Efjorden i Nordland er en av de fineste naturperlene jeg vet om. Glattskurte tinder strekker seg mot himmelhvelvingen over et idyllisk fjordlandskap. En stille sommerkveld her må være noe av det beste livet kan tilby.
Barndommens sommerferier
Gjennom min oppvekst gikk mange sommerferieturer til Nord-Norge. Mellom mitt barndomshjem i Elverum til min fars barndomshjem ved Ramfjorden utenfor Tromsø lå en 1600 kilometer lang biltur. Gambukta på sørsiden av fjorden var mitt ferieparadis.
Men før vi kom frem dit, gikk det som regel flere dager med til bilkjøring. Det var ingen firefelts motorveier, det gikk saktere på 1970- og 1980-tallet. Over halvparten av turen gikk langs E6.
E6 gjennom Nordland har ei lang rekke naturperler å by på, men det er få, om noen, som kan måle seg med Efjorden i det som tidligere var Ballangen kommune. Når hører dette området til Narvik kommune.

Lys sommernatt ved Ospdalen nær Efjorden.
Efjorden var et naturlig stoppested på de fleste av ferieturene på 70- og 80-tallet, og jeg sitter igjen med mange fine minner fra den gangen. I voksen alder har dette området fortsatt en spesiell plass i bevisstheten min.
Jeg har fotografert landskapet her ved mange anledninger opp gjennom årene, men på denne sommerens tur ble det spesielt fint. Mye fint vær og mange passeringer av fjorden over flere dager gjorde det lettere å treffe med lysforholdene.

Sommernatt nær Vårset ved Efjorden.
Spektakulær tinderekke
Efjorden er en sørøstlig arm av Vestfjorden, og har sitt innløp der sistnevnte går over i Ofotfjorden. Efjorden strekker seg 35 km innover i landet, og fjordbotnen når nesten inn til riksgrensen mot Sverige. Bare 18 km mangler.
Fjorden er omgitt av et naturlandskap som kan og bør ta pusten fra de fleste “globetrottarar fra Voss”, og sikkert en del flere.
Sørsiden kan oppvise en lang rekke med spisse tinder og fjell, med blankskurte granittsva fra varde til saltvann. Her ligger Valletindan, Eidtinden, Stortinden og Kulhornet i en spektakulær rekke. Det siste fjellet når 981 m.o.h. og er et populært klatrefjell.

Rundtinden i Valletindan, Efjorden.
Men det slutter ikke der. Fjellene blir høyere og høyere jo lenger inn i fjorden man kommer. Isfjellet ligger innenfor fjordbotnen, og rager 1438 m over vannspeilet. Fjellet har en liten isbre på nordsiden, Skårisen heter den.
Fra de indre delene av Efjorden er også “gude-ambolten” ved naboen Stefjorden synlig. Det er naturligvis snakk om Stetinden, Norges nasjonalfjell.
Det er et mektig landskap, og det er ikke rart at veifarende langs E6 lar seg lokke til en rast ved Efjorden. Naturen langs fjorden er også et mål i seg selv for mange.

Stetinden ruver over Forsavatnet nær Efjorden.
Sommerkveld ved Efjorden
E6 krysser Efjorden omtrent midt på. Her ligger Hallvardøya og Storøya, og mellom dem dannes tre ganske kraftige tidevannsstrømmer. Den nordligste er den største, og heter Kjerringvikstraumen. Stamveien krysser havstrømmen på en drøyt 500 m lang hengebru.
Så følger Mellastraumen og Sørstraumen med kortere brukryssinger. Ved Sætran på sørsiden av Efjorden, tar veien mot Kjøpsvik ved Tysfjorden av fra E6. Det er denne veien du må kjøre om Stetinden er målet. Fra Kjøpsvik går ferge over til Drag, et alternativ til fergesambandet mellom Bognes og Skarberget på E6.
Jeg passerte Efjorden flere ganger på denne sommerens Nordlandstur. En av dem var på en nydelig sommerkveld i helt slutten av juli. Det var varmt og godt selv sent på kvelden, og selv om midnattssola hadde takket for seg for i år, så var det lyst hele natta fortsatt.

Lys sommernatt ved Ospdalen nær Efjorden.
Et lettskyet vær sørget for eventyrlige lysforhold, og jeg vandret opp i den glisne kystfuruskogen på oversiden av E6 ved Sætran. Her er det svaberg, små myrer og idylliske tjern om hverandre. Og over det hele ruver den nevnte rekka med glattskurte og spisse tinder.
Det ble en særdeles fin kveld i naturen. Det var så varmt at jeg måtte kaste t-skjorta der jeg sto og fotograferte det vakre panoramaet. Det var en eventyrlig opplevelse ved eventyrlige Efjorden.

Sommernatt i landskapet ved Efjorden.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 20.10.2018. Sist oppdatert 23.04.2025.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.