, helt oppe under Storskrymten. Dette er Trøndelags høyeste fjell med 1985 m.o.h.

Elva renner i nordlig retning gjennom Reppdalen, før den rutsjer ned en bratt og skrå fjellside ved Åmotan. Her formes Reppfallet, et fossefall med rundt 130 m høyde. Fossen sees best fra et utsiktspunkt like ved Jenstad.

 

Ved Linndalsfallet i Åmotan, Sunndal.

 

Linndøla

Den siste av de fire elvene har sine kilder i Linndalen, nok en seterdal. Den ligger øst for Åmotan, og det lite overraskende navnet på vassdraget er Linndøla. Denne elva er opphav til det svære Linndalsfallet. Fossen nærmer seg 140 m fallhøyde, og er uoffisielt den høyeste i Åmotan.

Det er i alle fall en storslagen opplevelse å stå på kanten ved Egga, og se inn mot vannkaskadene som dundrer utfor fjellveggen innerst i juvet. Linndalsfallet er en personlig favoritt, må jeg innrømme. Du kan nå den på sti fra Jenstad, eller med bil på bomvei fra samme utgangspunkt.

 

T-merket sti ved Åmotan, Sunndal.

 

Min tur

Jeg avla Åmotan et besøk i september, og fikk oppleve landskapet i fint høstvær. Vannføringen i elver og fosser var nok ikke den største, men det suste godt allikevel. Jeg parkerte ved Jenstad, og gikk først ned i juvet på den merkede stien til Svøufallet.

Etter fotografering her fortsatte jeg opp igjen mot Jenstad, men tok en annen sti slik at jeg passerte utsikten mot Reppfallet. Ettersom det var søndag, jeg hadde en lang fottur i beina fra dagen før, og at det var langt å kjøre hjem til Bø, tok jeg bilen opp lia mot den siste fossen.

Godt med unnskyldninger for å slippe å gå stien fra Jenstad, men sant å si sparte jeg nok lite anstrengelser på det. For å se Linndalsfallet best, måtte jeg gå ned en liten bit langs kanten av juvet.

Det var nok like mange høydemeter som langs stien fra Jenstad, men utsiktspunktene er vel verdt turen uansett fra hvilken kant man velger. Her står også gammel, trolsk furuskog med høyt innslag av døde trær. Åmotan er utvilsomt verdt en helgetur fra nær sagt hvor som helst.

 

Detaljer i dødt furutre ved Åmotan, Sunndal.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 01.12.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.