Lifjell i Telemark byr på trolsk vinterstemning når snøen laver ned i store mengder. Når været klarner etter et stort snøfall gjelder det å komme seg ut i skog og fjell så fort som mulig.

 

Store snømengder

Mandag og tirsdag denne uka falt store snømengder over Agderfylkene, Telemark og resten av Østlandet. Det skapte trafikkaos, strømbrudd og forsinkelser for befolkningen i disse områdene. Det er baksiden av vinter-medaljen, men den har jo unektelig en fremside også: Landskapet rundt oss blir lyst og vakkert, og i skog og fjell råder eventyrstemning. Det gir vanligvis gode forhold for naturfotografen.

Lifjell er mitt nærmeste fjellområde, det tar bare et kvarters kjøring opp til Jønnbu på 750 m.o.h. Herfra går merkede turstier i flere retninger innover og oppover i fjellet. Om vinteren er noen av disse kjørt opp som skiløyper. Populære turmål på denne siden av Lifjell er Gleksefjell på 1120 m.o.h. og Øysteinnatten på 1174 m.o.h.. Snaufjellet begynner på rundt 900-1000 m.o.h, men i overgangen vokser fin fjellgranskog.

 

Eventyrlig i Fjellstuldalen på Lifjell.

 

Til fjells

Fjellskogen blir ekstra spennende når store snømengder kommer dalende. Det tok jeg konsekvensen av tirsdag ettermiddag. Det var meldt oppklarning, og med et stort håp om interessante lysforhold tok jeg turen til fjells rett etter endt arbeidsdag.

Jeg kjørte opp til nevnte Jønnbu, det er kortest også fra arbeidsplassen min. Her var det på med trugene, og ut i villmarka. Vel, villmark er kanskje å ta i her hvor hyttene står tett og løypemaskinene lager skispor på kryss og tvers. Men ut i naturen bar det i alle fall, og det virker jo temmelig urørt når man er først ute etter et snøfall.

 

Trugevandring i snøtung fjellskog ved Krintofjellet, Lifjell.

 

Naturmagi

Det lå en del tåke i granskogen under Krintofjellet, som ligger rett ovenfor Jønnbu. Jeg bestemte meg derfor ganske fort for å gå opp til toppen av Krintokleiva. Der oppe ligger spredt fjellgranskog i dalsekningen ned mot Fjellstuldalen, med høyere fjellterreng i bakgrunnen.

Vel oppe fikk jeg snart igjen for det ekstra strevet, tåka løste seg opp og avslørte et eventyrlandskap som har vært et sjeldent syn de siste åra. Nedsnødd fjellgran og -bjørk skapte krokete skulpturer, og sammen med kveldslyset ble det naturmagi. Litt tåke kom og gikk, og krydret stemningen ytterligere.

Det ble en nydelig time før det mørknet helt, og opplevelsen av total stillhet gjorde godt i sjelen på en vanlig ukedag. I går snødde det ganske mye igjen, og det spørs om det ikke blir en tur til fjells idag også.

 

Vinterkveld ved Krintokleiva, Lifjell.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 21.01.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.