Langt inne i Trysils skoger, 15 km fra svenskegrensa, finnes et fjell som ligner mer på Besseggen i Jotunheimen enn noen annen fjelltopp i mils omkrets. Skagsvola skiller seg ut i et ellers rolig fjellandskap.

 

Populært turmål

Skagsvola har på kort tid blitt et svært populært turmål. Flere tusen tar nå turen langs den skarpe eggen høyt over innsjøen Engeren, som deles av kommunene Trysil og Engerdal i Hedmark. Mange sammenligner fjellet med Besseggen i Jotunheimen, og det er ikke helt uten grunn.

Selv om Skagsvola ikke når høyere enn 932 m.o.h., kan fjellet skilte med en relativt smal fjellkam som stuper bratt ned i den langstrakte innsjøen Engeren. Høydeforskjellen er på nesten 460 meter, så eggen kan sikkert oppleves som ganske luftig av flere. Allikevel er turen lettgått, og passer for folk i alle aldre, fra de aller minste til godt voksne.

For få for siden var fjellet ukjent for andre enn lokalbefolkningen, men DNT Engerdal og Trysil ville det annerledes. En av ildsjelene i turistforeningen heter treffende nok Knut Eggen, og sammen fikk de merket en rute over nettopp eggen på Skagsvola.

 

Ved Brunnsdalsbekken i Brunnsdalen.

 

Adkomst

Ruta starter ved Brunnsdalssætra i Brunnsdalen, vest for Engeren. Her er det opparbeidet en fin parkeringsplass med informasjonstavler og toalett. For å komme hit er det ca 40 minutters kjøring fra Innbygda, sentrum i Trysil.

Kjør nordover langs fv 26 i snaut tre mil. Ved Engerneset i sørenden av Engeren tar du til venstre inn på fv 2176 mot Elvdal. Allerede her er det skiltet mot Skagsvola.

Etter nye 7 km tar en grusvei av til høyre, den heter Brunnsdalsvegen. Her er det også skiltet mot turmålet vårt. Fra avkjøringen er det ca 4 km frem til parkeringsplassen. Selve fotturen er merket som en rundløype, hvor hele runden er 8,3 km lang. Til den sørligste og høyeste toppen på Skagsvola er det 4,4 km, her er også turkasse med bok.

 

På eggen ved Skagsvola. Engeren i bakgrunnen.

 

Turen vår

Vi gikk turen til Skagsvola en overveiende overskyet dag i juli, med noen milde byger av yr i lufta. Som de aller fleste startet også vi ved Brunnsdalssætra, og fulgte den fint tilrettelagte stien over myrene ved Brunnsdalsbekken. Fra bekkedraget stiger stien slakt opp gjennom en åpen og fjellpreget furuskog.

Etter en drøy kilometer deler stien seg, og her starter rundløypa. Til venstre går ruta mot Skagsvola nord, her kommer du fortest ut på fjellkanten mot Engeren og selve eggen. Rett fram går stien vest for Skagsvola sør, og den høyeste toppen.

 

Lavkledt stein på eggen ved Skagsvola.

 
Vi tok av til venstre, og etter noen hundre meter fikk vi utsikt ned mot Engeren. Det vil si, utsikten kom og gikk litt. Flak og dotter av morgentåke kom nemlig drivende i fjellsidene.

Sammen med sollyset som gjorde sitt beste for å bryte gjennom skyene, skapte tåka en trolsk og fin stemning. Dette lovet bra for fotografen, som hadde med både drone og det vanlige kamerautstyret på turen.

 

Ved toppen av Skagsvola.

 

Over eggen

Eggen på Skagsvola starter ved en ganske markert og bratt steinur, og fortsetter ca 1,5 km til toppvarden, hvor turkassa også befinner seg. Fjellet stuper bratt ned mot Engeren, og øverst er det flere steder loddrette fjellvegger på 20 og 30 m.

Det er ikke spesielt høyt sammenlignet med Jotunheimens fjell eller Vestlandets fjordlandskap, men uansett er det nok ganske usunt å falle ned.

Som alltid er det lurt å vise forsiktighet på kanten av stup, det gjelder også her. Hver enkelt må selv vurdere hvor det føles trygt å gå, og det er mulig å hele eggen uten å nærme seg kantene. Stein og ur må du regne med å forsere her og der, men det blir aldri vanskelig å ta seg fram om du har normal form og førlighet i beina.

 

På eggen ved Skagsvola. Engeren i bakgrunnen.

 
Vi valgte å gå hele eggen både frem og tilbake, fotografen fant det mer interessant enn fire kimoeters gange nede i fjellskogen. Det ble i alle fall en svært fin tur i behagelig temperatur, og en god naturopplevelse i innlandets fjellverden. Turen kan trygt anbefales friluftsmennesker i alle aldre.

 

I fjellskogen ved Brunnsdalen.

 

Oppdatering 1.1.2020: Hedmark er slått sammen med Oppland til det nye Innlandet fylke.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 15.08.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.