Toscana er kjent for sin rike kulturhistorie, tradisjoner og landskap. Som en nasjon i nasjonen ligger regionen sentralt plassert på den italienske halvøya. Vi har besøkt Arezzo, en av de mange gamle byene i regionen.

 

Øst i Toscana

Toscana er en av Italias tjue regioner, og ligger sentralt plassert på vestsiden av den italienske halvøya. Landskapet er frodig og vakkert, og regionen er kjent for sin rike kunst- og kulturarv. Den italienske renessansen hadde i stor grad sitt opphav her, først og fremst grunnet Toscanas hovedstad Firenze.

Snaut åtte mils kjøring sørøst for Firenze ligger Arezzo, som både er en by, kommune og provins. Vi er nå i den østligste delen av Toscana, omtrent midt mellom Adriaterhavet i øst, og resten av Middelhavet i vest. Provinsen har ca 340 000 innbyggere, fordelt på 36 kommuner. Arezzo bykommune har ca 100 000 av disse.

De eldste bydelene i Arezzo har røtter tilbake til den etruskiske sivilisasjonen, som dominerte det sentrale Italia i årtusenet før vår tidsregning begynte. På etruskisk var byen kalt Aritim. Omtrent 400 år f.Kr. bygde etruskerne murer rundt byen. Deler av disse står fortsatt.

Arezzo antas å ha vært en del av den etruskiske liga, en allianse mellom de 12 viktigste byene rundt 600 til 500 f.Kr.

 

Ved Via Borgunto i Arezzo.

 

Fra romertid til middelalder

Men i år 311 f.Kr. ble byen erobret av romerne, og ble en militærstasjon på veien romerne brukte for å utvide riket mot nord. Byen fikk navnet Arretium på romersk.

Arretium ble ødelagt i en av de mange romerske borgerkrigene i de siste tre århundrene før Kristus. Allikevel ble ikke det gamle etruskiske aristokratiet borte, og byen blomstret under keiser Augustus periode (63 f.Kr – 14 e.Kr). Arretium var Italias tredje største by på den tiden.

Fra 200- til 300-tallet ble Arezzo et bispesete, og den romerske byen ble revet. Det skjedde delvis som følge av krigene mellom de germanske goterne, og romerne. Bare det romerske amfiteatret ble spart i Arezzo.

 

Ved Monumento a Ferdinando I de’ Medici, Arezzo.

 
Arezzo er en av få byer der biskopene er kjent ved navn fra begynnelsen til i dag. Det skyldes bl.a. at biskopene i Arezzo opererte som føydalherrer i middelalderen

Fra 1098 til 1384 var Arezzo en uavhengig bystat som i hovedsak var mer tro til den romerske keiseren enn paven. I 1252 ble byens universitet grunnlagt, det fikk navnet Studium. Men konkurransen fra den mer pavetro byen Firenze ble etter hvert for hard, og fra 1384 ble Arezzo så og si absorbert av den større byen i nord.

Etter dette kom en periode med økonomisk og kulturelt forfall, som som paradoksalt nok bidro til å bevare Arezzos middelaldersentrum.

 

Ved Parco Pubblico Del Prato, Arezzo.

 

Krig og fremgang

Sør for Arezzo ligger Val di Chiana. På 1700-tallet ble de store myrområdene her drenert, noe som hjalp betraktelig på malaria-utbredelsen i området. Det bidro naturlig nok positivt til regionens økonomiske og helsemessige situasjon.

Mot slutten av århundret ble Arezzo erobret av franske styrker under ledelse av Napoleon Bonaparte, men byen ble raskt en base for motstandere av inntrengerne. Det førte senere til at Arezzo ble provinshovedstad.

I 1860 ble Arezzo en del av det italienske kongedømmet.

Under andre verdenskrig ble Arezzo hardt rammet av ødeleggelser. Tyskerne tok stand foran Arezzo tidlig i juli 1944, og harde kamphandlinger utspilte seg før byen ble frigjort av styrker fra Storbritannia og New Zealand den 16. juli. På Arezzos krigskirkegård ligger 1266 mann begravet.

I dag er er Arezzo et levende sentrum øst i Toscana, med flere store kulturfestivaler om sommeren. Takket være sitt godt bevarte middelaldersentrum, er byen også et viktig turistmål i regionen. Vi skal ta en nærmere titt på noen av severdighetene.

 

Kveld ved Piazza Grande, Arezzo.

 

Piazza Grande

Piazza Grande er det største middelaldertorget i Arezzo, lokalisert i sentrum av gamlebyen. Den åpne plassen er skrånende, og dekket av rød teglstein med hvite linjer av kalkstein. Torget er et av de vakreste i sitt slag i Italia, og det er omgitt av en rekke gamle og flotte bygninger.

I tidlig middelalder var området først en markedplass for husdyr. Men fra 1200-tallet fikk plassen den utformingen den har i dag, med bygningene som fortsatt omkranser Piazza Grande.

 

Ved Piazza Grande, Arezzo.

 

På nordsiden ligger Palazzo delle Logge, tegnet av kunstneren og arkitekten Giorgio Vasari (1511-1574). Det ble bygget mellom 1573 og 1595, og er det yngste bygget rundt torget. Det mest iøynefallende på bygningen er den fantastiske loggiaen, med en stor arkade i hele byggets lengde.

På østsiden dominerer Palazzo Lappoli med et høyt tårn, og sørsiden prydes av flere bygninger fra 1200-tallet, inkludert Torre Faggiolana og Palazzo Cofani-Brizzolari.

I vest ligger Palazzo della Fraternita dei Laici, påbegynt i 1375 og ferdigstilt av Giorgio Vasari midt på 1500-tallet. Første etasje er utformet i gotisk stil, mens andre etasje har renessanse-preg.

 

Ved Chiesa di Santa Maria della Pieve, Arezzo.

 

Basilica de Santa Maria della Pieve

Kirkebyggene er mange i Arezzo, og vi skal besøke noen av dem. Vegg i vegg med Palazzo della Fraternita dei Laici, finner vi Basilica de Santa Maria della Pieve, en romansk kirke bygget på 1100-tallet. Det mest slående trekket ved bygningen er det massive, firkantede klokketårnet med doble sprossede vinduer i hele fem etasjer.

Kirken ble renovert på 1200-tallet. Da fikk baksiden av kirken, som vender ut mot Piazza Grande, påbygd en apsis med loggiaer i to etasjer. Her er søylene utformet i ulike stiler.

Fra samme århundre er lunetten med “Jomfruen mellom to engler”, og månedenes skulpturer (fra 1216) over hovedportalen. Interiøret har ellers et skip og to midtskip, også lagt til på 1200-tallet.

Utover 1300-tallet ble flere kapeller, nisjer og fresker lagt til. Dette inkluderer en såkalt polyptyk av Jomfru med barn og helgener, laget av Pietro Lorenzetti i 1320. I krypten finnes en relikviebyste av St. Donatus fra 1346.

Basilica de Santa Maria della Pieve ble renovert av Giorgio Vasari rundt 1560.

 

I katedralen i Arezzo.

 

Katedralen i Arezzo

Katedralen i Arezzo, eller Cattedrale dei Santi Pietro e Donato, ligger øverst i de eldste delen av byen. Den første katedralen ble bygget ved Pionta i nærheten av sentrum, over gravstedet til St. Donati, en martyr fra 362 som er byens skytshelgen.

I 1203 bestemte paven at katedralen skulle flyttes innenfor bymurene, til stedet den ligger i dag. I 1277 startet konstruksjonen av den nåværende bygningen, men ikke før i 1511 stoppet arbeidene. Fasaden var ikke ferdig, men ble ikke erstattet før i 1901-1914.

Den nye fasaden ble designet av Dante Viviani, og har i tillegg skulpturert dekor av Giuseppe Cassioli, Enrico Quattrini og Viviani selv.

Sørsiden av kirken er bygget i sandstein, og stammer fra den opprinnelige middelalderbygningen. I midten finnes en portal fra 1300-tallet, mens den polygonale apsisen med dobbelsprossede vinduer er datert til slutten av 1200-tallet.

Innsiden av katedralen er rikt utsmykket, med fantastiske fresker i taket. De eldste ble malt av Guillaume de Marcillat på begynnelsen av 1500-tallet. Han laget også flere av glassmaleriene i katedralens vinduer.

Det gotiske gravmonumentet til pave Gregorius X finnes også i katedralen.

 

Kveld ved San Domenico-kirken, Arezzo.

 

Basilica di San Domenico

San Domenico-kirken ligger like nord for katedralen i Arezzo. Kirken er viet til den spanske Santo Domingo (1170-1221), katolsk prest og grunnleggeren av den Dominkanske Orden.

Byggingen av kirken begynte i 1275, og ble ferdig et sted på 1300-tallet. Den har et nøkternt eksteriør i toskansk gotisk stil. Over portalen er det på utsiden er en slitt freske malt av Agnolo di Lorentino.

San Domenico-kirken er kanskje mer kjent for interiøret. Selve perlen er et malt krusifiks fra 1265, laget av Cimabue (ca 1240-1302). Innvendig er veggene dekorert av vakre fresker fra sent 1300-tall, malt av Spinello Aretino og sønnen Parri di Spinello.

 

Fra Fortezza Medicea mot gamlebyen i Arezzo.

 

Andre severdigheter

Fortezza Medicea ligger på toppen av kollen som Arezzo er bygget rundt. Den ble reist fra 1538 til 1560, over et eldre forsvarsverk fra 900-tallet. Deler av det gamle byggverket ble inkorporert i det nyere anlegget. Napoleon og hans styrker ødela deler av festningen rundt 1800. Fra murene er det et flott rundskue til Arezzo og landskapet omkring.

Rester av et romersk amfiteater ligger også innenfor bymurene i Arezzo. Det ble grunnlagt mellom år 117 og 138, og hadde plass til 8000 mennesker. Lengdeaksen er 121 meter, mens kortaksen er 68 meter.

Det er mange flere historiske kulturminner i en så gammel by, så man trenger flere dager om mabn vil ha med seg alt. Vi var bare på et dagsbesøk, men hadde likevel en flott opplevelse med vandring i de trange gatene fra middelalderen. Mer informasjon om Arezzo finner du på Discover Arezzo.

 

Kveld ved Piazza Grande, Arezzo.

 

Kilder:
Toscana, Wikipedia (hentet 23.04.2023).
Arezzo, Wikipedia (hentet 23.04.2023).
Province of Arezzo, Wikipedia (hentet 23.04.2023).
Arezzo Cathedral, Wikipedia (hentet 29.04.2023).
San Domenico, Arezzo, Wikipedia (hentet 29.04.2023).
Roman Amphitheatre, Discover Arezzo (hentet 29.04.2023).

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 29.04.2023. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.