I århundrer har mennesker latt seg fascinere av rullesteinslandskapet på Mølen i Vestfold. Tidligere tiders konger er gravlagte her, mens nåtidas naturfotografer fråtser i motiver, enten det er planteliv, fugleliv eller landskapet i seg selv. 

 

Naturmagi

Norges største rullesteinsstrand. Gravhauger fra eldre jernalder. En av Norges fem rikeste fuglelokaliteter. Særegent planteliv. Til sammen har vi naturmagien som utgjør Mølen. Magiske Mølen.

Artikkelens tittel har jeg knabbet fra boka gitt ut av Larvik og omegns turistforening i 2000. For den passer så inderlig godt på Mølen. Odden ligger som en spydspiss ut i sjøen mellom Langesundsbukta og  Helgerofjorden, lengst sør i det som var Vestfold fylke.

Her kan du virkelig høre historiens sus, den strekker seg ti tusen år tilbake i tida. Da er vi tilbake ved slutten av siste istid, da den store innlandsisen smeltet og trakk seg tilbake.

Breen etterlot seg den enorme endemorenen som kalles Raet. Den kan vi følge rundt store deler av Skandinavia, og den ligger som et bånd langs mye av kysten vår i sør.

 

Brenninger og rullestein på Mølen, Larvik.

 
Mye av Raet langs kysten i Sør-Norge ble liggende under havets overflate til å begynne med, og slik er det forsåvidt fortsatt. Men da tyngden av isen var borte, begynte landet å heve seg. Dermed kom morenen til syne flere steder, slik som på Tromøya ved Arendal, og Jomfruland utenfor Kragerø.

Og altså her ved Mølen i Vestfold. Det er her Raet “går på land”, og danner en langstrakt rygg nordover gjennom det meste av Vestfold. Gamle E18 går på toppen av Raet gjennom Sandefjord og Larvik.

 

Brenninger og rullestein på Mølen, Larvik.

 

Rullestein på rullestein

Ved Mølen dundrer bølgene inn fra Skagerrak, og beveger på små og store steiner. Dette har pågått i tusener av år, og steinene har blitt slipt runde. Rullesteinsstranda på Mølen sies å være Norges største i sitt slag.

Det skal jeg ikke spekulere i om er riktig, for det finnes store rullesteinsstrender langs hele norskekysten. Men Mølen er uansett unik.

En tur her ute er en stor naturopplevelse, sommer som vinter. I storm eller blankstille. Variasjonen er enorm, og derfor er Mølen er mye brukt turområde. Ikke minst for naturfotografer som meg.

Stranda byr på en uendelighet av motiver under skiftende lysforhold og bølgestørrelse. Jeg har vært her mange ganger opp gjennom årene, men jeg finner stadig noe nytt.

Mange ulike bergarter fra store deler av Østlandet ligger samlet i den svære morenen som er Mølen. Profyrlava fra Oslofeltet, gneisser og granitter ligger dynget opp her. Når sola går ned kommer det varme kveldslyset som reflekteres i våte og blanke rullesteiner.

Bølgene som vasker innover stranda blir til blå tåkeslør i takt med at kameraets lukkertid økes. En høy himmel våker over Mølen og de store steinrøysene.

 

Brenninger og rullestein på Mølen, Larvik.

 

Enestående fugleliv

Men Mølen har mer å by på. Halvøya og sjøområdene rundt er en av Norges fem rikeste fuglelokaliteter. Fuglelivet er enestående rikt, og det finnes neppe mange steder som slår Mølen i antall observerte arter.

Rundt 100 arter hekker her, men det er observert ca 320. En ornitologisk stasjon ble etablert allerede i 1976. Observasjon og ringmerking har vært de viktigste virkeområdene, og mange titalls tusen fugl er merket siden starten.

Fuglelivet oppleves som rikest om våren og på høsten. Mølen ligger gunstig plassert ut mot Skagerrak, og dette gjør at store mengder trekkfugl ledes hit. I høstmånedene kan det passere opptil 100000 fugler på direkte trekk i løpet av noen morgentimer. På de beste dagene kan man observere opp mot 100 forskjellige fuglearter.

 

Desemberstemning på Mølen, Larvik.

 

Rikt planteliv

Plantene setter også sitt preg på Mølen, til tross for halvøya er dekket av mye stein. Krokete furutrær og krypende einer dekker områdene lengst vekk fra vannkanten, innimellom vokser busker av den vakre korsveden. Store mengder blodstorkenebb og steinnype blomstrer også i månedsskiftet mai-juni.

Strandenger og svaberg dekoreres av nikkende strandnellik, og i grusen helt nede på sjøen vokser strandskål og østersurt. Disse plantene tåler en støyt, og jevnlig dusj av saltvann.

Plantelivet på Mølen har jeg beskrevet i artikkelen Blomstrende Mølen. Nå er det rullesteinslandskapet som er i fokus. Bokstavelig talt. Men det er ikke bare naturen som har skapt det landskapet vi ser på Mølen i dag.

 

Brenninger ved Mølen, Larvik.

 

Steinrøysene på Mølen

Ute på Mølen ligger flere store steinrøyser, i tillegg til et utall mindre steinsettinger og røyser. Dette er eldgamle gravrøyser, de eldste stammer fra tidlig jernalder. Dette tidspennet strekker seg fra rundt 500 år før vår tidsregning, og 1000 år fremover. Det betyr at de eldste gravene på Mølen kan være opp mot 2500 år gamle.

De største gravhaugene er mer enn tre meter høye, og måler 30 m i diameter. Det er fem slike på Mølen, men nesten 200 mindre røyser og steinsettinger er funnet her.

De ligger vakkert plassert ute på halvøya, med utsikt mot havet og fjorden innenfor. Man fornemmer fortiden ganske tydelig på Mølen: Det gir vandringen et ekstra perspektiv, og opplevelsen av en tur her ute blir mer rikholdig. Vi kommer tilbake!

 

Kveld på Mølen, Larvik.

 

Kilder:
Einar Nord, Gunnar C. Wasberg – Magiske Mølen, Larvik og Omegns Turistforening 2000.
Tom Schandy, Tom Helgesen – Naturperler i Vestfold, Forlaget Tom & Tom 2012

 

Se flere bilder fra Mølen

 
Publisert 17.06.2021. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.