Steigen er en kystkommune i Nordland, lokalisert midt mellom Bodø og Narvik. Naturen er spektakulær, som ellers i Salten-distriktet. I Steigen finner vi hvite skjellsandstrender under spisse tinder, turkis-grønne fjorder og en svært vakker skjærgård.

 

Nordover igjen

I likhet med de to foregående årene gikk den siste sommerferieuka med til en tur mot nord igjen. Ikke så langt som ifjor, denne gangen var Salten og Ofoten i Nordland hovedmålet. Med en mulig avstikker ut til Lofoten.

Siste helga i juli bar det avgårde, og etter en lang tur i nydelig og varmt sommervær kom jeg frem til Steigen utpå en lørdag ettermiddag.

 

Stille sommerdag ved Bogøysundet, Steigen.

 

For seg selv

Steigen kommune ligger mellom Narvik og Bodø i Nordland, sistnevnte er også nabokommunen i sør. I øst ligger Sørfold, mens mot nord finner vi Hamarøy. Steigen ligger liksom litt for seg selv, med en avstikker fra E6 som eneste innfartsvei. Foruten sjøveien da, så klart.

Det er fergeforbindelse fra Skutvik til Svolvær i Lofoten, i tillegg til hurtigbåtrute til Bodø. Kommunen hører til Salten-distriktet, og dekker et areal på 1009 km². Rundt 2500 innbyggere finner sitt utkomme her, de fleste innen jordbruk og fiskeri.

Steigen er en av de beste jordbrukskommunene i Nordland. Det er smått med ordentlige tettsteder, men befolkningskonsentrasjoner finner vi ved kommunesenteret Leinesfjord, ved Nordskot og og ved Bogen.

 

På Røssøya nær Engeløya, Steigen.

 

Eventyrlandskap

Det meste av Steigens areal utgjøres av fastlandet mellom Sagfjorden i nord, og Nordfolda i sør. I dette fjellrike landskapet skjærer en mengde mindre fjorder seg inn, og skaper det dramatisk landskap. Legger vi de største øyene Engeløya og Lundøya med hvite sandstrender under skarpe tinder, har vi det reneste eventyrlandskap.

Steigens høyeste punkt ligger ved Helldalisen, en isbre helt sørøst i kommunen, på grensen mot Sørfold. Men tinder som Skotstindan, Veggfjellan og Hatten utmerker seg i det alpine landskapet.

 

Fra Engeløya mot Burøya og Skotstindan.

 

Engeløya

Sammen med den fraflyttede Lundøya, utgjør Engeløya den nordligste delen av Steigen kommune. Øya med sine drøye 69 km² har et godt bevart kulturlandskap, og drøyt 600 mennesker bor på den store strandflaten som omgir de til dels gresskledde og bratte fjellene.

Ved Bø finner vi Bøsanden, en halvannen kilometer lang, hvit sandstrand. I nordenden reiser Eidtinden og Mjeldtinden seg med skarpe former, og bidrar til et vakkert og typisk kystlandskap for regionen. Engeløya har fastlandsforbindelde med Engeløybrua over Bogøysundet.

Jeg kjørte en runde rundt øya, med en kort avstikker ut på Røssøya,  avkjøring rett sør for Steigen kirke. Landskapet var eventyrlig flott i ettermiddagssola denne varme og skyfrie sommerdagen.

 

Ved Bøsanden på Engeløya.

 

Brennviksanden

Som om ikke den vakre Bøsanden var nok, finner vi enda en nydelig sandstrand lett tilgjengelig under stupbratte tinder. Brennviksanden ligger innerst i Brennvika, ikke langt fra Leines i den sørvestre delen av kommunen. Den er også halvannen kilometer lang, men har om mulig enda mer spektakulære fjell i nærheten.

Rett sør for stranda reiser den 837 m høye Stortinden seg som et mektig tårn, og sørover langs Brennvika står kvasse topper på rekke og rad. I motsetning til Bøsanden var det få mennesker å se her under mitt besøk, men det gjorde meg naturligvis ingenting. En fin, gammel trebåt lå pent til på stranda, og ga meg noen ekstra fotomotiver.

Det ble en fin avslutning på dette Steigen-besøket. Det blir forhåpentligvis ikke det siste, for her er det mye mer å se og oppleve.

 

På Brennviksanden nær Brennvika, Steigen.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 02.09.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Naturlandskap