Kjerag er det mektige fjellpartiet som reiser seg 900 loddrette meter opp fra den blågrønne Lysefjorden i Rogaland. Det har blitt en av de store turistattraksjonene i fylket, og tiltrekker seg turister fra hele verden.

 

Loddrett fjellvegg

Kjerag ligger innerst i Lysefjorden, i Forsand kommune. Den er en av Rogalands største turistattraksjoner. Bokstavelig talt. Fjellveggene i Kjerag er på det høyeste over 900 m høye, og stuper loddrett ned i den blågrønne fjorden rett ved Lysebotn.

Årlig tar opp mot 70000 fjellvandrere turen ut til stupkanten, og merker suget i magen når de kikker ned. Besøkstallet er betydelig mindre enn den mer kjente Preikestolen lengre ute i fjorden, men det er likevel ganske mange med tanke på at det er en litt krevende tur.

 

Loddrett fjellvegg ved Kjerag, Lysefjorden.

 

Start ved Øygardsstølen

Den 4,5 km lange turen ut til stupkanten starter ved Øygardsstølen, ca 640 m.o.h. Høyeste punkt på ruta er 1025 m.o.h., så høydeforskjellen er ikke avskrekkende. Men turen går opp og ned over et nuter og dalsøkk, så det blir litt tyngre enn tallene skulle tilsi.

Man bør regne rundt 5 timer tur/retur. Terrenget er som nevnt kupert, og ruta går på mye bart fjell. Stien er imidlertid betydelig oppgradert de siste årene.

Ruta går først opp til en liten nut rett ovenfor Øygardsstølen, før den fortsetter ned i en liten og idyllisk dal. Et lite tjern ligger ned i dalsøkket, og en bekk med små fossefall renner rolig gjennom dalen før den stuper ned mot Lysebotn.

 

Bekkeidyll på ruten fra Øygardsstølen til Kjerag.

 
Vi må over enda en liten nut og en smådal til, før oppstigningen til selve Kjerag begynner. Stien går her på bart fjell, og stiger ganske bratt. Her er det en spektakulær utsikt ned mot Lysebotn.

Etter snaue to hundre høydemeter er vi oppe på platået, og utsikten åpner seg også utover Lysefjorden. Vi kan nå se stupkanten et stykke fremfor oss. Den siste biten er ganske flat og lettgått, og med ett brytes det flate fjellplatået tvert av.

 

Luftig posering på Kjeragbolten.

 

Skjellsettende utsikt

Det er et spektakulært skue som venter den som tar seg fram til kanten av Kjerag. Det flate platået kuttes brutalt av i en enorm, loddrett fjellvegg. Bare Trollveggen er høyere her i landet. Langt der nede blinker det i den turkisgrønne Lysefjorden, og vi ser utover mot den enda mer kjente Preikestolen.

Nesatindane er det første punktet vi kommer til når vi kommer frem til stupet. Her står en varde ute på et nebb som stikker ut i det som føles som løse lufta. Her får vi skjellsettende utsikt mot den svære fjellveggen, som tiltrekker seg både fjellklatrere og basehoppere.

En annen attraksjon langs stupekanten er Kjeragbolten. Det er enn stor flyttblokk som har kilt seg fast i en smal kløft, og henger høyt over avgrunnen. Det er en luftig opplevelse å ta steget ut på steinen.

Bildene i denne artikkelen er tatt på en tur i juni 2002, de er digitalisert fra Kodak lysbildefilm. Været var overskyet i begynnelsen, men sola brøt etterhvert frem. Dette var hverken første eller foreløpig siste tur til Kjerag, det kommer helt sikkert flere.

 

På kanten av Kjerag, Lysefjorden.

 

Oppdatering 1.1.2020: Forsand kommune er slått sammen med Sandnes, og denne delen av Lysefjorden hører nå til Sandnes kommune.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 11.04.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.