Dette innlegget er kopiert fra den forrige versjonen av frittfallfoto.no, som hadde betydelig kortere og enklere tekster enn de blogg-innleggene som produseres nå. Det er et mål at alle innlegg skal oppdateres til dagens standard. Dette er et pågående arbeid som gjøres ved anledning.

 

Snodig navn

På østsiden av Aurlandsfjorden i Sogn ruver et fjell med et litt snodig navn. Det heter ganske enkelt Prest. Ikke Presten eller Prestfjellet, som er kjent fra andre steder i landet. Her bruker man altså ubestemt form. Nok om det. Fjellet når 1478 m.o.h., og har en ganske rund topp.

Utsikten herfra er dermed ikke den beste, men fra kanten av Røyrgrindgjelet stuper fjellet bratt ned mot fjorden. Her er utsikten formidabel. Innerst i Aurlandsfjorden ser vi Flåm, og under oss ligger Aurlandsvangen idyllisk til i sjøkanten. Fjellsidene rammer inn fjorden utover mot Undredal og Beitelen, der Nærøyfjorden går inn mot sørvest. Fjellgården Stigen kan også skimtes på motsatt side.

 

Røsslyng blomstrer i Kvammadalen.

 

Klar høstdag

Jeg gikk opp på Prest en nydelig klarværsdag i begynnelsen av september 2003. Det går sti fra Høgåsen sør for fjellet, men den starter på ca 820 m.o.h. For å slippe å gå unødige høydemetere startet jeg lengre opp, ved fjellveien der den krysser Hornselva.

Dette sparer 200 høydemeter, og selv om det ikke går sti her, er turen lettgått. Jeg gikk i noenlunde rett linje, på skrå opp gjennom slake gressbakker med røsslyng og reinlav.

Ved Røyrgrindnosi kom en litt brattere kneik, før det flatet ut igjen mot utsiktspunktet ved kanten av stupet. En enkel tur med storslagen utsikt som så absolutt kan anbefales for det fleste.

 

På Prest ved Aurlandsfjorden.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 29.03.2017. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.