Gausdal Vestfjell kan kalles dørstokken til Jotunheimen. Et rolig og udramatisk fjellterreng preger området, hvor Langsua nasjonalpark verner store deler. Vestfjellet er populært til jakt, fiske og friluftsliv, og vi kikker så vidt inn døra.
Stort lavfjellsområde
Gausdal Vestfjell omfatter ganske store fjellområder, kanskje ikke overraskende lokalisert vest i Gausdal kommune i Oppland. For de som ikke er lokalkjente, ligger Gausdal like nordvest for Lillehammer i Gudbrandsdalen.
Vestfjellet strekker seg fra seterområdene på vestsiden av Auggedalen, til stortoppene i Langsua. Her når høyeste topp 1552 m.o.h.
Området dekker snaut 600 km² hvis vi holder oss innenfor kommunegrensene. Det er mulig tilstøtende områder skal medregnes, men jeg har foreløpig ikke funnet noen klar avgrensing i de kildene jeg rår over.
Dette fjellområdet er et eldorado for alle som er glade i friluftsliv. Kilometervis med merkede turstier (og skiløyper om vinteren) krysser landskapet i alle retninger. Jeg er imidlertid på gjennomreise med bil på denne turen, så noen fjellvandring har jeg ikke tid til nå.

Gammelt seterfjøs ved Fossetsætra, Gausdal Vestfjell.
Over seterfjellet
Jeg kommer kjørende fra vest på fylkesvei 2442 en strålende junimorgen. Veien går mellom Etnedal og Vestre Gausdal, og tar deg gjennom er vakkert seterlandskap opp mot 1000 m.o.h.
I de sørøstre delene domineres fjellområdet av granskog med myrer og vann, og koller på rundt 900-1100 m.o.h. Her finner vi flere gamle og godt bevarte seteranlegg, som Kittilbu, Verskeid og Fossetsætra.
Her ligger også den øvre delen av Dokkas dalføre, med det store og oppdemte vannmagasinet Dokkfløyvatnet nederst. Litt lenger nord ligger Dokkvatnet, mer urørt og idyllisk under Dokkampen og Ormtjernkampen.

Ved Dokka nær Holsbrua, Gausdal Vestfjell.
Liten nasjonalpark blir stor
Ormtjernkampen nasjonalpark var landets minste med sine 8,5 km², og ble opprettet i 1968 for “å bevare et naturmiljø med urskog og østlandsk fjellandskap i naturlig tilstand” som det het i vernevedtaket.
Den gamle nasjonalparken lå sentralt i Gausdal Vestfjell, men i 2011 ble den lille flekken innlemmet i Langsua nasjonalpark, et langt større område på 537 km².
Den nye nasjonalparken grenser i tillegg opp mot flere landskapsvernområder og naturreservater, så det vernede området er stort. Vernet tar vare på typisk østnorsk skog- og lavfjellslandskap, og er populære områder for jakt, fiske og friluftsliv.

Blikkstille morgen ved Dokkvatnet, Gausdal Vestfjell.
Ved Holssetra tar en grusvei av, og går nordover i Gausdal Vestfjell. Den er ganske lang, og tar deg helt inn til DNT-hytta Liomseter. Da er du i hjertet av fjellområdet, og er helt omringet av Langsua nasjonalpark. Her skulle det ikke mangle turmuligheter.
Det er tidlig i juni og sola skinner fra skyfri himmel da jeg svinger av fylkesveien, og begir meg inn på grusveien. Jeg kjører ikke så langt inn som til Liomseter, men stopper ved det vakre Dokkvatnet.
Det er blikkstille og solblankt, og fjellene på den andre siden speiler seg i vannet. Stillhet og ro uten andre mennesker i nærheten preger stedet nå, noe som passer meg helt utmerket.
Jeg fotograferer etter beste evne ved fjellvannet, ved elva og i setergrendene jeg passerer på veien over fjellet. Det blir en fin start på denne sommerens opplevelser i norsk natur.

Setermiljø ved Kittilbu, Gausdal Vestfjell.
Oppdatering 1.1.2020: Oppland er nå slått sammen med Hedmark til det nye Innlandet fylke.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 28.06.2018. Sist oppdatert 21.04.2025.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.