Fastland avhengig av båt

Kjerringøy ligger på kysten nord for Bodø, men til tross for navnet er stedet lokalisert på fastland. Allikevel trengs båt for å komme hit langs landeveien, fylkesvei 834 med ferge over Mistfjorden er den eneste veiforbindelsen til dette lokalsamfunnet. Kjerringøy er for mange synonymt med det gamle handelsstedet ved Kjerringøysundet, svært vakkert plassert ved hvite sandstrender og turkisgrønt vann. Kjent fra flere filminnspillinger, bl.a. av flere Hamsun-romaner. I bakgrunnen troner spisse topper i Strandåtindan og Sjunkhatten nasjonalpark.

 

Ved Kjerringøy, Bodø.

 

Handelssted fra 1700-tallet

Handelsstedet ble grunnlagt mot slutten av 1700–tallet. Her ble det drevet gjestgiveri, siden stedet i uminnelige tider hadde blitt brukt som overnattingsplass for fiskere på vei til og fra Lofoten. Ved sundet kunne hundrevis av båter være dratt opp på land i de mest hektiske periodene. Kjøp og salg førte etterhvert til at Kjerringøy ble det rikeste handelsstedet i Nordland. Handelsmennene kjøpte fisk i Lofoten og andre steder, og tørket eller saltet den for videresalg f.eks. i Bergen. Tilbake tok de med seg varer og utstyr som ble solgt i krambua på Kjerringøy, eller i Lofoten.

 

Ved Kjerringøy gamle handelssted, Bodø.

 

Oppgangstider

Rundt 1820 kom oppgangstider med gode priser på fisk, og flere handelsmenn gjorde det bra på Kjerringøy. Erasmus B.K. Zahl er kanskje den mest kjente av dem, han giftet seg i 1859 med Anna Elisbeth Ellingsen. Hun var enke etter den tidligere handelsmannen Jens Nicolai Ellingsen, som hadde drevet handelsstedet godt. Men med Zahl hadde Kjerringøy sin absolutte storhetstid, som nådde toppen i 1875.

 

Interiør i hovedbygningen ved Kjerringøy gamle handelssted.

 

Kjøpt av Nordlandsmuseet

Utover på 1900-tallet kom nedgangstider, og Kjerringøy ble drevet som handelssted bare frem til 1937. Etter mange års forfall kjøpte Nordlandsmuseet stedet i 1959. Siden da er det gjort betydelig restaurering og vedlikehold, og Kjerringøy fremstår i dag som en helt unik kystperle i både nasjonal og internasjonal sammenheng.

 

Ved Kjerringøy gamle handelssted, Bodø.

 

Nordover igjen

I slutten av august reiste jeg på nytt nordover, bare få uker etter hjemkomst fra den lange bilturen til Finnmark. Denne gangen var det trivelig å ikke være alene på tur, for min samboer byttet heldigvis den spanske solkysten med Nord-Norge. Hovedmålet med turen var de to siste kommunene jeg manglet i bildearkivet, Værøy og Røst. Men før vi kom så langt hadde vi en dag til rådighet i Bodø.

 

Ved Mistfjorden, Bodø.

 

Omvisning

Jeg har opp gjennom tida besøkt Kjerringøy flere ganger, men det var mange år siden sist da vi tok turen nordover fra byen. Vi hadde griseflaks med været. Sola skinte fra den blå himmelen over oss, mens skyer vaket rundt på alle kanter da vi kom frem til handelsstedet. Vi ruslet litt rundt på egenhånd før vi fikk med oss en omvisning av en meget dyktig guide. Han hadde en imponerende formidlingsevne, og ga oss en opplevelse verdt turen alene. På tilbakeveien stoppet vi ved flere fine sandstrender langs kyststrekningen, og etter litt shopping i Bodø ble det også tid til en kveldstur til Mjelle.

 

Kveld nær Mjelle, Bodø.

 

Se flere bilder fra denne turen