Briksdalsbreen i Nordfjord er kanskje vår mest kjente brearm. Du husker kanskje hesteskyssen som tok turistene inn til breen, og isen som strakk seg helt ned i det turkis-grønne brevatnet. Her er bilder fra 2001.

 

Verdenskjent

Briksdalsbreen er en arm av Jostedalsbreen, den største isbreen på det europeiske fastlandet. Breen stuper ned i den lille, men dramatiske Briksdalen, en sidedal til Oldedalen. Dalføret strekker seg fra Olden innerst i Nordfjorden, til breisens hvite kappe drøyt 20 km mot sør. Det meste av dalen er fylt av det turkisgrønne Oldevatnet, som igjen er omgitt av høye og bratte fjell. Dette er noe av den flotteste naturen Vestlandet kan by på, og landskapet trekker til seg tusenvis av turister hvert år. Frem til 2004 var Briksdalen også kjent for hestskyssen man kunne benytte for å komme frem til brekanten. I dag er den trafikken overtatt av spesialbygde biler.

 

Høstfarger ved Briksdalsbreen, Nordfjord.

 

Klimapåvirkning

Ingen kan ha unngått å få med seg at klimaet på jorda har endret seg og blitt varmere de siste årene. Det har gått hardt utover isbreene på kloden, og de norske variantene er dessverre ikke noe unntak. Briksdalsbreen er et tydelig eksempel på nedsmeltingen, den har trukket seg tilbake mange hundre meter siden 1990-tallet, da den hadde en kraftig fremrykking. Den gangen dekket den på det meste nesten hele vatnet foran breen. I dag henger den langt oppe i fjellsiden, men er fortsatt et spektakulært landskapselement.

 

Ved brevatnet foran Briksdalsbreen, Nordfjord.

 

Min tur

Jeg besøkte Briksdalsbreen flere ganger i mine yngre dager. Først som liten gutt i 1977, senere flere ganger på 1980- og 1990-tallet. Den foreløpig siste gangen var for neste tjue år siden, tilbake i 2001. Det er den turen disse bildene stammer fra. Det var en regntung oktoberdag, men jeg har erfaring med at isbreer ofte er mest fotogene utpå høsten. Det stemte også denne gangen, og sammen med høstfargene i vegetasjonen skapte den blå isen et komplett fargespill.

 

I blåisen på Briksdalsbreen, Nordfjord.

 

Vis aktsomhet ved breen

Breen var i 2001 i tilbakegang, og brefronten var ganske tilbakelent og rasfaren var minimal. Det førte til at det var mulig å gå helt inntil isen flere steder uten livsfare, og fotografere blåisen på nært hold. Men et skummelt fenomen man bør være obs på, er mulig kvikksand der breen nylig har smeltet vekk. Jeg tråkket uti et hull med det, og det ene beinet forsvant ned i grusen opp til låret i rekordfart. Heldigvis beholdt jeg det andre på fast grunn, og kom meg opp igjen ganske raskt. Det er vanskelig å vite hvor dype slike hull kan være, så det er et potensielt farlig naturfenomen. Men tar man sine forhåndsregler, og setter seg inn i hvordan en isbre virker, er det mange flotte naturopplevelser som venter.

 

Ved Briksdalsbreen, Nordfjord.

 

Se flere bilder fra denne turen