Vestfoldkysten er fritidparadis for en stor befolkning. Få steder i Norge finner vi like fine og glattskurte svaberg som her. Supert til bading og soling, men for naturfotografen byr de på spennende former og farger.

 

Turen går til Ula

Ula er et lite strandsted ved Skagerrakkysten, lokalisert øst for Larvik i Vestfold. Navnet stammer fra det norrøne “urd”, som ganske enkelt betyr ur, eller steinur.

Det bor ca 200 mennesker her fast, men en omfattende fritidsbebyggelse gjør at innbyggertallet øker dramatisk i sommersesongen. For Ula er i dag mest kjent som et sommersted, men på 1800-tallet var det en betydelig losvirksomhet her.

Anders Jacob Johansen, bedre kjent som Ulabrand, var den mest kjente av losene. Han ble født i 1815, og drev som los i Ula fra omkring 1850. Han omkom på sjøen under en høststorm i 1881. Det er reist en minnestøtte over ham på utkikkspunktet losene i Ula brukte.

 

Blomstring i Ula på Vestfoldkysten.

 

På hard granitt

Som nevnt er Ula mest livlig om sommeren. Mellom de flotte svabergene finnes lune viker med sandstrender. Begge deler er utmerkede plasser for soling og bading, og det vet mange å benytte seg av. På varme soldager er det et yrende liv i Sandvika og på svabergene rundt. Og svabergene, de består av granitt.

 

Svaberg ved Ula, Vestfoldkysten.

 
Granitt er en dypbergart som består av alkalifeltspat, kvarts og plagioklas. Førstnevnte dominerer, og gir ofte en rødlig farge. Dette er tydelig i svabergene rundt Ula, de har en vakker, rødbrun koloritt.

Istidene har så gjennom hundretusener av år skulpturert berggrunnen, og gitt oss de avrundete og glatte svabergene de fleste av oss er så glade i. Her passer det med en påminnelse: Å fyre bål eller grill på svaberg er forbudt i Norge, det kan skade helt uerstattelige naturskatter.

 

Svaberg ved Ula, Vestfoldkysten.

 

Min tur blant svabergene

For naturfotografen med en ekstra forkjærlighet for geologi og landformer, er svabergene ved Ula et sant eldorado. I slutten av april, en god stund før badegjestene og sommerturistene inntar Ula, var jeg på plass i en nydelig og varm vårkveld.

Det er neppe så populært å vandre rundt med telelinsa når folk soler seg lettkledde rundt omkring i naturen her, så dette var på alle måter perfekt. Jeg fikk dessuten ha svabergene helt for meg selv, ikke en sjel var å se.

 

Svaberg ved Ula, Vestfoldkysten.

 
Sola var på vei ned mot horisonten, og sollyset streifet over bølgende former og flate vannspeil. Rullestein dekorerte berggrunnen her og der, og ga sitt til en rikere flora av fotomotiver.

Himmelen hadde tynne slør av skyer som sakte gikk gjennom et varmt fargespekter, noe som ytterligere pyntet på eventuelle blinkskudd. Jeg ruslet på kryss og tvers rundt Sandvika i drøye to timer, og her kan du se resultatet fra aprilkvelden ved Ula.

 

Kveld på svabergene ved Ula, Vestfoldkysten.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 07.05.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: GeologiNaturlandskap