Porsangerfjorden ligger svær og bred mellom Porsangerhalvøya og Sværholthalvøya i Finnmark. Det er åpnet og nakent landskap som møter den som tar turen langs fjorden. Vinterstid forsterkes inntrykket av ødemark, men det lave vinterlyset varmer.

 

Mot Magerøya

Etter en strålende dag på Sørøya, var jeg tilbake på hotellet i Alta. Med en hel dag igjen på turen, var neste dags plan å kjøre så langt nord man kommer med bil her i landet: Til Nordkapp. Det lå an til en kald opplevelse, for den sterke fralandsvinden på kysten hadde tatt seg opp igjen.

Meteorologene meldte stiv kuling på Magerøya, som det forsåvidt hadde blåst der siden jeg ankom Finnmark. Men skulle det bli vinterbilder fra dette fylket, nyttet det ikke å la seg skremme av litt vind og kulde. Det bare er sånn, sa en kjent værmelder. Eller var det Trond Kirkvaag?

 

Vintermorgen på Repvågstranda ved Porsangerfjorden.

 

Snøføyke og vinterlys

Opp om morran må man i alle fall, skal det bli noe bildene man drømmer om. Det bar i alle fall grytidlig avgårde fra Alta. Jeg måtte nok en gang over det værharde Sennalandet, og snøføyka hadde ikke dempet seg nevneverdig fra dagene før. Men det gikk bra denne gangen også, og dagen var i ferd med å gry da jeg kom fram til den lange og brede Porsangerfjorden.

Og der kom jammen vinterlyset jeg hadde håpet på også. Litt skyer her og der skapte noen temmelig intense farger og lyseffekter i landskapet da sola krøp over den vide horisonten. Selv om det blåste hardt mange steder, var det fullt mulig å finnes le for den verste vinden. Men ikke over alt, så da ble det å bruke kroppen som vindskjerm for kameraet.

 

Vinterlys nær Veidnes ved Sarnesfjorden, Magerøya.

 
Jeg tok bilder flere steder langs fjorden, både ved Nordmannset, Smørfjorden og Repvågstranda. Men det var først ved Sarnesfjorden på Magerøya at det virkelig fargerike vinterlyset dukket opp. Bak Veidneset glødet himmelen over et isblått landskap, det var et vakkert syn.

Etter hvert ble det lyst nok til å droppe stativet. Det ble flere stopp langs fjorden frem til Honningsvåg, og enda flere vinterbilder fra Finnmark ble lagt til minnebrikken. Nå var det ikke så mange kilometerne igjen til målet, men de som gjenstod lå svært værhardt til. Kolonnekjøring ventet på den siste strekningen ut til Nordkapp, men mer om det i neste innlegg.

 

Iskald vinterkveld i Fløytvika ved Porsangerfjorden.

 

Oppdatering 1.1.2020: Finnmark er slått sammen med Troms til det nye Troms og Finnmark fylke.

 

Se flere bilder fra denne turen