Skurufjellet ligger vest for Trysilfjellet i Trysil, tett opp til de tettbygde hytteområdene ved Fageråsen. Til tross for det, finnes fin fjellnatur med et urørt preg like ved. Vi har gått rundt Skurufjellet på ski.

 

Trysil og Trysilfjellet

Trysil kommune ligger lengst øst i Innlandet fylke. Du ser den tydelig på norgeskartet der riksgrensa mot Sverige gjør en stor sving i østlig retning.

Det bor rundt 6600 mennesker i kommunen, som dekker 2941 km². Naturen er preget av skog og fjell mellom parallelle dalfører.

Lengst øst ligger Ljørdalen, der Fulufjellet nasjonalpark er et trekkplaster for de som er glade i urørt natur og enkelt friluftsliv. I vest ligger den store Osensjøen, og øvre del av elva Flisa.

Det mest dominerende landskapstrekket i kommunen er allikevel Trysilelvas dalføre, som ligger sentralt i kommunen. Det strekker seg fra nabokommunen Engerdal i nord, og inn i Sverige i sør.

 

På Lågfjellet med Skurufjellet i bakgrunnen.

 
Omtrent midt i dalføret ligger Innbygda, kommunesenteret i Trysil. Vest for bygda reiser Trysilfjellet seg, det når 1132 m.o.h. Det meste av fjellet er i dag bygget ut med skiheiser og alpinanlegg. Trysil Skisenter er Norges største i sitt slag.

For Trysil er utvilsomt mest kjent som skidestinasjon, med Trysil Skisenter som dominerende aktør. Både sør og nord for fjellet ligger dessuten store hytteområder, og i Trysil øker innbyggertallet mye i helger og ferier.

 

På ski i Skurufjellrunden.

 

Skurufjellrunden

Vest for Trysilfjellet finner vi Skurufjellet på 1055 m.o.h., og Brøfjellet med 1046 m.o.h. Her finnes ingen skiheiser, men hyttefeltene i Fageråsen ligger tett opptil på østsiden. Derfor er det naturlig nok et nettverk av stier og skiløyper i området.

En av disse er Skurufjellrunden. Vinterstid er dette ei 5,5 km lang skiløype som går rundt fjellet. Sommerløypa er en kortere runde som går over toppen.

Jeg fikk anledning til å gå Skurufjellrunden på ski en dag i midten av januar, så dermed var det skiløypa som gjaldt. Men først måtte jeg komme meg til riktig løype.

I forbindelse med et jobbarrangement var jeg innlosjert ved SkiStar Lodge Trysil i Fageråsen. Hotellet ligger i bunnen av alpinanlegget på nordsiden av Trysilfjellet.

 

Vinterkveld ved Brøfjellet, Trysil.

 
Været var klart og fint, men det var ganske kaldt med rundt 15 minusgrader i lufta. En sur trekk fra øst la en ekstra byrde på bar hud da jeg startet turen med skiheisene opp til ca 1000 meters høyde. Jeg hoppet av ved Skarvhøa, nordvest for Trysilfjellets høyeste punkt.

Heisturen innebar at jeg slapp å gå snaut 200 høydemeter. Tvert i mot hadde jeg 100 “til gode”, og skled på fjellskiene ned mot de store, åpne flatene på Lågfjellet mellom Trysilfjellet og Skurufjellet.

Etter å ha krysset Lågfjellet, kom jeg frem til selve Skurufjellrunden. Om du kommer med bil, er det forresten parkeringsplass øverst i hyttefeltet ved Fageråsen. Da kan du starte runden her.

 

Ved Pernillemyra på Skurufjellet, Trysil.

 

På ski rundt Skurufjellet

Jeg valgte å følge løypa sørover under den ganske bratte sørøstsiden av Skurufjellet. I hellinga her vokste litt fjellskog med innslag av både gran og bjørk. Skogen lunet litt mot trekken fra øst, og det ble mer behagelig å være ute selv om det var en del minusgrader.

Utsikten var upåklagelig tilbake mot Trysilfjellet, med Stensæterkanken som sørvestlig utløper. Jeg passerte et sted som var skiltet med Paradisbukta, som virket å være en lun plass i sol hellinga.

Skiløypa fulgte omtrent samme høydekurve hele veien til sørsiden av Skurufjellet. Her åpnet det seg en videre utsikt mot sør. Store, flate vidder dekket av barskog bredte seg ut mot horisonten, bare avbrutt av en og annen myr.

 

Januardag i Skurufjellrunden, Trysil.

 
Løypa dreide nordover igjen, men nå på vestsiden av Skurufjellet. Her fikk naturen et mer urørt preg. I alle fall nå på vinteren, da snøen dekket eventuelle inngrep. Bare det oppkjørte skisporet brøt det hvite teppet.

Løypa steg svakt opp mot et lite skar mellom Skurufjellet og den lille toppen Risbiten. Spredte grantrær vokste her og der, noen av dem var helt eller delvis snødekte. De skapte de reneste skulpturer i fjellnaturen.

Brødalen naturreservat ligger i en liten dal nedenfor skiløypa, så til tross for den nærliggende hytte bebyggelsen, finnes det naturkvaliteter her. Ingen skispor førte ned dit, så jeg nøyde meg med å betrakte naturskogen på avstand. Bakenfor kunne jeg skimte Rondane og Sølen i det fjerne.

 

Sølen lyser i det fjerne over Brødalen, Trysil.

 
Dagene er korte i januar, så det allerede lave solskinnet fikk etter hvert preg av kveldslys. Jeg fant mange fine fotomotiver i denne delen av Skurufjellrunden.

Men det var på tide å komme seg tilbake til hotellet. Så jeg jeg rundet Skurufjellet på nordsiden, og kom tilbake til løypekrysset jeg passerte tidligere på dagen. Derfra var det bare å skli ned til utgangspunktet.

Det hadde vært en fin skitur i Trysils fjellnatur, men det var godt å komme seg inn i varmen til gode kollegaer. De slappet av i kafeen etter en dag i alpinbakkene. Men også opplevelsene utenfor rekkevidden til skiheisene kan anbefales.

 

Vinterstemning ved Brøfjellet, Trysil.

 

Kilder:
Morten O. Haugen – Trysil, Store Norske Leksikon (hentet 31.03.2024).

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Publisert 02.04.2024. Sist oppdatert 02.04.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.