Dagny har blitt en av Norges mest etterspurte popartister. Med sine fengende og melodiske poplåter når Dagny ut til et bredt publikum, nasjonalt og internasjonalt. I november 2023 spilte hun for et utsolgt Oslo Spektrum.

 

Popdronninga fra nord

Dagny Norvoll Sandvik, mer kjent som bare Dagny, har i løpet av de siste årene blitt hele Norges nye popyndling. Med sine fengende og melodiske poplåter kan hun nå vise til over en milliard avspillinger på diverse strømmetjenester, noe som forteller om en artist som når ut til et bredt og internasjonalt publikum.

Dagny ble født i Tromsø i 1990, og vokste opp i et hjem der begge foreldrene var anerkjente musikere. Moren Marit Sandvik er jazz- og bossanova-vokalist, mens faren Øystein Norvoll er jazzgitarist. Tromsø er fortsatt “hjemme” for Dagny, som nå bor i Oslo.

Dagny debuterte som musikkartist med et brak i 2016. Da slapp hun singelen “Backbeat”, som ble lagt merke til ganske umiddelbart. Den kjente radio-Dj’en og musikkprodusenten Zane Lowe spilte låten på Apple Beats 1 (nå Apple Music 1), og den ble også lagt til i en rekke av Spotify’s spillelister. En akustisk versjon dukket også opp en den svært populære TV-serien “Grey’s Anatomy”.

 

Dagny i Oslo Spektrum 18. november 2023.

 
Siden har det gått slag i slag, og Dagny har fått en stadig voksende fanskare. I 2020 vant hennes foreløpig største hit “Somebody” P3 Gull som årets låt. Den toppet de norske hitlistene i 18 uker, og holdt seg på listene i nesten to år.

Debutalbumet “Strangers / Lovers” kom også ut i 2020, og fikk strålende kritikker i norsk og utenlandsk presse. Aftenposten skrev f.eks “noe av det beste innen moderne popmusikk i 2020. Ikke bare i Norge, men også globalt.” Hun er også nominert til Spellemannspris seks ganger.

 

Dagny i Oslo Spektrum 18. november 2023.

 

Låtskriver og live-artist

Dagny er en særdeles dyktig låtskriver, der energiske og radiovennlige poplåter dominerer. Talentet utnytter ikke bare som solo-artist, men har også skrevet låter for andre. For eksempel har hun skrevet Katy Perry’s “Never Really Over”, som ble en stor hit globalt.

I 2021 slo Dagny seg sammen med Astrid S, en annen av Norges største popartister. De slapp singelen “Pretty”, og igjen toppet Dagny hitlistene i Norge.

Dagny er også en glitrende live-artist, og har opptrådd på en lang rekke sommerfestivaler og scener internasjonalt. Dette inkluderer Isle of Wight-festivalen, The Great Escape og British Summer Time i Hyde Park. Sommeren 2024 står hun på scenen under PinkPop-festivalen i Nederland, en stor musikkfestival med lang historie.

 

Dagny i Oslo Spektrum 18. november 2023.

 

I Oslos storstue

Den 18. november 2023 inviterte Dagny for første gang til en større konsert på egen hånd. Scenen var Oslos storstue: Oslo Spektrum. Det er ikke alle forunt å selge ut en såpass stor arena, men Dagny klarte det og rundt 9000 mennesker tok turen denne kalde novemberkvelden.

For å varme opp foran konserten hadde Dagny fått med seg Synne Vo, eller Synne Vorkinn som er hennes fulle navn. Hun er også en av landets mest spilte artister på radio de siste årene. Velkjente låter som “Danser Videre I Livet” (skrevet for Hkeem & Makosir), “Heime” og “Lykke Til” gjorde en god jobb med å berede grunnen for en flott konsertopplevelse denne lørdagskvelden.

Så er det tid for hovedattraksjonen. Den store videoskjermen bak scenen våkner til liv med en slags nedtelling, før Dagny entrer scenen kledt i et sjakkrutete mønster. Dette er gjennomgående i hennes scenedesign, og skjermen bak henne illustrerer et rosa rom i det samme mønsteret.

 

Dagny i Oslo Spektrum 18. november 2023.

 
Den nye låta “Same Again (For Love)” runger ut i den store salen, og setter standarden for kvelden. Strålende festmusikk med boblende overskudd som få andre får til bedre enn Dagny.

Neste låt ut er debuten fra 2016, “Backbeat”. Det er en låt som fortsatt fyller et hvert dansegulv, og Spektrum-publikummet er med når Dagny byr opp. Hun tar turen utover den lange catwalken til midten av salen, mens pyroeffektene varmer ståldragerne i taket.

 

Dagny i Oslo Spektrum 18. november 2023.

 

Velregissert show

Showet er tydelig godt planlagt, men allikevel virker hovedpersonen sprudlende og lekende gjennom den sterke rekken av poplåter. Musikerne Dagny har med seg får kjørt seg hardt i et ganske høyt tempo den første delen av konserten.

“Bye Bye Baby” er en personlig favoritt, og har fått et litt annet arrangement enn originalen, noe jeg setter stor pris på. Bassen er dundrer ekstra hardt, og kan kjennes fysisk på kroppen selv om vi sitter høyt oppe på tribunen.

 

 
Så er det etter hvert tid for å roe litt ned. Det rigges til noen kasser ute på enden av catwalken, selvsagt i sjakkrutemønster. Så kommer balladen “Highs And Lows”, “Drink About” og “Tension” i rolige versjoner, før Astrid S svinser ut på catwalken og de sammen fremfører “Pretty”.

Derette dundrer det i vei igjen med “Come Over”, en annen av hitene fra “Strangers / Lovers”. Så rocker det skikkelig av “Hit Your Heart”, før dansepopen i “Wearing Nothing” og “Fools Gold” overtar igjen. “Love You Like That” avlutter hovedsettet.

 

Dagny i Oslo Spektrum 18. november 2023.

 
Men det mangler jo noe, gjør det ikke? Joda, Dagny kommer ut på scenen igjen etter en kort pause, og den strålende flotte “Heartbreak In The Making” liksom bare svever ut i areanen.

“Brightsider” følger på, før konserten naturligvis avsluttes med den største av de største, “Somebody”. Vi har vært vitne til en maktdemonstrasjon av en konsert, i det som må ha vært karrierens største milepæl så langt for Dagny. Vi gleder oss til fortsettelsen.

 

Dagny i Oslo Spektrum 18. november 2023.

 

Settliste

Dagny – Oslo Spektrum, Oslo, Norge – 18.november 2023

Same Again (For Love)
Backbeat
Ray-Bans
Please Look At Me
Used To You
It’s Only A Heartbreak
Bye Bye Baby
Highs & Lows
Drink About
Tension
Pretty (med Astrid S)
Come Over
Hit Your Heart
Wearing Nothing
Fool’s Gold
Coast To Coast
Love You Like That

Heartbreak In The Making
Brightsider
Somebody

 

Dagny i Oslo Spektrum 18. november 2023.

 

Kilder:
Bio, dagnymusic.com (hentet 13.02.2024).
Geir Rakvaag – Dagnys Topp 20 – en levende hitparade i Oslo Spektrum, Dagsavisen 19.11.2023.
Eivind A. Westad Stuen – Dagny tok kontroll over Spektrum, Aftenposten 18.11.2023.

 

Se flere bilder fra konserten

 
Publisert 13.02.2024. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Kunst/kultur