Vi digitaliserer stadig flere bilder fra lysbildearkivet. Denne gangen handler det om en av mange jobbreiser til Møre og Romsdal, hvor naturen kanskje er på sitt fineste i begynnelsen av mai. Fra fjord til kyst.

 

På tur nordvestover

Digitalisering av eldre bilder går sin gang på mørke vinterkvelder, og her er en serie fra mai 2003. På det tidspunktet var fotballsesongen godt i gang, og arbeid med TV-produksjon trakk meg fra Lillesand til Molde den første mai-helga. Det var snakk om Tippeligakamp mellom Molde og Lyn på Aker Stadion, som forøvrig endte 2-2 om noen skulle være interesserte i det.

På vei nordover hadde jeg overnattet hos familie i Elverum, og derfra gikk turen videre oppover den lange Østerdalen. Videre bar det gjennom Atndalen, forbi de mektige stortoppene i Rondane og på Doverfjell. De lå enda snøhvite under den blå himmelhvelvingen, og en iskald vind feide over snøskavlene. Fokksnøen stod lang ut i lufta fra noen av de bratteste toppene.

 

Snøføyke fra Blåberget, Dovrefjell.

 
Fra Dovrefjell kjørte jeg ned til Dombås, og fortsatte gjennom Lesja og nedover Romsdalen. Her er enda mektigere fjell, selv om de ikke når like høyt som Rondane og Dovrefjell. Jeg har sagt det før, jeg blir aldri lei av å se på de enorme fjellveggene under Trolltindan og Kalskråtinden. Også her lå snøen hvit på tindene, mens dalbunnen var kledt i lysegrønt.

Jeg rakk en liten svipptur ut til den værharde Hustadvika også, før arbeidet startet i Molde.

 

Vakker vårdag ved Tresfjorden i Vestnes.

 

Ut mot havet

Dagen etter ble det å peke nesen sørover, men returen gikk ikke raskeste vei. Den gikk gjennom tre vestlandsfylker.

Det var en helt blankstille maimorgen som møtte meg ved Tresfjorden i Vestnes, hvor et grønt og vakkert fjordlandskap skiltet med en snøhvit fjellkjede i bakgrunnen. Et klassisk fotomotiv det er vanskelig å gå lei av. Men jeg ville ut mot havet.

Hovedmålet for omveien var Alnes på Godøya, som ligger utenfor Ålesund på Sunnmøre. Her ute hadde jeg aldri vært før, men det spesielle fyret på stedet hadde jeg lyst til å kikke nærmere på. På Alnes har det vært fyr siden 1853, mens dagens fyr er et trekledd vinkeljerntårn fra 1937. Det ble automatisert i 1982, men er fredet etter kulturminneloven. I dag drives kafé der, i tillegg til kunstutstillinger og en permanent utstilling om fyrhistorie. Fyret har en spesiell utforming, og ligger vakkert til ute på neset mot storhavet.

 

Ved Alnes på Godøya, Giske kommune.

 
Jeg fotograferte det flotte kystlandskapet i fint morgenlys, med fyret som et naturlig midtpunkt. Jeg tok også bilder nede ved kaiene i fiskeværet, med fargerike teiner og fiskeredskap.

Hjemturen til Sørlandet gikk som nevnt gjennom de tre nordligste Vestlandsfylkene. I utgangspunktet hadde jeg planlagt en overnatting til, men etterhvert som dagen skred frem ble det klart at jeg ville rekke helt hjem i noenlunde rimelig tid. Så da ble det slik.

 

Alnes fyr på Godøya.

 

Se flere bilder fra denne turen