Godværshelg

I begynnelsen av mai kom en godværshelg med sol og høye temperaturer, og den måtte naturligvis utnyttes. Et par kommuner i Ytre Sogn har lenge stått på planen sammen med store deler av ytre Hordaland. Dette er en del av mitt pågående prosjekt for å ta bilder fra samtlige av Norges kommuner, noe jeg ikke har jobbet videre med siden ifjor høst. Etter at Vestfoldkommunene Stokke og Andebu ble historie i sammenslåingen med Sandefjord fra 1. januar i år, er nå 426 det magiske tallet. Før denne turen til Vestlandet manglet bilder fra 23 kommuner på frittfallfoto.no.

 

Morgen nær Rutledal, Gulen.

 

Gulen

Ytterst i Sognefjorden ligger Gulen og Solund kommuner. Førstnevnte ligger på sørsiden av fjorden, og er kanskje mest kjent for Gulatinget. Det gamle tingstedet ligger ved Floli et par kilolmeter fra Eivindvik. Et annet spesielt sted i Gulen er Brekke, ofte nevnt som Norges mest nedbørrike sted. Målestasjonen her har i alle fall den høyeste årlige nedbørsnormalen i landet med 3575 mm, men fjellområdene her i vest mottar betydelig større mengder. Ålfotbreen har f.eks. en normal på like under 6000 mm.

 

Ved Ravnøy i Dalesundet, Solund.

 

Solund

Solund er en ren øykommune på nordsiden av Sognefjordens utløp i havet, og den er også Norges vestligste kommune. Den største øya er Sula med 116 km². Flere andre øyer som Losna, Rånøyna og Ytre Sula ligger på rekke og rad før holmer og skjær overtar helt ut mot Utvær i vest på 4° 30′. Hardbakke er kommunesenter med drøyt 350 innbyggere. Det er et vakkert og kupert landskap som dominerer her ute, med knauser og nakne fjell helt opp til 569 m.o.h. på Krakhellenipa. Rett under fjellet ligger fergekaia med forbindelse til fastlandet på begge sider av Sognefjorden.

 

Kusymre blomstrer langs veien i Solund.

 
Jeg ankom Gulen på kvelden da en flott solnedgang farget himmelen over øyriket ytterst i fjorden. Det ble behørig fotografert, før jeg fant meg en fin overnattingsplass ved Rutledal. Morgenen etter bar det med første ferge over fjorden til Solund, og en biltur frem og tilbake langs hovedveien på øyene. Jeg fant mange idyller å fotografere her også, før turen gikk tilbake mot Gulen og videre sørover til Nordhordland.

 

Ved Hagefjorden på Sula, Solund.

 

Se flere bilder fra denne turen