Morgen ved Lovatnet

Dag to på vestlandsturen for halvannen uke siden opprant med klar himmel over fjellene innerst i Nordfjord. Kvelden i forveien hadde jeg vært oppe ved det vakre Lovatnet, og funnet et supert fotomotiv med isglaserte steiner i strandkanten. Hit tok jeg turen igjen, med håp om en fargerik soloppgang. Helt klar himmel borget ikke helt for det, men etterhvert som tidspunktet nærmet seg, kom et felt med tynne skyer sakte drivende fra nordvest. De dannet et nydelig mønster på himmelen, som morgensola snart tok tak i. Det ble et uforglemmelig syn som jeg håper formidles gjennom bildene jeg fikk med meg.

 

Vintermorgen ved Lovatnet.

 

Isdemninger

Etter den fin starten på dagen, gikk turen til Oldevatnet igjen. Vika med isflakene hadde ikke endret seg såvidt jeg kunne se, og jeg tok en ny fotorunde her med nytt lys og nye vinkler. Jeg tråkket rundt på isen som en elefant i et glassmagasin, det bråkte ganske så godt i den stille søndagsmorgenen. Men bilder ble det jo, i tillegg til vonde knær. Etter dette fortsatte jeg reisen langs de samme veiene jeg kom på dagen før, og stoppet nok en gang ved Votedalselva sør for Byrkjelo. Denne gangen litt lengre ned i vassdraget, her fant jeg noen stryk hvor frosten hadde skapt isdemninger i elva. Det hadde oppstått små bassenger med smaragdgrønt og isklart vann, i en kjempefin kombinasjon med det snøfrie landskapet rundt.

 

Isdemninger i Votedalen.

 

Over Aurlandsfjorden

Vel over Sognefjorden med fergesambandet Mannheller – Fodnes, valgte jeg en annen rute hjemover. Turen gikk gjennom den 25 km lange Lærdalstunnelen til Aurland. Her oppsøkte jeg en gammel klassiker oppe på Høgåsen, 800 høydemeter over fjorden med en formidabel utsikt. Her står gamle og grove furutrær som i kveldslyset gir en varm og fin forgrunn til det blå fjordlandskapet bak. Dessverre er den åpne furuskogen i ferd med å gro til med småbusker og kratt, antakelig som følge av færre beitedyr og klimaendringer. Men det ble allikevel en god og fredelig avslutning på fototuren. De fem kjøretimene hjem forløp uten problemer, med fullmånen som reisefølge.

 

Ettermiddagsstemning på Høgås ved Aurlandsfjorden.

 

Se flere bilder fra denne turen