Omvei

Den siste dagen på USA-turen var kommet. Vi befant oss i Barstow, California, med bare et par timers kjøring til Las Vegas og flyreisen hjem. Men å sitte mesteparten av dagen i den ganske så kjipe byen var ikke noe vi var særlig interesserte i. Så vi tok en lang omvei, og det bar naturligvis ut i ørkenen igjen. Vi satte nok en gang kursen mot Death Valley, et landskap som virkelig har fascinert oss begge. Men først: Litt galskap.

 

Øde ørken i Owens Valley, California.

 

The Joshua Tree

Selv om jeg hører på mye forskjellig musikk, er det noen få band og artister som har vært med meg siden tidenes morgen. Det største av dem er irske U2. Og den aller største plata er The Joshua Tree fra 1987. Noe av inspirasjonen til denne skiva hentet bandet nettopp her i Mojave-ørkenen, og i desember 1986 var de på en rundtur i området sammen med fotografen Anton Corbijn. Like vest for Death Valley National Park fant de det nå berømte Joshua-treet som prydet platecoveret, og ble symbolet på turneen og perioden som fulgte. Det hadde unektelig vært artig å finne det igjen.

 

U2’s joshuatre ligger dødt på Lower Centennial Flat, Inyo county.

 

På sporet

Joshua-trær vokser bare i Mojave-ørkenen, og er ikke vanskelige å finne. Men å finne det ene treet er kanskje ikke så enkelt. Vi prøvde to dager tidligere da vi passerte her, men jeg hadde stolt på feil internett-kilde. Nå hadde jeg gjort grundigere research, og vi gikk rett på stedet, like øst for Owens Valley. Treet døde for mange år siden, og har falt over ende. Men det er allikevel et sted flere U2-fans har valfartet til opp gjennom årene. De har lagt igjen diverse spor, som etter mitt syn bare forsøpler stedet. Jeg ryddet det meste unna før jeg tok bilder, men la alt på plass igjen før vi dro. Jeg må dog innrømme at jeg tok med en liten, løs barkebit fra treet. Så nå er jeg i samme klasse som de gærne fotballsuporterne med gress fra Old Trafford eller Anfield i stua.

 

Ugjestmildt landskap ved Coffin Canyon, Death Valley.

 

Gjennom Death Valley igjen

Vi kjørte på nytt gjennom Death Valley, og vi tok nå runden via Badwater og Ashford Junction. Vi stoppet ved saltslettene og flere andre steder i det utrolig øde landskapet. Fargeløst er det imidlertid ikke. Berggrunnen inneholder mange mineraler og metaller, så det er et område rikt på geologisk struktur og kulør.

 

Stekende sol ved Badwater Basin, Death Valley.

 

Ved veis ende

Så var vi kommet til veis ende på vår tur i det ville vesten. Reisen begynte i Las Vegas, og den endte her 14 dager senere etter 8600 km på veien gjennom seks stater. En eventyrlig reise som blir en bauta blant mange lysende turminner. Det var ni år siden forrige USA-tur. Jeg håper det ikke blir like lenge til neste. Takk for turen, Thor!

 

Kveld i Las Vegas.

 

Se flere bilder fra denne turen