Karmøy ligger på kysten av Rogaland, og er Norges 23. største øy. Den rommer et vakkert kystlandskap, med gamle, koselige havner og kulturbeiter mellom de erketypiske steingjerdene. Vi tar turen ut mot havet i vest.

 

På Karmøy

Karmøy er ei 177 km² stor øy i Rogaland, den er med det nr 23 på lista over Norges største øyer. Karmøy har et variert og vakkert kystlandskap, som veksler mellom oppdyrket mark, forrevne bergknauser og bukter med fine sandstrender. Åkrasanden og Sandvesanden er gode eksempler på det siste.

Omtrent midt på øya skjæres den nesten i to av Veavågen fra vest, og Eidsbotn fra øst. Spredte øyer og holmer ligger utenfor vestsiden av Karmøy, særlig i den nordre delen.

 

Gammelt steingjerde ved Ferkingstadneset, Karmøy.

 
De indre delene av øya dekkes for det meste av ubebodde heier og områder med småskog og myr. Det høyeste punktet på Karmøy er Søre Sålefjell på 132 m.o.h. Det betyr at landskapet er ganske flatt, og man får vidt utsyn fra ganske beskjedne høyder.

Kommunen med samme navn som øya er blant våre mest folkerike, med drøyt 40000 innbyggere. Tettbebyggelse og kulturlandskap dominerer det meste av Karmøys vestside, også i nord er det mye bebodd areal.

Det samme gjelder naturlig nok rundt kommunesenteret Kopervik, som ligger sentralt på østsiden av øya. Andre tettsteder er Åkrehamn, Veavågen, Avaldsnes og idylliske Skudeneshavn helt i sør.

 

Skudenes fyr nær Skudeneshavn, Karmøy.

 

Skudenes fyrstasjon

Vi skal ut på en vandring på vestsiden av Karmøy. Men før det skal vi besøke en gammel fyrstasjon. På den sydligste spissen av øya, på østsiden av innseilingen til Skudeneshavn, finner vi Skudenes fyrstasjon. Fyret ble opprettet i 1799, i begynnelsen var det ganske enkelt en tranlampe hengt opp i en mast.

Det holdt ikke så lenge, så 16 år senere ble det flyttet til toppen av Skudenesfjellet. Der ble fyrlyset forbedret, og plassert i hjørnet av et hus. Utover på 1800-tallet ble både fyrlykta og huset den stod i ombygd en rekke ganger. Den siste ombyggingen ble utført i 1901.

Skudenes fyr skulle dekke innseilingen til både Skudeneshavn og Karmsundet. Det fungerte bare sånn passe, kanskje best til sistnevnte. Fyret ligger spektakulært til ytterst på en høy og bratt kilppe. Det er mulig fyret ble plassert for høyt, men uansett ble Skudenes fyr erstattet av ei ny fyrlykt på Geitungen og nedlagt i 1924.

Bygningene ble solgt til private, som har tatt godt vare på anlegget. Det gamle fyrhuset står så godt som uendret, men dessverre er ikke Skudenes fyr åpent for allmennheten.

 

Ved Nessjøen nær Ferkingstad, Karmøy.

 

På kystvandring ved Ferkingstad

Som sagt skal vi ut på en liten kystvandring. Vi starter ved Ferkingstad hamn, som ligger mellom Åkrehamn og Sandve på vestsiden av Karmøy. Herfra følger vi en godt merket sti sørover langs knudrete svaberg med beitemark i mellom.

Etter bare et par hundre meter kommer vi frem til Fishermen’s Memorial, et monument reist til minne om Karmøy-fiskere som omkom i amerikanske farvann. Områdene på vestsida av Karmøy hadde forholdsvis mange pendlere til USA, det gjaldt særlig fra kretsen rundt Ferkingstad. Så plasseringen av monumentet er ikke tilfeldig.

 

Fishermen’s memorial nær Ferkingstad, Karmøy.

 
Men vi skal videre. Like bortenfor fiskermonumentet ligger Hop. Her finnes eldgamle tufter etter store båtnaust. De stammer fra rundt år 0 til 800 e.Kr., og hadde plass til ca 30 m lange båter. Murene er ikke så lette å få øye på fra bakken, men fra lufta er de tydelig markert.

Turen går videre forbi fyrlykta på Ferkingstadneset, og over et felt med store rullesteiner.Da har vi kommet fram til Nessjøen, ei lita bukt med fin sandstrand innenfor. Her ligger også noen gamle båtnaust, med båtuttrekk til sjøen.

Disse er betydelig nyere enn de nevnte  tuftene ved Hop, men gir allikevel et historisk sus over landskapet her ute. Gamle steingjerder understreker ytterligere tidligere tiders liv og virke.

 

Ved Dueglåp nær Ferkingstad, Karmøy.

 

Kløfta ved Dueglåp

Etter ca to kilometers gange er vi fremme ved Dueglåp. I følge kartet er det navnet på ei lita bukt med rullestein og svaberg rundt, men på sørsiden ligger er dyp og trang kløft.

Den er tydelig skapt av havet, med glattslipte former og rullestein i bunnen. Tilløp til jettegryter finnes også her. Jeg undres om ikke navnet heller refererer til kløfta, og ikke bukta utenfor.

I det rette lyset kan det helt sikkert skapes flotte fotomotiver her, noe et enkelt søk på Instagram fort bekrefter. Jeg var på stedet midt på dagen, i ganske skarp april-sol.

Det var ikke så gunstig for fotografering nede i den mørke og trange kløfta. En solnedgang utpå høsten vil antakelig gjøre underverk for lysforholdene her.

Men uansett er det en flott naturattraksjon, og turen jeg nettopp har beskrevet har blitt ganske populær. Om du liker vandring i åpent landskap med kulturminner og bølgesus, så er dette absolutt turen for deg.

 

Veiviser ved Nessjøen nær Ferkingstad, Karmøy.

 

Kilder:
Geir Thorsnæs – Karmøy, Store Norske Leksikon (snl.no, hentet 19.07.2021).
Per Roger Lauritzen – Skudenes fyr, Norsk Fyrhistorisk Forening (fyr.no, hentet 19.07.2021).

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 20.07.2021. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.