Fiskevær

Sommarøy er et lite fiskevær lengst vest i Tromsø kommune. Det bor drøyt 300 mennesker her ute, de fleste på Hillesøya og Store Sommarøya som ligger vest for den store Kvaløya. Øyene har veiforbindelse via to bruer. Naturen er mektig, men også idyllisk. Hvite sandstrender med grønne enger bak er omkranset av fjell og klipper.

I nord dominerer Håja, som reiser seg bratt opp av havet. En av teoriene som forklarer utformingen av Ishavskatedralen i Tromsø, er et den er inspirert av nettopp Håja. Mot sør ser man over Malangen til Senjas forrevne tindeverden. Rundt Sommarøy er det også flere mindre øyer og holmer som danner en fin skjærgård, i et landskap som ellers er preget av store øyer.

 

Grå sommerdag på Hillesøya ved Sommarøy.

 

TV-serie

Flere av menneskene som bor her kan man bli kjent med gjennom NRKs dokumentarserie “Yttersia”. Seks episoder ble laget i 2013, og følger samfunnet her et helt år. God reklame for en perle på kysten her i nord. Serien er tilgjengelig på tv.nrk.no/serie/yttersia. Jeg tok en runde på Sommarøy for to uker siden, i stille, overskyet vær. Men til tross for grå himmel er stedet vel verdt et besøk. Sandstrendene er like hvite, fjellene kanskje mer dramatiske (om ikke tåka dekker de helt), og blomsterengene minst like friske.

 

Ved Straumen nær Sommarøy.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Naturlandskap