Vinteren kom til Telemark i begynnelsen av november, med kuldegrader og snødryss over fjell og skog. Naturen blir med ett lysere og triveligere, og vi har tatt en tur i de øvre delene av fylket.

 

Nysnø på Heddal stavkirke

Noen dager ut i november kom snøen til Telemark. Snøskuffa måtte frem, i alle fall i Bø hvor jeg holder til. Det ble hvitt og fint, både i lavland og fjell. Men som vanlig de siste årene har mildvær minket snødekket betraktelig frem til nå i desember. Jeg var imidlertid på farten til øvre deler av fylket en dag i midten av november, og der hadde ikke varmegradene gjort seg så gjeldende på det tidspunktet.

Turen gikk til Rjukan, hvor jeg hadde et fotooppdrag for min arbeidsgiver. På veien opp ble det en kort stopp ved Norges største stavkirke, den ligger i Heddal vest for Notodden. Den er antatt bygd på første halvdel av 1200-tallet, og nevnt i skriftlige kilder fra 1315. Kirka hadde fått et vakkert dryss av nysnø, og tok seg flott ut i det matte og lave sollyset.

 

Nysnøen dekker Heddal stavkirke, Notodden.

 

Solspeilet på Rjukan

Rjukan ligger i den dype Vestfjorddalen, som løper i øst-vestlig retning med Gaustatoppen ruvende 1883 m.o.h. på sørsiden. Dette gir en slags mørketid i byen nesten halve året, sola kommer første tilbake til sentrum i midten av mars. Derfor er det montert et stort speil oppe i lia på nordsiden av dalen. Solspeilet roterer med solas posisjon hele vinteren, og sender sårt tiltrengt lys ned på torget i den skyggefulle byen. Jeg rakk såvidt å fange et inntrykk av fenomenet med kameraet, før drivende skydotter ga skygge også på speilet denne dagen.

 

Solpeilet gir lys til torget på Rjukan.

 

Tett snøføyke på Tuddalsfjellet

Fra Rjukan bar det opp i fjellet mot Gaustablikk for litt jobbfotografering ved et nytt alpinanlegg, før turen gikk hjem over fjellet til Tuddal. Det ble en forrykende opplevelse. Sterk vind førte til at nysnøen føyket over fjell og vei i ganske harde tak her og der. På noen strekninger hadde jeg et svare strev med å se brøytestikkene, langt mindre selve veien. Så det ble en utfordring å komme seg frem.

Men denne værsituasjonen måtte jo naturligvis fanges med kameraet, i alle fall forsøksvis. Så jeg stålsatte meg, og tok meg ut av bilen i det bokstavelig talt piskende været flere steder. Det ble noen ganske ålreite bilder av snøføyke på veien over Tuddalsfjellet. Dagen etter ble veien vinterstengt for sesongen.

 

Hard vind på Tuddalsfjellet, Hjartdal.

 

Morgenlys oppe på åsen

Hjemme i Bø hadde snøen også gjort sitt for å dekorere landskapet. Rett bak huset der jeg bor ligger skogsåser på 250-300 m.o.h., med åpen furuskog som dekker det meste av terrenget. Det ligger også ei ganske stor myr oppe på den nærmeste åsen, og her det fint utsyn mot Lifjell i nord. En lørdagsmorgen i slutten av november gikk jeg opp til myra, det tar rundt 15-20 minutter.

Jeg fikk oppleve et fint og varmt morgenlys i skogslandskapet, som stadig hadde det fine snødrysset liggende over seg. I bakgrunnen glødet det i Lifjell og Blåfjell. Nå er mya av snøen borte med mildvær, men om ikke lenge kommer nok kuldegradene krypende igjen. Da er ikke nysnøen langt unna heller, og det er duket for nye vintermotiver i nærområdet.

 

Novemberstemning på Tveitanåsen i Bø, Telemark.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 15.12.2017. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.