Atlanterhavsveien er kåret til en av verdens meste spektakulære bilveier, der den slynger seg over holmer og skjær helt ute i havgapet. Når vinterstormene buldrer er det dramatisk, men hvordan er det en blikkstille høstkveld?

 

Ut mot havet

I havgapet ved den barske Hustadvika i Møre og Romsdal finner vi en av Norges mest besøkte naturbaserte turistattraksjoner. Få steder bringer besøkende nærmere havet på samme måte som Atlanterhavsveien. Her venter spektakulære opplevelser både på stormfulle vinterdager og blikkstille midtsommernetter.

 

Kveld ved gangveien på Eldhusøya, Atlanterhavsveien.

 

Nasjonal turistvei

Atlanterhavsveien er en av 18 veistrekninger som har fått status som nasjonal turistvei av Statens Vegvesen. Opprinnelig var Atlanterhavsveien navnet på den drøyt 8 km lange delen av fylkesvei 64 mellom Vevang og Kårvåg på Nordmøre.

Denne veistrekningen stod ferdig i 1989, og ga fastlandsforbindelse til Averøy kommune. Nå brukes navnet Atlanterhavsveien om den 36 km lange kystveien fra Bud på Romsdalskysten til Averøy. Den makeløse veien går tett på storhavet i vest, over holmer og skjær, og på flere bruer og steinfyllinger.

Moderne rasteplasser, gangveier og fiskebruer er bygget langs veien, og den har blitt internasjonalt omtalt som verdens vakreste bilreise. Flere hundre tusen turister besøker veien hvert år.

 

På gangveien ved Eldhusøya, Atlanterhavsveien.

 

Stille septemberkveld

Fra en fargerik fottur på indre Sunnmøre gikk min helgeutflukt nordover mot Romsdal, og her ble det en sving ut mot kysten. Atlanterhavsveien var et naturlig mål, særlig når været så ut til å kunne gi en flott solnedgang.

Det var helt vindstille og over 20 varmegrader da jeg stoppet ved rasteplassen på Eldhusøya i Averøy. Med andre ord ganske sjeldne forhold her ute, i alle fall i september.

 

Kveld på Eldhusøya, Atlanterhavsveien.

 
Jeg gikk en runde på gangveien, og ned til svabergene i sjøkanten. Mange fine fotomotiver åpenbarte seg etter hvert som kvelden førte sola nærmere horisonten. Himmelen var delvis dekket av skyer, men her og der slapp sollyset ned på hav, holmer og fjell. Det ble en uforglemmelig kveld ute i havgapet, før turen gikk videre forbi Kristiansund, og inn mot indre strøk igjen.

 

Kveld ved gangveien på Eldhusøya, Atlanterhavsveien.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 28.11.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.